Dünya

Belarus'ta protestolar devam ediyor; göstericiler Lukaşenko'nun sarayının önünde "Dışarı çık" diye slogan attı

21 Eylül 2020 08:49

T24 Dış Haberler

On binlerce Belaruslu, yoğun polis önlemlerine rağmen pazar günü başkent Minsk'te bir kez daha sokağa çıktı ve Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko'yu protesto etti.

Muhalefetin sembolu haline gelen kırmızı beyaz bayraklarla "Adalet Yürüyüşü" adı altında bir araya gelen protestocular, Lukaşenko'nun konutu olan "Bağımsızlık Sarayı"na doğru yürüdü. 

Protestocular, "Sadece korkaklar kadınları döver" ve "Dışarı çık" şeklinde sloganlar attı. Cumartesi günü Minsk'te "Kadınlar Yürüşü"nde polis yüzlerce kişiyi gözaltına almıştı.

Yürüyüşten önce polis, şehir merkezine zırhlı araçlar ve personel taşıma araçları yerleştirdi. Çeşitli bölgelere dikenli teller çekildi.

Çevik kuvvet yürüyüşün başında bazı bayraklı ve posterli protestocuları gözaltına aldı. Bazı protestocular yakınlardaki alışveriş merkezi ve restoranlara sığınarak kolluk kuvvetlerinden kaçtı.

Viasna İnsan Hakları Grubu'na göre pazar günü Minsk'te en az 16 ve diğer şehirlerde 8 kişi gözaltına alındı.

Belarus'ta protestolar muhalefetin 9 Ağustos'ta yapılan seçim sonuçlarının şaibeli olduğunu söylemesinin ardından başlamıştı. Merkezi Seçim Komitesi, sonuçlara göre geçerli oyların yüzde 80'ini 26 yıldır iktidarda olan Aleksandır Lukaşenko'nun aldığını açıkladı.

9 Ağustos'tan bu yana her pazar günü düzenlenen eylemlerde kolluk kuvvetleri protestoculara çok sert müdahalelerde bulundu ve muhalefetin önde gelen isimleri dahil olmak üzere birçok kişi gözaltına alındı.