Dünya

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko'dan tehditkar 'şaka': Wagner savaşçıları bizi stres ediyor; Varşova'ya geziye gitmek istiyorlar

23 Temmuz 2023 14:19

T24 Dış Haberler

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya'daki başarısız ayaklanmanın ardından ülkesine gelen Wagner paralı askerlerinin Polonya'ya geçmek istediklerini söyledi. 

Bugün St. Petersburg Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ziyarete giden Lukaşenko, Belarus ordusuna eğitim vermek üzere ülkesine geçen Wagner'in ülkenin Batı sınırını geçmek istediğini ifade etti.

Lukaşenko'yla bağlantılı olduğu bilinen bir Telegram kanalı, Belarus liderinin şakacı bir tonla, "Wagner adamları bizi stres etmeye başladı. Batı'ya gitmek istiyorlar. 'Varşova'ya ve Rzeszow'a gidelim' diyorlar" dedi. Reuters, Lukaşenko'nun bu fikrin üzerinde durduğuna dair bir işaret olmadığını ifade etti. 

Perşembe günü Belarus Savunma Bakanlığı, Wagner savaşçılarının Polonya sınırına birkaç kilometre uzakta bir üste Belarus Özel Kuvvetleri'ne eğitim vermeye başladığını duyurmuştu. Polonya, bu duyurunun ardından Belarus sınırına ek asker göndermeye başladı. 

Putin, cuma günü yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Belarus'a yapılmış herhangi bir saldırıyı kendisine yapılmış sayılacağını" söyledi. 

Öte yandan görüşmede Lukaşenko'nun "Ukrayna'nın Rusya'ya karşı saldırısı diye bir şey olmadığını" iddia etti. Putin ise, "Böyle bir şey var. Ama başarısız oldu" dedi. 

Ukrayna, işgal altındaki topraklarını kurtarmak için Rusya'ya yönelik karşı saldırısını başlatırken, henüz çok az toprağını geri alabildi. ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley salı günü yaptığı açıklamada "Ukrayna'nın karşı saldırısının başarısız olmaktan çok uzak olduğunu", ancak "uzun, zorlu ve kanlı olacağını" ifade etti.