Gündem

"Beka sorunu varsa TBMM’de tartışılır, yapay gündem oluşturulmak isteniyor"

"Aşırı merkeziyetçi yapının öncelikleri gündeme ağırlığını koydu"

21 Mart 2019 07:38

Türkiye, 31 Mart’ta yerel seçime giderken, projeler yerine “beka” tartışması üzerinden muhalefet partisi ve adayları konuşuluyor. "Adeta 2017 Referandumu’nu yaşıyoruz" diyen Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, yerel seçimlere ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu. “Bekanın tartışılacağı yerin TBMM" olduğunu ifade eden Prof. Kalaycıoğlu, "Bu söylemler yapay bir gündem oluşturmak için ifade ediliyor ve merkezileşmenin yaratmış olduğu çarpık bir siyasal ilişki ağının ortaya çıkarmış olduğu tuhaf bir sonuç karşımızda” dedi.

Siyaset bilimci yazar Dr. Mustafa Peköz de, “İktidar bloğu, elindeki medya olanaklarını kullanarak toplumun dikkatini yapay sorunlara yönlendirmeyi hedefliyor. Bunun için muhalefete yönelik söylemlerinin sınırlarını en uç noktaya çıkartarak muhalefeti savunmaya zorluyor. Toplumun dikkati ekonomik, toplumsal kriz, işsizlik gibi faktörlerden muhalefet-iktidar arasındaki çatışmaya yönlendirmektir” diye konuştu.

Cumhuriyet'ten Ece Piroğlu'nun haberine göre, Prof. Dr. Kalaycıoğlu, 2017’deki anayasa değişikliğinin ardından Türkiye’nin yürütme içinde bir tek Cumhurbaşkanlığı’nda en fazla karar alma etkinliğini toplayan bir yeni bir siyasal uygulama içerisine girdiğini söyledi. Kalaycıoğlu “Gelişmiş bir siyasal sistem yapısına doğru yol almak yerine, bunu terk ederek az gelişmiş bir sistem yapısına doğru yol almaya başladık. Merkezde yürütmenin, yürütmenin içerisinde de Cumhurbaşkanlığı’nın bulunduğu bir yapı nedeniyle, maalesef yerinden yönetim ve mahalli yönetimlere fazla bir manevra alanı kalmıyor. Seçim kampanyası sırasında gördüğümüz gibi, büyük ölçüde yerel yönetimlerde görev almaya talip olan adaylar ve onların gündemi değil, merkezi hükümetin, aşırı merkeziyetçi yapının öncelikleri gündeme ağırlığını koydu, onlar tartışılmaya başlandı. Bir tür, yeniden 2017 Referandumu’nu yaşarmışız gibi havaya bürünüldü. Bekanın tartışılacağı yer öncelikle TBMM” dedi.

"Vahim bir yola girdik"

Öte ayndan seçim meydanlarında kullanılan sert söylemlerin Türkiye’yi tehlikeli bir noktaya götürdüğüne dikkati çeken Kalaycıoğlu, özetle şunları kaydetti:

“Kullanılan söylem ve yapılan isnatları, söyleyenlerin ispat etme hakkı veya sorumluluğu yok. Onun için bu dayandıkları isnatlar gerçek mi, değil mi hiçbir şekilde anlaşılamıyor. Burada inanan inanacak, inanmayan inanmayacak. Gerçekle bağlantısını bu kadar koparmış bir siyasetçi ve seçmen diyaloğu varsa ülkede, bunu istediğiniz yere çekip götürebilirsiniz. Vahim bir yola girmiş vaziyetteyiz.”



"Mansur Yavaş hakkında yargı mühendisliği yapıldı"