Gündem

Behçet Aysan'ı Sivas Katliamı'nda kaybeden Eren Aysan: Bir gün, babamın "Yarın diye bir şey var" şiirini haykırarak söyleyeceğiz!

Sivas Katliamı'nın üzerinden 29 yıl geçti

02 Temmuz 2022 13:43

Sivas Katliamı'nda hayatını kaybeden şair Behçet Aysan'ın kızı Eren Aysan, katliamın 29. yıl dönümünde kaleme aldığı yazısında, "Ey babalarımızı yakanlar, katiller, onların işbirlikçileri ve işverenleri... Yıldönümünüz kutlu olsun! Radikal İslamcılarla her türlü çıkar işbirliğine giren yapılar... Sizin de kutlu olsun yıldönümünüz! Tek bildiğimiz, inadına, bir gün, son sözü söyleyecek taraf biz olacağız. Bir gün, babam Behçet Aysan’ın 'Yarın diye bir şey var' şiirini haykırarak söyleyeceğiz! Gözleriniz gözlerimizde olacak. Bu sözümü unutmayın!" dedi. 

Eren Aysan, Cumhuriyet gazetesinde kaleme aldığı yazısında şunları kaydetti:

"2 Temmuz 1993 günü Sivas’ta bir ortaçağ katliamında babam şair Dr. Behçet Aysan’ı kaybettim. Bu ülke de geleceğini! Yirmi dokuz sene sonra bugün, adalet, mafya, uyuşturucu ticareti karabasanı ortasında, kaset savaşlarının dehlizlerinde, Panama’dan beter bir görüntü içinde, bütün değerlerin cılkının çıktığı bir dönemeçte memleket havası selamlıyor bizi. Meğer tarih, önü kesilemeyen eğitimsiz bir güruhun, “Laiklik Sivas’ta kuruldu, Sivas’ta yıkılacak” çığlıkları arasından taşıyormuş. Ve takvim yaprakları yaşamın rüzgârını önüne katıp bizleri anlatmaya, alfabemizdeki yirmi dokuz harfin sığamayacağı hukuksuzluklardan başlıyormuş.

Payımıza düşen taziyelerin içinden geçen bir ömürmüş meğer. Oysa bir ağız vişne dolusu gülebilirdik. Cinayetler, katliamlar ülkesi olmazdık o zaman. Siyasi cinayetlerde “cezasızlık” olgusunun yerine gerçek anlamıyla “yargılama” sağlanabilseydi ezber ettiğimiz hikâyenin içine gömülmez; insanlık suçunun zamanaşımıyla denk düşmesini yüreğimiz titreyerek izlemezdik. Ne acı ki bize dayatılan hikâyede, hak ve hukukun ayaklar altına alındığı o duruşma salonlarını gördük. Orada öfkeli haykırışları duyduk. O sözlerde yıllardır kırmızı bültenle aranmasına rağmen yakalanamayan, hatta onlara ehliyet, evlilik cüzdanları verilen tetikçilerimizin umursamazlığını duyduk. Bize dayatılan acılar her gün sürdü." 

Yazının tamamı için tıklayın. 

TIKLAYIN - Sivas Katliamı'nın üzerinden 29 yıl geçti: Neler yaşandı, kim ne dedi?

Behçet Aysan'ın 'Yarın diye bir şey var' şiiri: 

Bilirim yarın diye bir şey var
Çeliğin su katılmamış yanı
Irmakların geçilecek, fırtınaların dinecek

Bir yanı var
Ömrümüzün
Belki bir gün gülecek.

Selam verip
selam alacak

Barışa kardeşliğe

Hep tok yatan
Çocuklar görecek

El ele
Aşklar, omuz omuza dostluklar

Ne dikenli teller olacak
Ne tanklar tüfekler

Ne tüberküloz kalacak
Ne lösemi

Ne işsizlik

Ne banka
Ne borsa

Süt gibi duru ve ak
Ekmek gibi sıcak

Bizim de
Bizim de

Günlerimiz olacak.

Güle değecek
Kuşların kanadı

Ve kuşlar sırtlarında
Gül taşıyacak

Kardeşlerim koşar adım
Moraran beyazla

Zincirlerimizle
Yaralarımızla

Irmakların geçilecek, fırtınaların dinecek

Bir yanı var
Ömrümüzün
Belki bir gün gülecek.