Ekonomi

BDDK Başkanı Akben: Ticari kredi sınırlamasının sermaye kontrolüyle alakası yok

Akben, düzenlemenin 300'ün üzerinde şirketi kapsadığını belirtti

01 Temmuz 2022 11:25

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, BDDK'nın döviz varlıkları 15 milyon lirayı aşan şirketlere kredi kullandırım sınırlaması getiren kararının sermaye kontrolüyle alakası olmadığını, bu kısıtlamanın 300'ün üzerinde şirketi kapsadığını belirtti.

Akben "Kredileri ekonomiye katkı sağlayacak alanlara yönlendirdik" diye konuştu. Akben ayrıca "Kararın iyileştirilmesi gereken yanları olacaktır. Uygulamayı piyasayı daha rahatlatıcı bir hale getireceğiz" ifadelerini kullandı. 

Canlı yayında NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Akben özetle şunları söyledi:

"İhtiyacı olmayan şirketlerin de döviz aldığını gördük"

"Hızlı kredi artışı ve kredilerin verimli alanlarına yönlendirilmemesi bazı risklere yol açıyor. Bu çerçevede istihdama katkı sunan sektörleri desteklemek için biz bunları selektif alanlara katkı sağlasınlar diye buralara yönlendirdik. Kredileri ekonomiye katkı sağlayacak alanlara yönlendirdik.

İhtiyacı olmayan şirketlerin de döviz aldığını gördük. Bu düzenlemenin sermaye kontrolü ile alakası yok. Bu finansal istikrarın sağlanması konusunda önem arz ediyor. Bankacılık Kanunu bize bu yetkiyi veriyor."

"Düzenleme 300'ün üzerinde şirketi kapsıyor"

Biz kararı alırken şöyle şartlar getirdik;

-Bunlar bağımsız denetime tabi şirketler olsun.

-Bilançodaki değer 15 milyon TL'nin üzerinde döviz karşılığı ifade etsin.

-Aktif toplamının yüzde 10'undan fazlası hangisi ise bunlar olsun. Bu 3 şartı taşımak zorunda. Bu şirketler bazında uygulanan bir karar. Şahısları ilgilendiren bir karar değil.

Muhtemelen 300'ün üzerinde şirketi kapsıyor.

Kararın iyileştirilmesi gereken yanları olacaktır. Uygulamayı piyasayı daha rahatlatıcı bir hale getireceğiz. İsteğimiz şu; ucuz TL kredi ile döviz alıp altın alıp bunları pozisyon tutmayın, yatırım yapın, istihdam üretin bu alanlarda kulanın."

Akben, "ekonomide tedbirler gelecek mi?" sorusuna ise "Gerekli gördüğümüz düzenlemeleri yapacağız." cevabını verdi.