Dünya
BBC Türkçe

BBC'nin açığa alınan sunucusunun ismi açıklandı, polis suç unsuru bulmadığını duyurdu

13 Temmuz 2023 07:49

Bir gence cinsel içerikli fotoğraflar karşılığında para göndermenin de aralarında bulunduğu suçlamalara hedef olan BBC sunucusunun Huw Edwards olduğu açıklandı. Londra polisi, suçlamalarla ilgili cezai bir soruşturmaya gerek olmadığını duyurdu.

Sun gazetesi’nin iddiaları haberleştirmesinin ardından BBC, sunucuyu açığa almış ve iç soruşturma başlatmıştı. Sunucunun ismi, mahremiyet hakkı nedeniyle açıklanmamıştı.

40 yıldır BBC’de çalışan Edwards, Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümü ve cenaze töreni, ülkedeki önemli siyasi krizler ve seçimlerin de aralarında olduğu önemli haberleri sunan ve İngiltere’de milyonlar tarafından bilinen bir isim.

Eşi Vicky Flind, yaptığı yazılı açıklamada, Edwards’ın suçlamalara hedef olan kişi olduğunu duyurdu ve yaşadığı ruh sağlığı sorunları nedeniyle şu an hastanede tedavi gördüğünü belirtti. “Bunu (açıklamayı) öncelikle onun akıl sağlığını ve çocuklarımızı korumak için yapıyorum” diyen Flind, şöyle devam etti:

"Son birkaç günün olayları durumu büyük ölçüde kötüleştirdi, ciddi bir atak daha geçirdi ve şu anda ucu açık bir süre için hastanede yatılı olarak tedavi görüyor. İddialara yanıt verecek kadar iyileştiğinde, bunu yapacak.”

Flind, eşinin suçlamalardan ilk kez 6 Temmuz’da haberdar olduğunu söyledi. Sun gazetesi, haberini yayınlamadan önce BBC’yle 6 Temmuz’da temas kurmuştu.

Flind’in açıklamasından kısa bir süre önce Londra Emniyet Müdürlüğü, suçlamalarla ilgili cezai bir soruşturmaya yer olmadığını tespit ettiğini duyurdu.

BBC, Londra Emniyeti’nin incelemesini tamamlamasının ardından iç soruşturmasına kaldığı yerden devam edeceğini açıkladı.

Huw Edwards kimdir?

  • 61 yaşındaki Huw Edwards 40 yıldır BBC’de çalışıyor. Bu sürenin 20 yılında BBC’nin ana haber bültenini sundu.
  • Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümü ve cenazesi, Prens William ve Kate Middleton’ın düğünü, eski ABD Başkanı Barack Obama’nın yemin töreninin de aralarında olduğu önemli olayların sunuculuğunu üstlendi.
  • BBC’nin en fazla kazanan sunucularından biri. 2022/2023 yılında yıllık 435.000-439.999 sterlin arasında brüt ücret aldı.
  • Londra’da eşi ve beş çocuğuyla birlikte yaşıyor.
  • Edwards geçmişte depresyonla mücadelesi konusunda röportajlar verdi.

Ne olmuştu?

Edwards’ın bir gence cinsel içerikli fotoğraflar karşılığında ciddi miktarda para gönderdiği iddiaları ilk olarak tabloid gazetesi Sun’da yayımlanmıştı.

Haberin ardından BBC, sunucuyu açığa almış ve bir iç soruşturma başlattı. Fakat Londra Emniyeti, kendi incelemesi sonuçlana kadar BBC’den iç soruşturmasını durdurmasını istemişti.

Haberin yalan olduğunu söyleyen gencin avukatı, "Müvekkilimle sunucu arasında uygunsuz ya da yasa dışı hiçbir şey yaşanmadı" diye konuşmuştu.

BBC, gencin ailesi kurumla iletişime geçtiğinde etkili bir soruşturma yürütüp yürütmediği konusunda eleştirilere hedef olmuştu.

Daha sonra Edwards’ın başka bir gence küfür dolu tehdit mesajları gönderdiği ortaya çıkmıştı.

BBC Genel Müdürü Tim Davie, hafta başında, söz konusu olayın kuruma zarar verdiğini kabul etmişti.

Sun gazetesi, Edwards hakkında başka haber yayınlamayı planlamadığını ve yürüttüğü iç soruşturma kapsamında BBC ile iş birliği yapacağını açıklamıştı.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir