Dünya

Bazı insanlar seksten sonra neden ağlar?

24 Eylül 2022 14:00

Klinik psikolog ve seks terapisti Dr. Caleb Jacobson, bazı insanların neden rıza göstererek seks yaptıktan sonra ağladığını değerlendirdi. 

Buna 'post-coital disfori' denildiğini ifade eden Dr. Jacobson, ''Bunu seks yaptıktan sonra hissedilen hüzün veya ağlama isteği/hali olarak nitelendirebiliriz'' dedi. Jacobson, söz ettiğinin fiziksel acı nedeniyle ağlamak için geçerli olmadığını; 'post-coital disfori'nin seksten sonra duygusal olarak ağır hissetmekle ilgili olduğunu dile getirdi. 

Mashable'a konuşan Dr. Jacobson, çeşitli araştırmalarda kadınlarda 'post-coital disfori'ye daha sık rastlandığını; erkeklerin de yaklaşık yüzde 4'ünün bu hissi yaşadığını belirttiği aktardı. 

Seksin çok kişisel bir tecrübe olduğunu ve bu sebeple neden birinin ilişkiden sonra ağladığını genellemenin zor olacağını belirten Jacobson, bilinçaltındaki travmaların rol oynayabileceğini ifade etti.

Jacobson, ''Eğer birinin geçmişten gelen bir travması varsa, bu hissin keyif aldığı ve rıza gösterdiği seksten sonra su yüzüne çıkabileceğini'' dile getirdi. Dr. Jacobson, bir danışm,anının benzer bir durum yaşadığında neden böyle kötü hissettiğini anlamadığını, sonunda buna bir travmanın sebep olduğunu tespit ettiklerini aktardı.

Jacobson, eğer seksten sonra ağlama suçluluk ve utanç duygularını da su üzerine çıkarıyorsa, bunun travmaya işaret edebileceğini söyledi.

Hamilelik ve menopoz gibi ciddi hormonel değişimlerin yaşandığı dönemlerde de 'post-coital disfori' yaşanabileceğini ifade eden Jacobson, seksten sonra üzgün hissedenlerin doktora gidip hormon haritasını çıkarttırmasının faydalı olabileceğini dile getirdi.