Gündem

Bazı aile hekimleri, ceza puanları nedeniyle sözleşmeleri yenilenmeyerek işten atıldıklarını yazdıkları reçeteden öğrendi

03 Ocak 2023 09:38

Çeşitli illerde görev yapan bazı aile hekimlerinin, “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği” çerçevesinde aldıkları ceza puanları nedeniyle sözleşmeleri yenilenmeyerek işten atıldıklarını tesadüfen öğrendikleri iddia edildi.

Sözcü’den Latif Sansür’ün haberine göre,  İstanbul, İzmir, Samsun, Amasya, Van ve bazı illerde aile hekimleri yılın ilk günü, pazartesi sabahı görev yerlerine gitti. Öğlen saatlerine kadar hasta bakıp reçetelerini yazdı. İlaç almak için eczaneye giden hastalar, eczanelerde, ilaçları yazan hekimlerinin aile hekimliğinde artık çalışmadığını, reçete yazma yetkilerinin bulunmadığını, bu nedenle ilaçlarının SGK ödemesi kapsamında olmadığını öğrendi. Hastalar ile eczacıların hekimlere durumu bildirmesi üzerine, durumu araştıran hekimler aldıkları ceza puanları nedeniyle infaz komisyonu kararıyla işten atıldıklarını öğrendi. Doktorlar kovulma şekillerinin çok onur kırıcı olduğunu, kendileriyle birlikte yüzlerce hastanın da mağdur edildiğini belirterek tepkilerini dile getirdi.

“Yetkililer görevlerini kötüye kullanmaktadır”

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu (TTB-AHEK) yetkililerin görevlerini kötüye kullandığını belirterek, “Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliğinin ceza puanları Anayasa Mahkemesi tarafından, Anayasa’ya aykırı bulunup iptal edilmişti. Buna dayanarak infaz komisyonlarında verilen sözleşme feshi ve yenilememe kararlarının hukuki dayanağı bulunmamaktadır. Yetkililer görevlerini kötüye kullanmaktadır” açıklaması yaptı.

"İşten atıldığımı, 13 yıllık Aile Hekimi olarak görevi başında reçete yazarken eczacıdan öğrendim"

Görevi başında, reçete yazarken işten atıldığını öğrenen 13 yıllık Aile Hekimi İbrahim Hakkı Aydın tepkisini, “13 yıllık Aile Hekimi olarak görevi başında reçete yazarken eczacıdan öğrendiğim bu durum ve uyarıyı paylaşıyorum. Çünkü bakanlık kurumları işleyişteki ciddiyetsizlikleri ile kurumsallıktan uzak bu usulsüzlüğü yaparak beni ve hastalarımı mağdur edebilmiştir” ifadeleriyle dile getirdi, görev yaptığı Aile Hekimliği görevi ile ilişkisinin kalmadığını gösteren sistemin görselini paylaştı.