Gündem

Bayram tatili sonrası arabalı feribotla İstanbul’a dönenler: Osmangazi Köprüsü gidiş-dönüş 800 lira, ufacık bir yerden de 40 lira haraç kesiyorlar

23 Haziran 2024 11:26

Bayram tatili sonrası İstanbul’a dönerken İDO Topçular Arabalı Vapur İskelesi’ni kullanan sürücüler, Osmangazi Köprüsü’nün yüksek ücretinden yakındı. Sürücüler köprüyü neden kullanmadıklarını, “Osmangazi Köprüsü gidiş-dönüş 800 lira. Bir de ufacık bir yer yapmışlar, Altınova arası ufak bir yer. Oradan da 40 lira haraç kesiyor”, "Taşımacılık yapıyorum. Bizim aracımız ikinci sınıf geçtiği için bayağı bizim belimizi büküyor. Bunu da müşteriye yansıtamıyoruz", "Yol geçiş ücretleri pahalı. Yol geçişleri yaklaşık 8 litre benzine, mazota denk geliyor" diyerek ifade etti. 

Bayram tatilini fırsat bilen birçok yurttaş memleketine giderken bir kısmı da tatilini Ege ve Akdeniz’de kıyı bölgelerinde geçirdi. Dönüş yapan tatilciler, yollarda yoğunluk oluşturuyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun açıkladığı verilere göre, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından işletilen otoyol ve köprüler ile birlikte kamu-özel iş birliği ile yapılan otoyollardan ve köprülerden 14-21 Haziran tarihleri arasında toplam 21 milyon 67 bin 377 araç geçti. Kamu-özel iş birliği projelerinden geçenlerin sayısı 7 milyon 654 bin 309 oldu.

Çoğunluğu İstanbul’a dönmekte olan sürücüler, Yalova’daki İDO Topçular Arabalı Vapur İskelesi’nde  konuştu. Tek yön 275 lira olan feribotu, 399 lira istenen Osmangazi Köprüsü tercih ettiklerini dile getiren yurttaşlar, otoyol geçiş ve akaryakıt ücretlerinin yüksekliğinden dert yandı. 

“Var mı böyle bir haraç”

Bir yurttaş, “Nostaljileri kullanalım. Eski gemilerimiz. 40 yıllık hizmet var burada. Bunları kullanalım. Burada ekmek yiyen bir ton insan var. Ne varsa eskide var. 40 lira zam gelmiş. Köprü gidiş-dönüş 800 lira. Bir de ufacık bir yer yapmışlar, Altınova arası ufak bir yer. Oradan da 40 lira haraç kesiyor. Olur mu öyle şey? Bir araba 440 liraya geliyor. 275 lira burada. Düşün biraz ya. Burada yakıtta da tasarruf var. Bin-bin 500 kişi ekmek yiyor. Olur mu öyle şey? 440 lira, yazık günah ya. Şuradan şuraya gidiyorsun, 50 lira kesiyor. Var mı böyle bir haraç? Ayıptır” diye isyan etti.

“Akaryakıttan başımız dertte”

Bursa’dan gelen bir sürücü de tepkisini “Şu anda yollar güzel, otoban da açık. Aşağısı da açık. Feribotumuz da açık. Biraz zam geldi ama olacak. Ekonomi bu hâlde. Osmangazi bizim olmadığı için feribotu kullanıyorum ben. Osmangazi bizim Türkiye Cumhuriyeti’nin olsaydı ben de orayı kullanırdım. Akaryakıttan başımız dertte. Ben zaten normalde de servisçiyim. Her hafta 3 bin liralık mazot yakıyorum. Önceden 700-800’lük yakıyorduk. Çok kötü” şeklinde dile getirdi. (ANKA)