Dünya Basınında Bugün

Batı'da popülistler için zor hafta, "Ukrayna'nın karşı saldırısı uzun ve şiddetli geçecek", Yunanistan açıklarında felaket | Dünya Basınında Bugün

16 Haziran 2023 10:01

T24 Dış Haberler

Batı'da popülist liderler zor bir hafta geçiriyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın salı günü hakim karşısına çıkmasının ardından şimdide Britanya'nın eski Başbakanı Boris Johnson gündemde. Britanya’da Avam Kamarası İmtiyaz İnceleme Komitesi, eski başbakan Boris Johnson'la ilgili raporunu açıkladı. Komite, Johnson'ın Covid salgını döneminde konutunda verilen partilerle ilgili olarak Parlamento'yu kasıtlı olarak yanılttığı sonucuna vardı. New York Times, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın salı günü mahkemede gizli dosyaları saklamayla resmen suçlandıktan sonra tekrar seçilirse Adalet Bakanlığı'nın bağımsızlığını ortadan kaldıracağının sinyallerini verdiğini ifade etti. Ukrayna, Rus askerlerini topraklarından çıkarmak için girişimlerini sürdürürken, üst düzey Pentagon yetkilileri bu sürecin uzun ve şiddetli geçeceğini söyledi. Yunanistan’ın güneyindeki Mora yarımadasının 75 km açığında, Libya’dan İtalya’ya gitmekte olan ve içinde 700 sığınmacının bulunduğu ileri sürülen balıkçı teknesi alabora oldu.

16 Haziran 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Boris Johnson’ın parlamentoyu yanlış yönlendirdiği anlaşıldı
The Independent | Yalancı Boris: Kaçabilirsin ama saklanamazsın

Britanya’da Avam Kamarası İmtiyaz İnceleme Komitesi, eski başbakan Boris Johnson'la ilgili raporunu açıkladı. Komite, Johnson'ın Covid salgını döneminde konutunda verilen partilerle ilgili olarak Parlamento'yu kasıtlı olarak yanılttığı sonucuna vardı.

Raporda, Johnson'ın, "komite üyelerine yönelik iftira kampanyasının suç ortağı" olduğu belirtildi. Johnson, İngiltere'de "demokratik sürece zarar vermekle" de suçlandı.
Eski başbakan ise hakkındaki rapor için "dengesiz" yorumunu yaptı, raporun "siyasi suikast girişimi" olduğunu iddia etti.


New York Times | Trump'ın müttefikleri Adalet Bakanlığı'nı boğmaya çalışıyor

New York Times, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın salı günü mahkemede gizli dosyaları saklamayla resmen suçlandıktan sonra tekrar seçilirse Adalet Bakanlığı'nın bağımsızlığını ortadan kaldıracağının sinyallerini verdiğini ifade etti. Gazete, Trump'ın seçilmesi durumunda mevcut ABD Başkanı Joe Biden ve ailesini "yozlaşmadan" soruşturması için özel yetkili bir savcı atayacağını söylemesine dikkati çekti. 


The Washington Post | ABD'nin Ukrayna için öngörülü projeksiyonları var

Ukrayna, Rus askerlerini topraklarından çıkarmak için girişimlerini sürdürürken, üst düzey Pentagon yetkilileri bu sürecin uzun ve şiddetli geçeceğini söyledi. ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, Rusya'nın cephe hattında yüz binlerce askeri olduğunu vurgulayarak karşı saldırının ne kadar süreceğini tahmin etmek için erken olduğunu ifade etti. 


Moscow Times | Financial Times: Putin, Batılı şirketlerin indirimli alınması için gizli kararname imzaladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gizli bir kararname imzalayarak Rus devletine Batılı şirketleri, "ciddi anlamda indirimli fiyattan" alma yetkisi verdiği iddia edildi. 

Britanya'nın önde gelen finans yayınlarından Financial Times'a göre kararname, devlete satışa çıkarılan Batılı şirketleri indirimli olarak alma önceliği sunuyor. Habere göre Putin ve kurmayları, bu şirketleri ulusallaştırma ihtimalini de ele aldı. 

Financial Times, kararnameyi gördüklerini belirterek, Rus devletinin kontrolünü aldığı şirketleri daha sonra kar ederek satmayı hedeflediği söyledi.

Putin'in kabinesine gönderdiği kararnamede bu şirketlerde yabancı hissedar istemediğini de belirttiği aktarıldı. 

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Batılı şirketleri almakla ilgili kararın, "kendilerini ilgilendirdiğini" ifade etti.

"Eğer bir şirket yükümlülüklerini yerine getirmezse yaramaz şirketler kategorisine girer" diyen Peskov, "Bu şirketlere veda ediyoruz. Daha sonra varlıklarıyla ne yapacağımız bizim işimiz" ifadesini kullandı.

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı topyekun işgal girişimini başlatmasının ardından birçok Batılı şirket ülkeden çekildi veya faaliyetlerini küçülttü.


Le Monde | Yunanistan’da enkaz: Dram ve polemik

Yunanistan’ın güneyindeki Mora yarımadasının 75 km açığında, Libya’dan İtalya’ya gitmekte olan ve içinde 700 sığınmacının bulunduğu ileri sürülen balıkçı teknesi alabora oldu.

Denizden 79 kişinin cansız bedeni çıkarılırken, ölü sayısının çok daha yüksek olmasından endişe ediliyor. Kurtarılan 108 göçmen, denizden çıkarılarak Yunanistan’a götürüldü. Yunanistan Başbakanı İonnis Sarmas, Facia sonrası ülkede 3 günlük yas ilan edildiğini açıkladı.