Dünya

Batı Afrika'da kadın sünneti ritüellerinin ardından üç çocuk öldü

Çocukların ebeveynleri ve işlemi gerçekleştirenler polis gözetiminde

04 Şubat 2024 09:42

T24 Dış Haberler

Batı Afrika'da kadın sünneti ritüellerinde üç kız çocuğu yaşamını kaybett, polisi, kadın sünneti uygulanan üç kızın ölümünü araştırdığını duyurdu.

12 yaşındaki Adamsay Sesay, 13 yaşındaki Selamu Jalloh, ve 17 yaşındaki Kadiatu Bangura'nın ölümü araştırılırken, Sierra Leone'de kadın sünnetini sona erdirmek için çalışan bir kuruluş olan Zararlı Uygulamalara Karşı Forum'un (FAHP) genel sekreteri Aminata Koroma, kızların ebeveynlerinin ve işlem uygulayanların polis gözetiminde olduğunu söyledi.

Kadın sünneti, kadın dış cinsel organının kısmen veya tamamen çıkarılması yoluyla gerçekleştirilirken, kadınların ve kız çocuklarının insan haklarının ihlali olarak kabul ediliyor. 2012 yılında BM tarafından yasaklanmasına rağmen uygulama halen yaklaşık 30 ülkede uygulanıyor.

Unicef yeni rakamları yayınlayacak, ancak mevcut tahminler en az 200 milyon kız çocuğunun kadın sünnetine maruz kaldığını gösterdi.

Aktivistlerin ve insan hakları savunucularının, BM'nin kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet özel raportörü de dahil olmak üzere, bu uygulamanın suç sayılması yönündeki çağrılarına rağmen, bu uygulama Sierra Leone'de halen yasal. 2019'da yapılan ulusal bir anket, kadınların yüzde 83'ünün kadın sünneti geçirdiğini ortaya çıkardı.

Prosedür, Batı Afrika'da "kadınlığa girişi" simgeleyen geleneksel bir kabul töreninin bir parçası olarak görülüyor.