Gündem

Başsavcı, şoförü ve korumasına “ters yön” koruması: Başsavcıyı ters yöne girdiği için uyaran avukatın darp edilmesi soruşturması sürerken tabela kaldırıldı

12 Aralık 2023 16:53

Hatay İskenderun’da, özellikle deprem sırasında ve sonrasında yaptığı yardım organizasyonları ile tanınan Avukat Bülent Akbay’ın, ters yöne girdiği için uyardığı İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı’nın koruması ve şoförü hakkında başlatılan soruşturmada ilerleme kaydedilemedi. Mobese kameralarının Akbay’ın darp edilmesine ilişkin anları kayda almadığına yönelik yazı savcılığa gönderildi. Buna karşılık, görüntülerde başsavcının makam aracının ters yöne girdiği açıkça görülüyor. Ancak kamera kaydının dosyaya girmesinin hemen ardından söz konusu sokaktaki “girilmez” tabelası yerinden söküldü.

Soruşturmaya konu olay, 30 Kasım’da yaşandı. Akbay aracıyla İskenderun Adliyesi yakınlarında seyir halindeyken ters yönden sokağa giren İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı’nın makam aracıyla karşılaştı ve kafa kafaya çarpışmaktan son anda kurtuldu. Bunun üzerine Akbay ile başsavcının şoförü ve koruması araçtan inerek tartışmaya başladı. İddiaya göre bir süre sonra şoför ve koruması, Akbay’ı darp etti. Bu sırada başsavcı Muhammet Emin Ünalan’ın da araçta olduğu ve Akbay darp edilirken izlediği iddia edildi.

Yaşananlar üzerine Akbay, başsavcıyla görüşmek için adliyenin beşinci katında bulunan makam odasına gitti. Makam odasından çıkan başsavcının şoförü ve koruması iddiaya göre Akbay’ı darp edip, uzaklaştırdı. Darp edilen avukat Bülent Akbay, başsavcı, şoför ve koruma hakkında İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikâyette bulunarak kamu davası açılmasını talep etti.

Görüntü yokmuş

Soruşturma kapsamında Akbay’ın darp edilme anına ilişkin MOBESE kayıtları talep edildi. Ancak gelen yanıtta darp anına ilişkin görüntü kaydının olmadığı belirtildi.

Akbay’ın adliyede tartaklandığı ana ilişkin görüntüler ise dosyaya girdi. Görüntülerde, Akbay’ın başsavcı ile görüşmek için beklerken itilerek uzaklaştırıldığı görülüyor.

Araç ters yöne girdi, tabela söküldü

Buna karşılık, makam aracının “Girilmez” levhasının olmasına rağmen ters yönden sokağa girdiğine yönelik görüntüler dosyaya girdi.

Bu görüntülerin dosyaya girmesinin hemen ardından, söz konusu sokağın girişinde yer alan, “girilmez” levhasının yerinden söküldüğü anlaşıldı.

İdari soruşturma

Olaya karışan koruma polisinin bir başka yerde görevlendirildiği, Hakimler Savcılar Kurulu ile İçişleri Bakanlığı’nın ise olayı soruşturmaları için müfettiş görevlendirdiği Türkiye Barolar Birliği’ne bildirildi.

Başsavcılık “Kontrollü şekilde etkisiz hale getirildi” demişti

İskenderun Başsavcısı Ünalan, olayla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “…içerisinde Cumhuriyet Başsavcısının da olduğu makam aracına yol vermeyerek geçişine engel olması üzerine şoför tarafından önce korna çalarak uyarılmıştır, ardından aracın makam aracı olduğu ve trafikte geçiş önceliğinin bulunduğu Bülent Akbay’a hatırlatılmıştır. Avukat Bülent Akbay’ın agresif tavırlar sergileyip hakaret ederek, bununla da yetinmeyip koruma polisine fiziki müdahalede bulunması üzerine, koruma polisi tarafından Bülent Akbay kontrollü bir şekilde etkisiz hale getirilmiştir” denilmişti.

Açıklamada, Akbay’ın adliyede darp edildiği iddiasının gerçeği yansıtmadığı da öne sürülmüştü.