Gündem

Baroların Ankara'ya 'Savunma Yürüyüşü' başladı

Barolar, kanun değişikliğine karşı farklı protestolar üzerinde görüşüyorlar

19 Haziran 2020 13:05

Türkiye’nin dört bir yanından baro başkanları, iktidarın baroların yapısını ve seçim sistemini değiştirme planına karşı Ankara’ya gerçekleştirdikleri “Savunma Yürüyüşü”ne başladı. İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, “Yüreğimizin götürdüğü yere yürüyoruz! Bizim yüreğimizin götürdüğü yer hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve savunmanın güvenliğidir” dedi. Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, "Toplumun haklarını koruyan savunma bir kez daha güçlü avukat, güçlü savunma anlayışı ile halk için yürüyor" ifadelerini kullanırken, Mardin Barosu Başkanı İsmail Elik ise "Biz bağımsız yargı, insan hakları ve meslek onuru için yürüyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda raftan indirilen baroların seçim sistemi ve faaliyet yapısını değiştirmeye dönük yasa teklifine karşı 80 ilden baro başkanları, “Söz baroların” diyerek Ankara’ya yürüyor.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) öncülüğünde oluşturulan müzakere heyetinin sonuç vermediğini düşünerek eylem süreci başlatan aralarında İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Aydın’ın da bulunduğu birçok baro başkanı bulundukları şehirlerden Ankara’ya doğru yola çıktı.

İstanbul Barosu Başkanı: Açtığımız bu yolda siyasi iktidar da bize katılabilir

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, üzerinde “Güçlü baro güçlü avukat” yazılı tişört ile çıktığı yolda, “Bugün başladığım yolculuk basit bir yolculuk değil. Yüreğimizin götürdüğü yere yürüyoruz! Bizim yüreğimizin götürdüğü yer hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve savunmanın güvenliğidir. Bunu sağlamaya çalışıyoruz. Bütün bunları toplum adına yapıyoruz. Açtığımız bu yolda siyasi iktidar da bize katılabilir” ifadelerine yer verdi.

Antalya Barosu Başkanı: Halk için yürüyoruz

Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, sırtında cübbesi ile Barohan önünden meslektaşlarının alkışları arasında yürüyüşe geçti. Söz konusu yasa değişikliği teklifinin antidemokratik şartlarda hazırlandığını ifade eden Balkan, “Ülkenin uçuruma yuvarlanmasını engellemek, hukukun üstünlüğünü savunmak için yola çıktık. Toplumun haklarını koruyan savunma bir kez daha güçlü avukat, güçlü savunma anlayışı ile halk için yürüyor” dedi.

İzmir Barosu Başkanı: meslek örgütlerimizin ele geçirilmesine izin vermeyeğiz

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel de, "Bu teslimiyet projesini kabul etmediğimizi, asla kabullenmeyeceğimizi ve meslek örgütlerimizin ele geçirilmesine izin vermeyeceğimizi bir kez daha duyurmaya gidiyoruz" dedi.

Mersin Barosu Başkanı: Bize demokratik yolları kullanmaktan başka bir yol kalmadı

Savunma yürüyüşüne Mersin Adliyesi önünden başlayan Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Bize demokratik yolları kullanmaktan başka bir yol kalmadı. Umarım sesimizi tüm Türkiye’nin duyduğu gibi, tüm dünyanın duyduğu gibi, siyasi iktidar da duyar ve toplumun gerçek ihtiyaçlarına cevap verir. Bu yürüyüş bizim bir başlangıcımızdır. Bu tasarıyı geri çekin, mesleğimizin tüm sorunlarını masaya yatıralım dedik. Bizim derdimiz seçim değil, geçim dedik, adalet dedik, hukuk dedik. Ancak bunların hiçbirine cevap verilmedi. Muhatap alınmadı. 1 Haziran’daki sonuç bildirgemizde açıklamadığımız gibi demokratik hak arama yollarına başlıyoruz. Sesimizin gerçekten duyulmasını istedik. Yargının güven endeksinin diplere vurduğu, toplumun yargıya inancının kabul görmediği bir düzende, baroları savunmayı güçsüzleştirerek yargıya bir darbe daha vuruyorsunuz dedik. Gelin yargıyı hep birlikte, savunma ile birlikte güçlendirelim, halkın hak arama özgürlüğüne engel olmayalım dedik. Ancak bu taleplerimiz bugüne kadar kabul görmedi. Bize demokratik yolları kullanmaktan başka bir yol kalmadı.” dedi.

Adana Barosu Başkanı: Bu yoldan bizi hiç kimse vazgeçirtemeyecek

Adana Barosu Başkanı Veli Küçük ve Yönetim Kurulu üyeleri, 3 gün boyunca Adana’dan başlayıp Tarsus, Tekir, Pozantı, Çiftehan, Ulukışla, Aksaray  ve Koçhisar’ın arından Ankara’da diğer kollarla buluşacak. Demokrasinin ve hukuk devleti kavramının ayaklar altına alındığı, muhalif kimliklerin hedef haline getirildiği karanlık bir dönemden geçildiğini ifade eden Küçük, “Bu süreç tek adam rejiminin tüm olumsuzlukları ile birlikte tüm toplumun katmanlarını etkileyecek şekilde devam ediyor. Ülkemizin salgın ile mücadele ettiği bir dönemde halkın önceliği, ekonomik sorunlar, işsizlik, sağlıkta yaşanan sorunlarken baroları, tabip odalarını TMMOB gibi yandaş haline getiremediği meslek odalarını hedef haline getirdi” dedi.  Küçük, Toplumsal olaylarda, davalarda ortaya koyduğumuz gibi yine kamu yararı bakış açısı ile mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu yoldan bizi hiç kimse vazgeçirtemeyecek. Yıldırmayacak” diye konuştu. 

Eskişehir Barosu Başkanı: FETÖ'nün yapamadığını iktidar yapmaya çalışıyor

Eskişehir’de Baro Başkanı Mustafa Elagöz, il sınırına gelerek bu noktadan Ankara’ya doğru yürüyüşe başladı. Konuya ilişkin açıklama da yapan Elagöz, “Ülkemizde artık tuz kokmuştur. İktidarla yaptığımız görüşmelerden sonuç alamayınca, yürümek zorunda kaldık. Demokratik protesto hakkımızı kullanıyoruz. Barolar susturulmak, parçalanmak ve itibarsızlaştırılmak isteniyor. Baroların yapısının değiştirilmesi, geçmiş yıllarda FETÖ’nün devlet içinde en güçlü olduğu dönemde gündeme getirilmiş ancak başarılı olunamamıştı. FETÖ’nün yapamadığını iktidar yapmaya çalışıyor” dedi. Eskişehir Barosu’na kayıtlı avukatların yanı sıra Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ile İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu da Elagöz’ü desteklemek amacıyla il sınırında hazır bulundu.

Baroları Ankara Barosu Başkanı karşılayacak

Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt da sabah saatlerinde Ankara’ya doğru yola çıktı. Bozkurt, baro başkanlarının bulundukları illerden yola çıktığını hatırlatarak, “Güzergâhlarımız farklı, gönüllerimiz bir, istikametimiz aynı” ifadelerine yer verdi. Baroların savunma yürüyüşü gün boyu devam edecek. Trabzon Barosu saat 11:00’da, Diyarbakır, 17.00’da Gaziantep Barosu ise saat 16.00’da yürüyüşe başlayacak. Baro başkanlarını Ankara’ya girişte Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan karşılayacak.

Mardin Barosu Başkanı: Bağımsız yargı, insan hakları ve meslek onuru için yürüyoruz

Mardin Barosu Başkanı İsmail Elik de Ankara yürüyüşüne başladı. Elik, “Barolar ile görüşülmeden yapılacak olan yasa değişikliği yargı bağımsılığını tamamen ortadan kaldıracaktır. Baro başkanları arkadaşlarımızın içinde bulunduğun müzakere süreci sonuç vermemiş, çalışmalar devam etmiştir. Bunun üzerine eylemsellik sürecini başlattık. Ankara’ya yürüyoruz. Ankara’da çeşitli eylemler yapacağız. Bizim sorunumuz hukukun üstünlüğünün gerçekleşmemesi ve adil yargılanma sorunudur. Bizim sorunumuz geçim sorunudur. Biz bağımsız yargı, insan hakları ve meslek onuru için yürüyoruz ” dedi.

Ankara’ya ulaşan baro başkanları TBB’ye olağanüstü toplantı taleplerini iletecek. Ardından da Anıtkabir’e ve TBMM’ye ziyaretlerde bulunacaklar. Söz konusu yasa değişikliğine karşı farklı protestolar üzerinde görüşen barolar, cübbeli yürüyüş, duran adam eylemi gibi seçenekleri tartışıyor.

Kocaeli Barosu Başkanı: Ümit ediyorum sesimizi duyarlar

Kocaeli Barosu Başkanı Avukat Bahar Gültekin Candemir de saat 10.00’da Kocaeli Adliyesi önünde avukatların katılımıyla gerçekleştirdiği basın açıklamasının ardından Ankara’ya doğru yürüyüşe geçti. Adalet Bakanı’nın süreci dinlemesine, talepleri almasına rağmen yasa değişikliği çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten Candemir, baroların yürüyüşü demokratik hak talebi doğrultusunda gerçekleştirdiğini belirtti.

Candemir, “19 Mayıs ve 1 Haziran tarihlerinde Türkiye’de bulunan 80 baro ve Türkiye Barolar Birliği olarak imzada bulunduğumuz bildirgelerde bu yasa tasarısının ivedilikle ortadan kaldırılması ve kendi yasamızı kendimiz yapabilmemiz, uzun süreden beri devam eden akut destek problemlerimize çözüm bulabilmek adına ancak baroların yapabileceği bu tasarıya dair ortak idareyi kamuoyuna açıklamıştık. Ümit ediyorum sesimizi duyarlar ve sadece baroların değil kamu kurumu niteliğindeki bütün meslek odalarını bölmek, işlevsizleştirmek, görev alanlarını daraltmaya yönelik bu yasa değişikliği ortadan kaldırılır, vazgeçilir çünkü bizler toplumsal barış için, demokrasi ve insan hakları için mücadele eden yasalarıyla bu mücadeleyi görev ve sorumluluk yüklenmiş ve bunun farkında olan kurumlarız. İnşallah bu yürüyüşün sonu aydınlık günlere ulaşır ve başarılı olur” dedi. 

Van Barosu Başkanı: Tam bağımsız, güçlü bir yargı için yürüyeceğiz

Ankara'ya doğru yola çıkan Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar, Van Adliyesi önünde açıklama yaptı. Baroların yürüttüğü hukuk mücadelesinin sindirilmek istendiğini söyleyen Uçar, basın açıklamasında şöyle konuştu: "Bizlerden meslektaşlarımızın haklarını korumamamızı, tutuklu olan meslektaşlarımızın adil yargılanmalarını istemememizi, kadına yönelik şiddete ve çocuk istismarına karşı durmamamızı, toplumun haklarını korumamamızı, insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü savunmamamızı, yurttaşın seçme ve seçilme hakkını gasp beden kayyum uygulamasına, seçilmiş belediye başkanlarının ve milletvekillerinin tutuklanmasına itiraz etmememizi, çevremizin, doğal güzelliklerimizin ve bize kalan mirasın talan edilmesine karşı mücadele etmememizi istiyorlar.

Ölüm orucunda olan meslektaşlarımız Av. Ebru Timtik ve Av. Aytaç Ünsal’ın adil yargılanma taleplerini duymamamızı, halen cezaevlerinde olan meslektaşlarımız Av. Bekir Kaya, Av. Selçuk Kozağaçlı, Av. Sevda Çelik Özbingöl’ün ve daha birçok meslektaşımızın yargılamalarına ilişkin hukuksuzlukları görmezden gelmemizi, Av. Tahir Elçi’nin gerçek katillerinin yargılanmamasını istiyorlar. Van Barosu olarak hak, hukuk, adalet için yürüyeceğiz, tam bağımsız, güçlü bir yargı için yürüyeceğiz, tarihsel sorumluluğumuz gereği, yargının kurucu unsuru olan avukatlığın, mesleğimizin bağımsızlığı için Ankara’ya doğru adım atacağız. Van Barosu mücadele etmekten hiçbir zaman vazgeçmedi, yasa tasarısı geri çekilinceye kadar da mücadele etmeye devam edecektir."