Gündem

Barış Terkoğlu: Yargıya "sıkıysa bir daha beraat verin" sopası sallanarak istenen karar çıkarıldı

02 Ekim 2023 06:40

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, 18 Şubat 2020'de İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Gezi davasında verdiği karara işaret ederek, "Mahkeme bütün sanıklar için beraat kararı vermiş, Osman Kavala’yı da tahliye etmişti. Kavala, dışarı çıkamadan cezaevi kapısında yeniden gözaltına alınmıştı. Erdoğan, Kavala gözaltındayken “Onu bir manevrayla beraat ettirmeye kalktılar” diyerek mahkeme kararını beğenmediğini göstermişti. Aynı gün, HSK, beraat kararı veren üç hâkim için soruşturma izni verdi. Kavala yeniden tutuklandı.

İşte merak ettiğim, 2020’de, kararlarına soruşturma açılan o hâkimlerin başına neler geldiğiydi. Öyle ya, kararı veren mahkemenin başkanı Galip Mehmet Perk, hükümet medyasında adeta itibar suikastına uğramıştı. Neler yazılmadı ki hakkında" diye yazdı.

Gezi davasında iki buçuk sene önce verilen beraat kararını değerlendiren Terkoğlu, "HSK, detaylı bir soruşturma yaptı. Sonunda hâkimlerin FETÖ ile bağlantısını bulamadığı gibi, kararlarında kimsenin etkisi altında kalmadıklarını da not düştü. Aynı hâkimler Adnan Oktar dosyası gibi kritik davalarda karar vermeye devam etti. Ancak geçen iki buçuk yılda yaratılan hava bambaşkaydı... Artık hâkimler yukarının hangi kararı istemediğini gayet iyi anladı. Beraat kararı verirlerse FETÖ’cü ilan edileceklerini, haklarında soruşturma açılacağını, başlarına itibar suikastı dahil her şeyin geleceğini biliyordu. Yargıya “Sıkıysa bir daha beraat verin” sopası sallanarak iki buçuk yılda istenen karar çıkarıldı. Şimdi “Bağımsız yargı kararını verdi” oyunu oynanıyor" ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...