Gündem

Barış Terkoğlu: TCDD mahkemeye gitmediği gibi Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu bana dava açtı

Terkoğlu, eski çalışanların Siemens’e açtığı bir başka davadaki belgeleri açıkladı

26 Eylül 2022 07:26

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, TCDD’nin Yüksek Hızlı Trenseti ihalesindeki rüşvet iddialarına yer verdiği yazılarının ardından Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun kendisine dava açtığını söyledi.

Siemens’in Kolin ile kurduğu ortaklıktaki rüşvet ihbarıyla ilgili soruşturmanın detaylarını aktardığı yazısında Karaismiaoğlu’nun isminin geçmediğine dikkati çeken Terkoğlu, bugünkü yazısında eski çalışanların Siemens’e açtığı bir başka davadaki belgeleri açıkladı.

"Ulaştırma Bakanlığı, YHT’leri yaygınlaştırma niyetini açıkladığında Siemens bu işe talip olmuştu. Elbette Alstom başta olmak üzere dişli rakipleri vardı. İşte o dava dosyasında, Siemens’in ihaleleri almak için, yapabileceklerini konuştuğu e-posta yazışmaları var" diyen Teroğlu, şu belgeyi paylaştı:

“Yani ihaleyi almak için Siemens lehine lobi yapabilecek, süreci etkileyebilecek bir ortak aranıyor. Elbette bu ortağın Kolin olması sonucu çıkmış. Reuss şöyle yazmış: ‘İhale öncesi işbirliği konusunda prensipte anlaştık.’ Gayet net anlaşıldığı gibi, ihaleler sadece salonlarda el kaldırarak kazanılmıyor. Lobicilik bu işin parçası” diyen Terkoğlu, söz konusu belgedeki diğer detaylara da dikkati çekerek şu görüşlerini aktardı:

“Siemens mailleri her şeyi özetliyor. Şirket, Türkiye’deki YHT ihalesini almak, Alstom gibi rakiplerini Türkiye pazarının dışında bırakmak için yoğun bir siyasi lobi faaliyeti yapmış. İhaleyi aslında tek başına kazanmış görünse de süreci hükümete yakın Kalyon şirketi ile birlikte götürmüş. Her şeyden Almanya’daki yöneticilerin haberi olduğu gibi, onlar da bu sürecin aktif katılımcısıymış.

Süreçle ilgili rüşvet iddiaları ayyuka çıkınca hemen bir iç soruşturma açılmış. Bu soruşturmada Kalyon’la işbirliğinin içeriğine girilmeden, ‘Karşılıksız işe para ödedik’ diyerek sorun tarif edilmiş. Olay da Türkiye’de iki çalışana yıkılarak eller yıkanmaya çalışılmış.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.


TIKLAYIN - Barış Terkoğlu, Siemens'e açılan ve gizlilik kararı getirilen davayı yazdı: TCDD’nin aldığı 12 yüksek hızlı tren seti ihalesinde, ne olduysa, bilmeniz istenmiyor

TIKLAYIN - Soruşturma raporunda Kolin’in de ismi geçiyor: Siemens’in girdiği YHT ihalesinde rüşvet iddiası

TIKLAYIN - Barış Terkoğlu, Siemens'e açılan ve gizlilik kararı getirilen davayı yazdı: TCDD’nin aldığı 12 yüksek hızlı tren seti ihalesinde, ne olduysa, bilmeniz istenmiyor