Gündem

Emekli Korgeneral Zekai Aksakallı 15 Temmuz'la ilgili sessizliğini bozdu: Semih Terzi'ye 'Dilekçeni yaz, birlikten defol git' dedim

13 Temmuz 2023 07:45

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, emekli Korgeneral Zekai Aksakallı'nın 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili açıklamalarına köşesinde yer verirken, Aksakallı'nın "Semih Terzi’nin buradaki görevinden alınması için iki defa teklifte bulundum. Ancak görevden alınmadı." dediğini aktardı. 

"Çıkan sonuç, gereken yapılsa darbe, 15 Temmuz’dan çok önce engellenebilirmiş." yorumunu yapan Terkoğlu, "Gelgelelim, nedense “birileri” pek de istememiş!" değerlendirmesinde bulundu.

Terkoğlu, “15 Temmuz’un kahramanı” denilen, “Darbenin seyrini değiştirdi” diye anlatılan, daha sonra dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile ters düşen emekli Korgeneral Aksakallı'nın M5 Savunma-Strateji Dergisi’nin Yayın Yönetmeni Ardan Zentürk’e yaptığı açıklamaları köşesine taşıdı.

Aksakallı, Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı ele geçirmek isterken Astsubay Ömer Halisdemir tarafından vurularak öldürülen Tuğgeneral Semih Terzi’ye, “15 Temmuz’dan birkaç ay önce dilekçeni yaz, birlikten defol git” dediğini söyledi.

Aksakallı'nın karargâhı açık bir dille eleştirdiğini belirten Terkoğlu'nun aktardığına göre, Aksakallı'nın anlattıkları şöyle:

“2014’te maiyetimdeki üç tugay komutanının FETÖ mensubu olduğu kanaatine vardık. Bunlardan biri Semih Terzi’ydi. Dönemin Genelkurmay Başkanı'na durumu arz ettik. 2015 Ağustos şûrası sonucunda üç FETÖ mensubu tugay komutanından ikisi değişti. Terzi değiştirilmedi. Sonra çok uğraş verdik ama göndermeyi başaramadık. Eğer bu değişimlerin hiçbiri yapılmasaydı 15 Temmuz 2016 darbe girişiminde Özel Kuvvetler’in üç komutanı da FETÖ mensubu olacaktı. Bütün muharip birliklerin kontrolü FETÖ’nün elinde olacaktı.”

“2015 alay komutanlıkları atamalarında iki FETÖ mensubu kurmay albayın, Özel Kuvvetler Komutanlığı’na alay komutanı olarak planlandığını öğrendik. Bu atamaların yapılmaması için mücadele verdik. Genelkurmay 2. Başkanı E. Orgeneral Yaşar Güler de bu atamalara karşıydı. Kara Kuvvetleri Komutanı E. Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanı Tümgeneral Şevki Gençtürk de bizimle aynı görüşteydi. Buna rağmen bu atamalar yapıldı. Albaylardan biri Fırat Alakuş, 15 Temmuz ihanetinde Genelkurmay Karargâhı’nı ele geçiren ekibin başında yer aldı, diğeri ise Albay Fatih Yarımbaş beni ele geçirmeye çalışan ekibin başındaydı.”

“2015-2016 yılları arasında Semih Terzi’nin buradaki görevinden alınması için iki defa teklifte bulundum. Ancak görevden alınmadı. Terzi’ye olumsuz sicil ve kanaat yazdım. Darbe girişiminden 5-6 ay öncesinde kendisine Silopi’de ‘Dilekçeni yaz ve birlikten defol git’ dedim. Terzi’nin FETÖ’cü olduğunu tahmin ediyordum.”

Terkoğlu'nun yazısına göre, Aksakallı, ne yaptıysa olmadığını, 15 Temmuz’a bu şekilde gidildiğini söyledi. 

Yazının tamamı için tıklayın.