Ekonomi

Barış Soydan: Swap piyasasının eylül ayından itibaren adım adım serbestleştirileceği konuşuluyor

Söylentilerin çıkmasının ardından banka hisseleri, geçen hafta hızlı yükselmişti

14 Ağustos 2023 12:02

Ekonomi gazeteci Barış Soydan, geçen hafta içerisinde çıkan ve borsada hızlı bir yükselişin kapısını açan "Londra ile swap kanalları açılacak" söylentileriyle ilgili kulis bilgilerini aktardı.

2018'de kısıtlanan, 2020'den beri ise neredeyse kapalı olan swap kanalının açılmasıyla ilgili, "kolay bir karar değil" diyen Soydan, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası ve BDDK'nın konu üzerinde farklı senaryoları çalıştığını belirtti.

Soydan, 10haber'deki yazısında,"BDDK yönetiminin kontrollü bir geçişten yana olduğu, Merkez Bankası yönetiminin net bir görüş ortaya koyamadığı söylenenler arasında. Bu şartlarda nihai karar herhalde Mehmet Şimşek'in olacak" ifadelerini kullandı.

Ekonomi yönetiminin şapkadan çıkarabileceği tavşan sayısının sınırlı olduğunu hatırlatan Soydan, şöyle dedi:

"Yabancı yatırımcının daha serbest şartlarda gelmesi ve bir bakıma eskiye dönüş, artan volatilite ve kurda yüksek strese neden olabilir. Bununla birlikte Ağustos ayında yeni üyeleriyle toplanacak Para Politikası Kurulu'nun alacağı faiz kararının piyasalar tarafından yetersiz bulunması ve Eylül ayında açıklanacak Orta Vadeli Program'ın beğenilmemesi durumunda hava iyice negatife dönebilir. 

Bu nedenle Swap piyasasının eylül ayından itibaren yerel seçimlere kadar adım adım serbestleştirileceğinin açıklanması görüşünün ağırlık kazandığı da konuşuluyor."

Ne olmuştu?

Yurt dışı swap işlemlerine dair ilk kısıtlamalar 2018'de getirilmişti. BDDK kurdaki oynaklığı azaltma amacıyla 2018'de bankaların yurt dışı yerleşiklerle yaptığı bir bacağı döviz, diğer bacağı TL olan para swaplarının ve swap benzeri işlemlerinin, bankaların yasal öz kaynaklarının yüzde 25'ini geçemeyeceğini açıkladı.

Daha sonra 2020'de koronavirüs önlemleri kapsamında bu kısıtlama önce yüzde 25'ten yüzde 10'a, daha sonra yüzde 10'dan yüzde 1'e çekildi. Böylece Londra'daki swap kanalı neredeyse tamamen kapatıldı.

Banka hisseleri çarşamba günü hızlı yükselmişti

Swap kanalı söylentileriyle birlikte çarşamba günü BIST 100 endeksi yüzde 2,5, bankacılık endeksi ise yüzde 8,7 yükselmişti.