T24 Dış haberler
Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturmaya yönelik düzenlediği 'Barış Pınarı Harekâtı'nın başladığının açıklanmasıyla birlikte, dünyadan tepkiler gelmeye başladı. Avrupa Birliği (AB), Türkiye'ye harekâtı durdurma çağrısı yaparken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), gelen çağrılar üzerine toplanma kararı aldı.
AB'den harekâta ilişkin yapılan ilk açıklamada, Türkiye'ye Suriye'nin kuzeyine başlatılan 'Barış Pınarı Harekâtı'nı durdurma çağrısında bulunulurken, güvenli bölge için "ödeme yapılmayacağı" belirtildi.
28 Avrupa Birliği ülkesinden ortak açıklama
Avrupa Birliği'nin 28 üye ülkesi adına yapılan ortak açıklamada "Türkiye'ye operasyona son verme" çağrısı yapıldı ve "Türkiye'nin mülteciler için güvenli bölge planlarına yardım sağlanmayacağı" bildirildi. Açıklamada Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda kurmayı planladığı 'güvenli bölge'nin mültecilerin dönüşü için gereken kriterleri karşılaması düşük bir olasılık. AB yerel halkın haklarının görmezden gelindiği bölgelerde istikrar ve kalkınma yardımı sağlamayacak" ifadeleri yer aldı.
Almanya harekâtı kınadı
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, operasyonu "şiddetli bir şekilde kınadıklarını" söylerken, "Türkiye'nin Suriye operasyonları bölgenin daha da istikrarsızlaşmasına yol açacak. Türkiye'nin Suriye operasyonları IŞİD'i yeniden güçlendirebilir" ifadelerini kullandı.
BMGK'ya toplanma çağrısı yapıldı
Fransa ve Britanya Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'na (BMGK) toplanma çağrısı yaptı. Fransa ayrıca operasyonu kınadığını açıklayarak BMGK'yı harekete geçmeye çağırdı.
TIKLAYIN - BM Güvenlik Konseyi, Suriye gündemiyle 'acil' olarak toplanacak
15 üyeli Güvenlik Konseyi'nin İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika ve Polonya'nın çağrısıyla yarın toplanacağı bildirildi.
ABD'den ilk tepki: Cehenneme giden yolun taşları döşenmektedir
ABD'nin Suriye'den çekilme kararına sert tepki gösteren isimlerden Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Türkiye'nin harekâtı başlatmasına da benzer bir tepki verdi. Twitter üzerinden paylaşımlarda bulunan Graham, "Eğer haberler doğruysa ve Türkiye Suriye'ye girdiyse cehenneme giden yolun taşları döşenmektedir. Kürt müttefiklerimiz için dua edin, onlar Trump hükümeti tarafından umarsızca terk edildiler. Bu adım IŞİD'in tekrar ortaya çıkacağının garantisidir. Erdoğan'ın ağır bir bedel ödemesi için Kongre'ye liderlik edeceğim. Başkanı hâlâ zaman varken yol değiştirmeye ve işleyen bir güvenli bölge sistemine dönmeye çağırıyorum" ifadelerini kullandı.
NATO Genel Sekreteri: Türkiye'nin orantılı olacağına inanıyorum
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Türkiye'nin itidalli davranacağına, faaliyetlerin orantılı ve ölçülü olacağına inanıyorum" açıklamasında bulundu.
"Müttefikimiz Türkiye bir krizin cephesinde yer alıyor ve meşru güvenlik kaygıları var. Korkunç terörist saldırılara maruz kaldı ve milyonlarca Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapıyor" diyen Stoltenberg bölgeyi istikrarsızlaştırma ve gerilimi artırmadan kaçınmak gerektiğini söyledi. Stoltenberg, önümüzdeki cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini belirtti.
Putin, harekâtın başlamasının ardından Erdoğan ile görüştü
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde "Suriye barış sürecine zarar verecek adımlardan kaçınılması gerektiğini" söyledi. Kremlin tarafından yapılan açıklamada telefon görüşmesinde iki tarafın da Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğin konusunda hem fikir olduğu ifade edildi.
Fransa Savunma Bakanı: IŞİD'e fayda sağlıyor; saldırı durmak zorunda
Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, sosyal medyadan yaptığı açıklamada Türkiye'nin 'Barış Pınarı Harekatı'nın tehlikeli olduğunu ve durması gerektiğini söyledi.
Savunma Bakanı "Bu saldırı Kürtlerin güvenliği için tehlikelidir. Çünkü bu 5 yıldır savaşmakta olduğumuz IŞİD'e fayda sağlıyor. Saldırı durmak zorunda'' dedi.
Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, Türkiye'nin Suriye'nin kuzey doğusuna yönelik askeri harekatının ardından Türk büyükelçisini çağırdığını açıkladı.
Açıklamada, "Hollanda, Suriye'nin kuzey doğusuna Türk saldırısını kınıyor. Türkiye'yi bu yoldan dönmeye çağırıyoruz" denildi.
Mısır'dan Türkiye'ye kınama, Arap Birliği'ne toplantı çağrısı
Mısır, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturmaya yönelik 'Barış Pınarı Harekâtı'nı başlatmasının ardından, Arap Birliği'ni acil olarak toplantıya çağırdı.
Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye'nin Suriye topraklarına yönelik saldırısını en sert şekilde kınıyoruz" denirken, harekâtın "Bir Arap devletinin egemenliğine açık ve kabul edilemez bir saldırı olduğu" belirtildi.
Arap Birliği de Cumartesi günü Türkiye gündemi ile toplanılacağını duyurdu. Dışişleri bakanları düzeyinde toplanacak birlik, Türkiye'nin operasyonunu görüşecek. Birliğin Genel Sekreter Yardımcısı Hossam Zaki, toplantının Kahire'de düzenleneceğini belirtti.
Af Örgütü: Hem Türk güçleri hem de Kürt güçleri...
Fransız haber ajansı AFP'nin aktardığına göre Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, "Hem Türk güçleri hem de Kürt güçleri bugüne kadar Suriye'de hedef gözetmeksizin saldırılar düzenledi ve çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesine yol açtı" dedi ve ekledi:
"Bunun tekrarlamasına izin verilmemeli."
İsveç: Türkiye'nin eylemleri sorumsuzca ve uluslararası yasalara aykırı
İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde ‘güvenli bölgeler' oluşturmak amacıyla başlattığı harekât hakkında ‘sorumsuzca eylem' nitelemesinde bulundu ve BM Güvenlik Konseyi'ne gerilimin tırmanmasının önüne geçilmesi çağrısında bulundu.
İsveçli bakan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Türkiye'nin eylemleri sorumsuzca ve uluslararası yasalara aykırı. Söz konusu eylemler ciddi insani sonuçların ortaya çıkma risklerini tetikliyor ve IŞİD'in yeniden canlanmasına neden olabilir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Avrupalı partnerleriyle birlikte hareket ederek, gerilimin daha da tırmanmasını engellemenin sorumluluğunu derhal üstlenmeli" ifadelerini kullandı.
Danimarka: Derin endişe duyuyoruz
Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod ise "Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonundan derin endişe duyuyoruz" dedi.
Twitter'dan açıklama yapan Kofod, "Bence bu pişman olunacak yanlış bir karar. Bunun hem siviller hem de IŞİD'e karşı mücadeleye ciddi etkisi oluyor. Türkiye itidalli davranmalı. Danimarka müttefikleriyle konuyla ilgili sürekli iletişim halinde" ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan harekâtı kınadı
Suudi Arabistan, Türkiye'nin Suriye'deki "saldırganlığını" kınadı.
Britanya: IŞİD'e karşı mücadelenin altının oyulması riski yaratıyor
BBC Türkçe'nin aktarımına göre İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Türkiye'nin harekâtının "bölgeyi istikrarsızlaşma" riski yarattığını savundu ve "Türkiye'nin tek taraflı askeri harekatı konusunda ciddi kaygılarım var. Bu, bölgeyi istikrarsızlaştırma, insani acıları artırma ve ortak odak noktamız olması gereken IŞİD'e karşı mücadelenin altının oyulması riski yaratıyor" dedi.
Britanya ana muhalefet lideri Corbyn: Bütün yabancı güçler Suriye'den çekilmeli
Britanya'da ana muhalefet konumunda bulunan İşçi Partisi'nin Genel Başkanı Jeremy Corbyn, "Türk ordusunun kuzey Suriye'deki hamlelerinden ve Kürt halkının güvenliğinden derin endişe duyuyorum. Suriye'den bütün yabancı güçler çekilmeli, gerilim daha da tırmandırılmamalı" şeklinde bir paylaşımda bulundu.
Finlandiya: Türkiye'yle silah ticareti yapılmayacak
Finlandiya Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yaptığı harekâtın "insanı sonuçlarından" endişe duyduklarını ifade etti ve daha çok kişinin yerinden edilebileceği vurgulandı. Finlandiya Başbakanı Antti Rinne, Türkiye veya "savaş halindeki herhangi bir ülke ile" silah ticareti yapılmayacağını ifade etti.
BM Genel Sekreter Sözcüsü: Siviller ve sivil altyapı uluslararası hukuk gereğince korunmalı
Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Farhan Haq, Türkiye’nin başlattığı Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in gelişmelerden endişe duyduğunu ifade den Haq, “Her türlü askeri operasyon, uluslararası insani hukuka saygı göstermeli. Siviller ve sivil altyapı uluslararası hukuk gereğince korunmalı” sözlerini kullandı.
Fransa Dışişleri Bakanı: Avrupalılar'ın güvenliği için bir risk
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'deki harekâtını kınadı. Le Drian, "Harekât, IŞİD'le mücadele koalisyonunun güvenliğini ve insani yardım çabalarını tehlikeye atıyor ve Avrupalılar'ın güvenliği için bir risk" dedi.
İran Dışişleri: Türkiye askerlerini derhal çekmeli
İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'ye Suriye'deki güçlerini geri çekme ve saldırıyı derhal durdurma çağrısında bulunuldu.
Rusya'dan diyalog çağrısı
TSK'nın Suriye'nin kuzeydoğusundaki hedeflere yönelik olarak dün başlattığı Barış Pınarı Harekatı hakkında açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın Ankara ile Şam arasında diyalog başlatmaya çalışacağını söyledi.
Ankara'nın kaygılarını anladıklarını ancak bunların Şam'ın çıkarları gözetilerek giderilmesi gerektiğini kaydeden Lavrov, "Suriye krizinin en başından beri sürekli olarak Türkiye'nin sınırlarının güvenliğiyle ilgili kaygılarını anladığımızı belirttik. Aynı zamanda bu kaygıların Şam ve Ankara arasındaki 1998 tarihli Adana Anlaşması kapsamında giderilmesi gerektiğinin birçok kez altını çizdik. Türkiye ile Suriye arasında diyalog başlatmaya çalışacağız. Bunun iki tarafın da çıkarına olduğunu öngörmek için dayanaklarımız var" dedi.
İsrail'den kınama
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, 'Türkiye'nin Suriye'deki harekâtını kınadığını söyledi.
Pakistan'dan destek
Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Faysal, Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin "Türkiye'nin bölgedeki meşru güvenlik kaygılarını anlıyoruz. Türkiye de Pakistan gibi terör kurbanı olmuş ülkelerden biridir." dedi. Faysal, "3,5 milyondan fazla Suriyeli mülteciye nezaketle ev sahipliği yapan Türkiye'nin insani çabalarını tebrik ediyoruz ve Türkiye'nin bölgedeki meşru güvenlik kaygılarını anlıyoruz. Türkiye de Pakistan gibi terör kurbanı olmuş ülkelerden biridir." ifadelerini kullandı. Faysal şöyle devam etti; "Pakistan, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasına ve en kısa zamanda tüm taraflarla bölge ülkelerinin bir araya gelerek sorunun siyasi yollarla çözülmesine ilişkin umudunu korumaktadır."