Gündem

Barış Terkoğlu: Askerin süs olduğu şûra; ordunun siyasallaşması ülke için çözülme alarmı demek

"Komutanım beni neden emekli ettiniz?' diyen askere, kuvvet komutanının 'Önümden rüzgâr gibi geçti, görmedim bile' dediği anlatılıyor"

05 Ağustos 2024 11:41

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, geçtiğimiz hafta toplanan Yüksek Askeri Şûra ve alınan kararlara ilişkin kaleme aldığı yazıda, "Askerin süs olduğu şûra" ifadesini kullanarak, "On yıllarca eğitimle, zorlu deneyimle, ölümle sınanan askerlik sonunda gelip tarikat, siyaset, adam referansına dayanıyor. Siyaset ordulaşırken, ordunun siyasallaşması ülke için çözülme alarmı demek" diye yazdı.

Barış Terkoğlu,"Şûrası olmayan şûra" başlıklı yazısında, “Şûra' diyoruz. Özünde 'danışma' demek. Çok akılla düşünmeye dayanıyor. Eğrisi doğrusunu buluyor. Sistem tek kişilik rejime dönüştükçe, biat liyakatin yerini aldıkça, şûra da terk ediliyor. Savaştan çıkmış çiçeği burnunda Cumhuriyet yolunu şûralarla çizerken 100. yaşında şûrasızlaşıyor" değerlendirmesinde bulundu. 

"Şûra dediğime bakmayın. Değişeli çok oldu. Milli eğitimin sitesini açıyorum. 'Bakan Tekin YAŞ toplantısına katıldı' açıklamasını görüyorum. Müfredatı oldu bittiyle değiştiren bakan, askeri şûrada el kaldırıyor" diyen Terkoğlu, şunları kaydetti:

"Bunun bir nedeni var. 15 Temmuz’dan sonra aşama aşama YAŞ sistemi dönüştü. Son olarak 15 Temmuz 2018 tarihli kararnameyle cumhurbaşkanı dışında 7 hükümet üyesi ve 4 asker üye haline geldi. Yetmedi...  Terfileri belirleyen madde de değişince askerlerin YAŞ’ta sadece adı kaldı. 'Komutanım beni neden emekli ettiniz?' diyen askere, kuvvet komutanının 'Önümden rüzgâr gibi geçti, görmedim bile' dediği anlatılıyor.

Terfilere siyaset karar verince herkes siyasetten adam arar hale geldi. Bir zamanlar askerlerin sicillerine yazılan notlar garipleşti. Daha önce okudunuz, 'Terfi etmeli (eşi türbanlı), hükümet yanlısı' gibi ifadeler sicillere yazıldı"

YAŞ'taki atamalardan örnekler veren ve TSK'daki terfilere ilişkin görüştüğü askerlerin görüşlerini aktaran Terkoğlu, "Terfi edenleri toptan iyi ya da kötü diye değerlendirmek mümkün değil. Ancak bütüne baktığımızda ciddi problemler göze çarpıyor" yorumunda bulundu.

Yazının tamamını okumak için tıklayın