Ekonomi

Barınma krizi büyümeye devam ediyor

10 Temmuz 2023 10:30

Türkiye’de, başta büyükşehirler olmak üzere her kentte yaşanan barınma sonunu, katlanarak artan konut fiyatları nedeniyle büyümeye devam ediyor. Barınma krizi hakkında değerlendirmelerde bulunan CHP Milletvekili Gökçe Gökçen, "TÜİK tarafından gerçek rakamların manipüle edilmesiyle gizlenecek noktayı çoktan aştı" ifadelerini kullandı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yüzde 20,7'lik artış olduğunu açıkladığı konut fiyatları, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) raporuna göre ise yüzde 89,1 oranında arttı.

BETAM'ın çalışmasına göre, Türkiye'de Mayıs 2022'de 10 bin 891 TL olan konutların metrekare fiyatı, Mayıs 2023'te 20 bin 596 TL'ye fırladı. Metrekare fiyatı bir yılda yüzde 89,1 arttı. Mayıs 2022-Mayıs 2023 döneminde konut fiyatlarında en çok artış yaşanan ilk üç kent de Van, Malatya ve Ordu oldu.

Sözcü'den Deniz Ayhan'ın aktardığına göre; Konut fiyatlarındaki artışı ortaya koyan verilere yönelik değerlendirmelerde bulunan CHP'li Gökçen, “Türkiye’deki barınma krizi, TÜİK tarafından gerçek rakamların manipüle edilmesiyle gizlenebilecek noktayı çoktan aşmıştır” dedi.

TÜİK verileri ile bilimsel raporlar arasında beş kata varan bir fark oluştuğunu belirten Gökçen, “Türkiye’deki konut alım-satımındaki en büyük aracı kurum niteliğindeki bir internet sitesi aracılığıyla satışı tamamlanan ilanların veri olarak kabul edildiği BETAM raporu, hepimizin bildiği gerçekleri gözler önüne sermiştir” diye konuştu.

TIKLAYIN- Barınma krizi: Türkiye’de gençlerin yarısı aşırı kalabalık evlerde yaşıyor