Gündem

'Banyo topu' dolandırıcılığında 2 kişi tutuklandı

15 Ağustos 2022 21:16

Ticaret Bakanlığı müfettişleri, 'banyo topu' sözleşmesi imzalayan 10 bin kişiye 100 Milyon TL ödemeyi yapmayan 'Deterjan Pazarı'nın faaliyetine "nitelikli dolandırıcılık" dedi. Soruşturmada 2 kişi tutuklandı.

Ticaret Bakanlığı, 'banyo topu mağdurları'nın şikayetini dikkate alarak konuyu incelemek üzere müfettiş görevlendirdi. 

Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde kurdukları fabrika aracılığıyla kimyevi içerikli ürünler üreterek bunları Deterjanpazarı.com adlı internet sitesi üzerinden pazarlayan SK Deterjan Pazarı Kimya Sanayi ve Ticaret AŞ'nin vatandaşlarla sözleşme imzaladığı saptandı.

"Koli başı 400 TL kâr vaadi"

AA'nın müfettişlerin raporundan aktardığına göre sistem şöyle işliyor; Şirket, imzaladığı sözleşmeler uyarınca "Banyo Temizlik Yapım Seti" adı altında birkaç malzemeyi depozito bedeli (150 lira) karşılığı kişilere vereceği ve ortaya çıkan ürünü belli bir süre sonra teslim alacağını duyurdu. Yapılan ürün başına da 10 lira ödeyeceği (her bir koliden 40 banyo topu yapılabildiği) ayrıca ürünün yapım işinin bitiminde alınan depozitonun kişilere iade edileceği vaadiyle para topladı. 

"Piramit satış sistemi" 

İnceleme sonucu, bu yıl yaklaşık 10 bin kişi ile "Banyo Topu İş Kolisi Sözleşmesi" imzalandığı ve yaklaşık 8 bin kişiye 100 milyon liranın üzerinde ödeme yapılması gerekirken sözleşme süreleri dolmasına ve tüm şartları yerine getirmelerine rağmen herhangi ödemede bulunulmadığı belirlendi. Bu nedenle SK Deterjan Pazarı Kimya Sanayi ve Ticaret AŞ'nin "piramit satış sistemleri benzeri" bir faaliyette bulunduğu ve söz konusu faaliyetin Türk Ceza Kanunu'nun 158'inci maddesi kapsamında (nitelikli dolandırıcılık) değerlendirildiği sonuçlarına varıldı.

Şirketin sahibi ve 1 çalışan tutuklandı   

Öte yandan 'dolandırıcılık' iddiasıyla gözaltına alınan 'Deterjan Pazarı' firmasının sahibi Süleyman Kocabaş ile 7 yönetici, adliyeye sevk edildi.

DHA'nın haberine göre Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporunda da 'ticari faaliyet kapsamında olmadığı' belirtilen sistemin kurucusu Kocabaş ile 1 çalışanı tutuklandı. 3'ü adli kontrol şartıyla olmak üzere 6 kişi de serbest bırakıldı.