Gündem

Banka promosyonundan sigaraya; Diyanet'in son dönemlerde çok konuşulan üç haram açıklaması

25 Şubat 2019 11:27

T24 Haber Merkezi
Gonca Tokyol

Ramazan ayı öncesinde ve süresince televizyon kanallarını ve internet sitelerini süsleyen "Ne yersem orucum bozulur" sorusu, yılın geri kalan döneminde ise yerini Diyanet İşleri Başkanlığı'na yöneltilen "Şu haram mıdır, bu haram mıdır" sorularına bırakıyor. Sorulara Diyanet'in internet siyesi ve 'Alo Fetva' hattı üzerinden verilen cevapların yanı sıra, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da ara ara bu konuyla ilgili açıklamalarda bulunuyor. 

T24, son dönemlerde gündeme gelen ve en çok konuşulan üç haram açıklamasını derledi... 

Banka promosyonları: Tam olarak faiz sayılmasa da şüphe var

Sözcü’den Ali Ekber Ertürk’ün 23 Şubat tarihli haberine göre, Diyanet dergisinin ‘Diyanet'e Soralım’ bölümünde “Banka promosyonu caiz midir” sorusuna şu cevap verildi:

“İşleyiş bakımından faize tam olarak benzememekte ise de, şüpheden de tümüyle uzak değildir. Bu itibarla temel ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olanların bu parayı kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları yakınları için kullanmamaları ve ihtiyaç sahibi fakirlere vermeleri uygun olur.”

Sigara: “Haram olduğu söyleniyor, benim de kanaatim bu yöndedir”

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, sigarayla ilgili açıklamasında “Pek çok ilim adamı ve alim tarafından haram olduğu söyleniyor. Şahsen benim de kanaatim bu yöndedir. Bizim bu noktada çok dikkatli olmamız, hassas davranmamız gerekiyor. Din görevliliği gibi mukaddes bir vazifede imamlarımızın, bütün görevlilerimizin bu tür alışkanlıklardan uzak durmaları gerekiyor” diye konuşmuştu.

Peki ya elektronik sigara?

Erbaş, açıklamasında elektronik sigara kullanımıyla ilgili detay vermese de, Diyanet’in konuyla ilgili yorumu şöyle:

"Günümüzde birçok alim ve fetva meclisi, kişinin kendisini tehlikeye atmama ve öldürmeme, başkalarına zarar vermeme, zararı giderme, sağlığı koruma yönündeki temel ilkeleri esas alarak sigaranın haram olduğu görüşündedir. Dolayısıyla bir müslümanın, pek çok zararı bünyesinde barındıran sigarayı içmesi caiz değildir. Dünya Sağlık Örgütü ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, elektronik sigaranın, hakiki sigarayı bıraktırdığına ve bunlardan daha az zararlı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt olmadığını ifade etmektedir. Ayrıca konunun uzmanları, elektronik sigaranın içeriğinde alkol türevleri bulunduğunu ifade etmektedir. Dolayısıyla bu türden maddelerin kullanılması da caiz değildir."

Milli Piyango haram mı; çıkmaz demeyip şansımızı deneyelim mi?

Yılbaşında ise Diyanet İşleri’nin gündemi, tüm ülkenin merakla beklediği Milli Piyango çekilişiydi. Diyanet’ten bu konuda yapılan açıklamada, “Taraflardan birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunları kumar kapsamında değerlendirilip haram kılınmıştır” dendi. Diyanet, kazanılan ikramiyeyle ‘hayır yapılıp yapılmayacağına’ dair de şunları söylemişti:

“Bu tür oyunların hasılatından bazı kuruluş ve hayır kurumlarının yararlanması, onları meşru hale getirmez ve haramlık hükmünü değiştirmez. Bu yollardan birisiyle elde edilen kazançlar, sevap beklenmeyerek yoksullara veya hayır kurumlarına verilmelidir. Zira Hz. Peygamber bu tür haram kazançların harcanmasının ve güya sadaka olarak verilmesinin mümkün olmayacağını haber vermiştir.”

Faiz haram, faizden elde edilen gelir 256 bin lira

Öte yandan, İslamiyet’te kesin bir dille ‘haram’ kabul edilen faiz konusunda ise Sayıştay raporu ilginç bir tablo ortaya koymuştu. Faiz konusunda “Kul hakkını hiçe sayarak, insanları kolaylıkla aldatmanın yolunu açar. Kazanıyorum zannederken aslında kaybeden bireyi ve birbirine güvenini yitiren toplumu felakete sürükler” açıklamasında bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı, Sayıştay raporuna göre 2017’de 256 bin 806 lira 46 kuruş faiz geliri elde etmişti.

TIKLAYIN - Diyanet, "haram" dediği faizden 256 bin lira gelir elde etti