Gündem

Bakan Yerlikaya için "Soylu'yla çalışmış bürokrat avına devam et" diyen 'Ebabil Harekâtı' kapatıldı

Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör saldırısı ardından hedef alınan Bakan Yerlikaya'ya sahip çıkarak, "Görevini yaptı" dedi

01 Ekim 2023 19:37

T24 Haber Merkezi

"Ebabil Harekâtı" ve "Türk Savunma Teşkilatı" gibi bağlantılı bazı X hesapları, Ankara'daki bombalı terör saldırı sonrası Bakan Yerlikaya'yı hedef alan paylaşımlar yapmıştı. Yerlikaya için, "Sen bakanlığa geri dön, Soylu'yla çalışmış bürokrat avına devam et" diyen Ebabil Harekatı isimli hesap kapatıldı. X'te yer alan bazı hesaplardan ise Ebabil Harekatı yöneticileri hakkında soruşturma başlatıldığına yönelik iddialar paylaşıldı. Gazeteci Alican Uludağ ise, "Bu bilgi doğru değil. Yakalama kararı yok" dedi.

Ankara'da İçişleri Bakanlığı'nın Emniyet Genel Müdürlüğü kapısında sabah saatlerinde yapılan bombalı terör saldırısının ardından, "Ebabil Harekâtı" ismindeki hesap tarafından yapılan paylaşımlarda, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya hedef alınmıştı. 

Hesabın, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yakın bir "sosyal medya ekibi’ olduğu iddia ediliyordu. 

"Ebabil Harekâtı" hesabından sabah saatlerinde yapılan paylaşımda, "Soylu'ya çay veren çaycıları tespit edip, sürmekle çok meşgul olunca ülkenin tam merkezine, evinin önüne gelen teröristleri takip etmeyi ihmal ettiler. Son teröriste kadar ihmal edecekmiş, yok valla terörist kendi kendini patlattı, sana zahmet olmasın. Sen bakanlığa geri dön, Soylu'yla çalışmış bürokrat avına devam et" denilmişti.

Bu paylaşım, söz konusu hesapla bağlantılı "Türk Savunma Teşkilatı" gibi bazı X hesaplarından da yayılmıştı. 

TIKLAYIN - Erdoğan, Yerlikaya'ya sahip çıktı: İçişleri Bakanı görevini yaptı

TBMM’nin 28. Dönem 2. yasama yılının açılışında Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise İçişleri Bakanlığı'na terör saldırısının ardından "Soylu'ya çalışmış bürokrat avına devam et" mesajlarıyla hedef alınan Bakanı Yerlikaya'ya sahip çıkarak "Görevini yaptı" dedi.

"Soruşturma başlatıldı" iddiası

"Ebabil Harekatı" ve bağlantılı olduğu öne sürülen X hesapları, akşam saatlerinde kapatıldı. X'te yer alan bazı hesaplardan, Ebabil Harekatı yöneticileri hakkında soruşturma başlatıldığına yönelik iddialar paylaşıldı. 

Gazeteci Alican Uludağ ise yakalama kararı çıkarıldığına dair bilgileri yalanlayarak, "Bu bilgi doğru değil. Yakalama kararı yok" dedi.

Özgür Özel, Meclis'te sunum yapmıştı: Ebabil kuşları, Süleyman Soylu'nun trol ordusudur, başında bakan müşaviri Emin Şen var

Ocak 2023'te Meclis'te açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Ebabiller" isimli 8 bin kişilik troll ordusu olduğunu söylerken, başında ise bakan müşaviri olduğunu açıkladığı Emin Şen'in yer aldığını öne sürdü. Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun uyuşturucu ticareti hakkında iktidarı eleştirmesi sonrası Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın yaptığı açıklamayı da Emin Şen'in attığını iddia etti. İçişleri Bakanlığı, Özgür Özel'in basın toplantısı sürerken, Emin Şen'in bakanlık müşaviri görevini yürütmediğini açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile ilgili bir dosya açıklayacağını belirterek, "Başıma bir şey gelirse diye üç arkadaşıma daha verdim dosyayı, ben açıklayamazsam onlar açıklayacak" diyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek sunum yaptı.

TIKLAYIN - CHP'li Özel: Jandarma ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nden Kılıçdaroğlu'na yönelik tweetleri trol ordusunun başındaki isim attı

TIKLAYIN - İçişleri Bakanlığı: Özgür Özel'in ismini zikrettiği Emin Şen, bakan müşaviri görevinde bulunmamaktadır

Özgür Özel'in, 12 OCak 2023 tarihinde Meclis'te paylaştığı sunum

O dönem ismi Ebabil Kuşları olan hesap için, "Ebabil kuşları, Süleyman Soylu'nun trol ordusudur. Ama maaşını kendisi değil İçişleri Bakanlığı, eski dönemde Çalışma Bakanlığı, bakanlıkların bağlı kuruluşları ve birkaç tane belediye yapmaktadır" diyen Özgür Özel, bakan müşavirlerinin şirket kurma ve yönetiminde yer alma yasağı olduğuna işaret ederek, Emin Şen'in Native Teknoloji diye bir şirketi olduğunu ve hâlâ yöneticisi olduğunu söyledi. Özel, Şen'in bu şirketine ve hissedarı olduğu başka şirketlere, Soylu'nun çalıştığı bakanlıklardan yüz binlerce dolarlık ihaleler verildiğini açıkladı.

"Emin Şen memur değil" açıklaması yaptı; Özel, "Göreve başladığı 2020 yazıyor" dedi 

Özel'in iddiaları sürerken açıklama yapan İçişleri Bakanlığı ise Emin Şen'in devlet memuru olmadığını açıklayarak, "CHP milletvekili Özgür Özel’in ismini zikrettiği Emin Şen; devlet memuru olmayıp, bakan müşaviri görevinde bulunmamaktadır" dedi.

Özel, İçişleri Bakanlığı'nın "Emin Şen'in bakan müşaviri olmadığına" yönelik açıklamasını da, "İçişleri Bakanlığı'nın sayfasında göreve başladığı tarih yazıyor. 2020 yılına kadar... Hala sitesinde var. İçişleri Bakanlığı'nın müşaviri!" diyerek yalanladı ve Soylu'nun geçmişe dair istifa dilekçesi yazdıracağını savundu. 

Ebabil Harekâtı'nın yöneticisi: Emin Şen’in ofisinde buluştuk, Soylu’ya yakınız

Özgür Özel’in, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun danışmanı Emin Şen’e bağlı olduğunu iddia ettiği Ebabil Harekatı’nın T24'e konuşan yöneticisi ise, Şen’le İstanbul-Haliç’te ofisinde buluştuklarını belirterek, Ebabil Harekâtı'nın, Soylu’ya yakın olduğunu ileri sürmüştü. Emin Şen ise iddiaları reddederken, Ebabil Harekatı’ndan kimseyi tanımadığını söylemişti. 

TIKLAYIN - Ebabil Harekâtı'nın yöneticisi T24’e konuştu: Emin Şen’in ofisinde buluştuk, Soylu’ya yakınız

T24’e konuşan ve isminin paylaşılmasını istemeyen Ebabil Harekâtı yöneticisi kişi, Şen ve AKP bağlantıları hakkında çeşitli iddialarda bulundu.  Başlangıçta Ebabil Harekâtı'nın, "gönüllü bir yapılanma" olduğunu savunan kişi, farklı isimlerde benzer oluşumların olduğunu söyledi. Kendisinin sosyal medya paylaşımlarından herhangi bir kazanç elde etmediğini ileri süren yönetici, Ebabil Harekatı’nın, "Soylu’nun ekibi" olarak çalıştığını belirtti.