Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, e-nabız uygulamasının yurtdışına satıldığı iddiasıyla görülen fikri mülkiyet davası ile danışmanlarından şikayetçi olmasıyla açılan rüşvet davasının kamuoyuna yansımasının ardından isminin geçtiği tüm haberlere erişim yasağı getirtti. Ancak Birinci’nin erişim engeli kararı aldırttığı siteler arasında kendi imzasıyla yayınlanan makalelerin yanı sıra, dünyanın en önemli akademik verilerinin bulunduğu siteler de yer aldı. Bu siteler arasında ABD Sağlık Bakanlığı’nın resmi sitelerinden olan ve halk sağlığı ile biyomedikal konusunda en büyük veri tabanı olarak bilinen "pubmed" ile "nih.gov" uzantılı (National Institutes of Health-Ulusal Sağlık Enstitüleri) iki internet sitesi de yer alıyor. ABD Sağlık Bakanlığına ait bu sitelerin ilk kez erişim engeli ile karşılaştığı belirtiliyor.
e-Nabız krizi
Eski Sağlık Bakan Yardımcısı Sabahattin Aydın’ın eşi tarafından kurulan Bilbest firmasının, tüm yurttaşların kişisel sağlık bilgilerinin tutulduğu e-Nabız sisteminin fikri mülkiyet hakları nedeniyle Tiga isimli şirket ve Sağlık Bakanlığı aleyhine açtığı dava krize neden olmuştu. Dava sürerken, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, kendi danışmanlarını, komisyonunda yer aldıkları bir AB ihalesine fesat karıştırma ve rüşvet almakla suçlamıştı. Şikâyet üzerine danışmanlar hakkında dava açılırken, Avrupa Birliği’ne ise tam tersi yönde bilgi verilerek, "söz konusu proje ihalesine fesat karıştırılmasının mümkün olmadığı" anlatılmıştı. Tüm bu kriz sürerken, hakkında rüşvet iddiasıyla dava açılan danışmanlardan M.İ.K, Birinci ve Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Mahir Ülgü ile Bakanlık müfettişi İbrahim Güvenç hakkında "kendisini 12 saat boyunca alıkoyarak zorla itirafname imzalattıkları" iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.
ABD’nin resmi sitelerine de erişim engeli
Birinci, T24’ün konuya ilişkin yaptığı dört ayrı habere de mahkemeye başvurarak erişim engeli getirtti. Ancak erişim engeli kararında, yalnızca e-nabız krizine ilişkin dava haberlerine değil, Birinci’nin çift maaşlı bürokrat olmasına ilişkin 2 yıl önce yapılan haberler ile kendi yazarı olduğu makalelerin bulunduğu toraks.org ve klinikfarmakoloji.org gibi sağlık veri tabanlarına ait sitelerin yanı sıra, uluslararası akademik veri tabanlarının internet siteleri de yer aldı. Birinci’nin erişim engeli kararı aldığı 172 ayrı link arasında, ABD Sağlık Bakanlığı’nın resmi internet sitelerinden biri olan biyomedikal veri tabanı "pubmed" halk sağlığı ile biyomedikal konusunda ücretsiz veri tabanı olarak kullanılan "nih.gov" uzantılı (National Institutes of Health-Ulusal Sağlık Enstitüleri) iki internet sitesi de bulunuyor. Erişim engeli kararı alınan sitelerden biri de milyonlarca biyomedikal araştırma çalışmasını içeren Europe PubMed Central. Dünyanın en büyük akademik veri tabanlarından olan bu sitelerin ilk kez bir erişim engeli ile karşılaştığı belirtiliyor.