Gündem

Bakan Varank: Türkiye'deki yazılımcı kapasitesini artırmak istiyoruz

"Şirketlerimizin nitelikli eleman ihtiyacını bu şekilde sağlamış oluyoruz"

12 Eylül 2022 17:32

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 42 İstanbul ve 42 Kocaeli okullarında yazılım öğrenen gençleri ziyaret etti. Bakan Varank, öğrencilerin oyunlaştırılmış metotla projeler yaparak yazılım öğrendiklerini belirterek, "İnovatif eğitim metotlarıyla Türkiye'deki yazılımcı kapasitesini artırmak istiyoruz. 42 Okulları da şimdiye kadar yüzümüzü ağartan bir çalışma oldu" dedi.

Bakan Varank, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

"42 Kocaeli ve 42 İstanbul'da bu işe merakı olan özellikle gençlerimizi bir sınava tabi tutuyoruz. Genç arkadaşlarımızın algoritma çözme kabiliyetleri var mı, matematiksel düşünme kabiliyetleri var mı, sadece ona bakıyoruz. 18 yaşını bitirmiş Türk vatandaşı her arkadaşımız bu okullara başvurabiliyorlar. Genç arkadaşlarımızı ziyarete geldik. Daha önce tatlı ısmarlama sözü vermiştim. Onu yerine getirmiş oldum. Kendileriyle sohbet ettik. 42 okulları yenilikçi bir öğrenme metodu. Mezunları başarılı şekilde yazılım öğreniyorlar. Mezunlarının yüzde 90'lar seviyesinde iş bulduğunu daha önceki tecrübelerden görebiliyoruz. Bu tip inovatif eğitim metotlarıyla Türkiye'deki yazılımcı kapasitesini arttırmak istiyoruz. 42 okulları da şimdiye kadar yüzümüzü ağartan bir çalışma oldu." 

"Şirketlerimizin nitelikli eleman ihtiyacını sağlamış oluyoruz"

Okulda öğrencilerin oyunlaştırılmış metotla projeleri yaparak yazılım öğrendiklerini ifade eden Varank, "Aynı zamanda hoca olmadan kendi kendilerine bu işi öğreterek bir araya gelerek problem çözerek yazılım öğreniyorlar. Gerçekten inovatif bir metot. Bu okulları gençlerimizin önünü açmak için tasarladık. Hiçbir ücret talep etmiyoruz. Burada paydaşlarımız da var. Bu programı, Türkiye Açık Kaynak Platformu ile birlikte geliştirdik. Platformun büyük yazılımcı firma ortakları var. Global markalar bu işin ortağı. Oradaki firmalar da bu öğrencilerimizi birinci yıldan itibaren stajyer olarak bünyelerine katıyorlar. Şirketlerimizin nitelikli eleman ihtiyacını da bu şekilde sağlamış oluyoruz" değerlendirmesinde bulundu. (AA)