Ekonomi

Bakan Varank: Gençlerimizin hedefi kendi işini kurmak olmalı

Varank, 2025 yılı itibarıyla 5 bin melek yatırımcı, 2,5 milyar lira kitlesel fonlama ve 5 milyar lira kamu desteği hedefi koyduklarını belirtti

09 Nisan 2023 09:40

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Gençlerimizin öncelikli hedefi mutlaka kendi işini kurmak olmalı. Bakınız dünyadaki bu dönüşümün farkında olan çok başarılı genç arkadaşlarımız var" dedi.

Mustafa Varank, Gelecek Üsküdar Girişimcilik Akademisi'nin açılışına katıldı. Gençlere sunacakları imkanlar konusunda gayret içerisinde olduklarını belirten Varank, "Bugün burada İstanbul Kalkınma Ajansı ve Üsküdar Belediyemizin iş birliği ile hayata geçen Gelecek Üsküdar Girişimcilik Akademisi’nin açılışını yapmak üzere bir araya geldik.

Bugünkü açılışımıza ev sahipliği yapan Bilim Üsküdar, planeteryumu, uygulamalı atölyeleri, sergi alanları başta olmak üzere sunduğu hizmetler ile 7’den 77’ye tüm vatandaşlarımıza hitap ediyor. İnsanlarımız burada bilim ile buluşurken, evlatlarımız robotik, otomotiv, uzay gibi teknoloji alanlarını deneyerek keşfediyor" ifadelerini kullandı.

"Muhalefet unicornu sadece tek boynuzlu mistik bir at olarak biliyordu"

Bakan Varank, küresel rekabet ortamının yeniden şekillendiği bir dönemden geçildiğini vurgulayarak, "Küçücük bir startup, çok kısa bir sürede büyüyerek en köklü şirketlerin onlarca yılda ulaşabildiği seviyelere kolaylıkla gelebiliyor. Parlak bir fikrin ürettiği katma değer, oluşturduğu istihdam ekonominin itici gücü olabiliyor. Ufak bir atölyede üretilen yenilikçi bir ürün, yeri geliyor, koca bir sektörü dönüştürebiliyor. Gençlerimizin öncelikli hedefi mutlaka kendi işini kurmak olmalı. Bakınız dünyadaki bu dönüşümün farkında olan çok başarılı genç arkadaşlarımız var" diye konuştu.

Türkiye artık unicornlarla dünyada manşet olduğunu belirten Varank, "Bundan 3-4 sene önce, bu ülkede muhalefet unicornu sadece tek boynuzlu mistik bir at olarak biliyordu. Bizim verdiğimiz destekler sayesinde diğer adını da öğrenmiş oldular. Bugün Türkiye’nin 6 tane unicornu ya da bizim tabirimizle turcornu yani bir milyar dolar değerlemeye ulaşan şirketi var" değerlendirmesini yaptı.

15 turcon, 5 decacorn hedefi

Varank, dünyanın en gelişmiş ilk 20 ekosistemi arasına girmekte kararlı olduklarını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2025 yılı itibarıyla 5 bin melek yatırımcı, 2,5 milyar lira kitlesel fonlama, 5 milyar lira kamu desteği, 2,5 milyar dolar girişim sermayesi yatırımı, 15 turcorn ve 5 decacorna mutlaka ulaşacağız. Elbette hedef koymak kolay, böyle hedefleri bir dokümana yazmak kolay. İnanın her sene dünyada belki binlerce strateji belgesi çöp oluyordur. Ancak biz girişimcilik stratejimizi çöp olsun diye hazırlamadık. Zor ama ulaşılabilir hedefler üzerine oturttuk."

(AA)