Ekonomi

Bakan Şimşek'ten “varlık barışı” yanıtı: Getirilen varlıkların vergi dairelerine bildirim yükümlülüğü yok

05 Aralık 2023 11:23

CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu üyesi Türker Ateş, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e varlık barışları kapsamında kayıt altına alınan para miktarını sordu. Yedi kez varlık barışı uygulandığını ifade eden Bakan Şimşek, “Düzenlemeye konu olan varlıkların tamamını kapsayacak şekilde vergi dairelerine bildirim yükümlülüğü bulunmamaktadır” dedi.

 “2018’den beri 37 milyar dolar kaynağı açıklanamayan para girişi var”

Ateş, “Varlık Barışı ile kayıt altına alınan servetin ne kadar olduğunu, Hazine ve Maliye Bakanlığı bilmiyor. Ülkemizin kara para cenneti haline gelmiş olmasına şaşırmamalı. Yedi kez çıkarılan varlık barışları yoluyla tüm dünyanın kara parası Türkiye’ye aktı” dedi.

Kaynağı açıklanamayan sermaye girişlerinin Merkez Bankası kayıtlarından da gözlemlenebildiğini ifade eden Ateş, şöyle konuştu:

 “Merkez Bankası’nın açıkladığı rakamlarda bile kara paranın izleri var.  2018 yılından beri ülkeye giren kaynağı açıklanamayan para -net hata noksan- 37 milyar dolardan fazla. 2018 yılından beri ülkeden yaklaşık 20 milyar dolar portföy yatırımı kaçtı. Ülkeden kaçan kayıtlı yabancı kaynağın, kara para ile kapatılmasına çalışıldı. Tüm dünyanın mafyalarının kara paraları Türkiye’ye aktı. Ülkemizde dünyaca ünlü mafya liderlerinin yakalanması bir tesadüf değil. İktidar eliyle ülke Teksas’a döndü. Kayıtlı yabancı sermaye gelmeyince, dünyanın kara parasına kaldık.”

"Ne kadar varlık kayıt altına alındı?"

İktidarın günü kurtarmak için kara paraya dahi göz yumduğunu ifade eden Ateş, Mehmet Şimşek’in cevap vermekten kaçındığı soruları şu şekilde sıraladı:

Bugüne kadar Varlık Barışı uygulamaları kapsamında, ne kadar varlık kayıt altına alınmıştır? Kayıt altına alınan varlıkların ne kadarı yurtdışından bildirilmiş ne kadarı yurt içinde beyan edilmiştir? Varlık Barışı uygulamasından kaç kişi ya da firma faydalanmıştır? Uygulamalarda bazıları vergiden muaf tutulmuş, bazılarında ise düşük oranlarda vergi getirilmiştir. Varlık Barışı uygulamalarında ne kadar vergi geliri elde edilmiştir? 2022 yılında hayata geçen Varlık Barışı uygulamasından, kaç kişi faydalanmıştır?  Ne kadar vergi geliri elde edilmiştir? Önümüzdeki dönemde yeni bir Varlık Barışı uygulamasına yönelik Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?”