Ekonomi

Bakan Şimşek'ten ''doğal gaz, petrol müjdeleri" açıklaması: ''Bunlara hayır demeyiz ama ortaya koyduğumuz programda bu hususları kale almıyoruz”

29 Mayıs 2024 15:09

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iktidarın zaman zaman açıkladığı petrol ve doğal gaz ''müjdelerine'' ilişkin yaptığı açıklamada,“Eğer şansımız yaver gider de Karadeniz’den, Gabar’dan ilave petrol ve doğal gaz, tabii ona da hayır demeyiz ama bizim modelde bu yok. Yaptığımız çalışmalarda, ortaya koyduğumuz orta vadeli programda bu hususları biz kale almıyoruz'' dedi.

Mehmet Şimşek, Maliye Hesap Uzmanları Vakfı tarafından Beşiktaş'ta bir otelde düzenlenen ''Enflasyonla Mücadele ve Merkez Bankacılığı'' başlıklı panele katıldı. Şimşek, yaşanan ekonomik krizlerde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer parti temsilcileri tarafından sık sık açıklanan petrol ve doğal gaz ''müjdelerine'' yanıt verdi. Şimşek, şunları söyledi:

''Cari açık bu sene çok büyük ihtimalle milli gelire oran olarak yüzde 2,5’in altına düşecek. Bizim hedeflerimizden daha iyi olacak. Mayıs ayı itibarıyla muhtemelen oradayız ama kalıcı olarak düşüşü sağlamak için bizim tabii yenilenebilir enerji, yani enerjide dönüşüm, yeşil dönüşüm artı yeni bir sanayi politikası üzerinden katma değer zinciriyle yukarı çıkma, buna ilaveten tabii ki eğer şansımız yaver gider de Karadeniz’den, Gabar’dan ilave petrol ve doğal gaz, tabii ona da hayır demeyiz ama bizim modelde bu yok. Yani bizim yaptığımız çalışmalarda, ortaya koyduğumuz orta vadeli programda bu hususları biz kale almıyoruz. Onlar gelirse tabiri caizse havadan gelen, ilave, tabii ki olumlu etki olacak. Bizim hedefimiz cari açığı kalıcı bir şekilde yüzde 2,5’in altını düşürmek.''

KKM esprisi

Kur Korumalı Mevduattan (KKM) bahsederken salondaki yabancı misafirleri de göz önünde bulunduran Şimşek, esprili bir dille, ''Bu program çalışıyor. Portföy hareketlerinde de yine olumlu bir ayrışma var. Gelişmekte olan ülkelere göre. KKM’den, yani bunu aramızdaki yabancı misafirler bilmezler çünkü bize özgü bir program. Kur Korumalı Mevduat, tercümanlar nasıl çeviriyor, bilmiyorum” diye konuştu. 

Mehmet Şimşek, çıkışta gazetecilerin sorularına yanıt vermedi. (ANKA)