Ekonomi

Bakan Şimşek: Türkiye, jeopolitik resesyondan çıkma sürecinde

Şimşek, enflasyon, döviz rezervleri ve cari açığa odaklanacaklarını söyledi

27 Eylül 2023 08:21

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşekekonomiyi yeniden dengelemeyi ve iç talebi yumuşatmayı” hedeflediklerini belirterek politika değişimi süreci için sabırlı olunması gerektiğini belirtti. Şimşek ayrıca "Türkiye, jeopolitik durgunluktan çıkma sürecindedir" değerlendirmesini yaptı.

Financial Times’a röportaj veren Şimşek, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın politika faizinin 4 ayda yüzde 8,5'ten yüzde 30'a çıkarılmasını da içeren yeni ekonomi politikalarına desteğini verdiğini belirterek “Doğru yoldayız. Güvenin geri döndüğüne dair güçlü kanıtlar var. Ancak sabırlı olmalıyız, halen zorlu bir süreçteyiz” açıklamasını yaptı.

Şüpheyle yaklaşılıyor

Haberde, birçok analistin 2024'ün mart ayında yapılacak yerel seçimler yaklaştıkça Erdoğan'ın ekonomi politikalarında ipleri, kendi ekibine ne kadar bırakmak isteyeceğine şüpheyle yaklaştığı hatırlatıldı.

FT'nin değerlendirmesinde , “Türkiye’nin Hazine Bakanı, yeni teknokrat kadrosu ile ekonomide yıllardır uygulanan yanlış politikaları terse çevirmeye ve ülkenin hırpalanmış ekonomisine dönük yatırımcı güvenini yeniden inşa etmeye çalışırken sabır çağrısında bulundu” ifadelerine yer verildi.

Odaklanılacak 3 başlık

Şimşek, enflasyonu düşürmeye, tükenen döviz rezervlerini yeniden inşa etmeye ve artan cari açığı azaltmaya odaklanacaklarını söyledi. Bakan Şimşek, daha yüksek ihracat ve yatırımın, sürdürülebilir büyümede kilit rol oynayacağını belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı, ayrıca, Türkiye’nin enflasyonu artıran tüketici harcamalarına daha az bağımlı hale gelmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Enflasyon mesajları

Şimşek, kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasını da kademeli olarak gevşetmeye çalışacaklarını sözlerine ekledi.

Gelecek yılın ortalarına kadar enflasyonun “geçiş sürecinde” olacağını kaydeden Şimşek miktarsal sıkılaştırma tedbirleriyle birlikte finansal koşulların TCMB politika faizinin işaret ettiğinden daha fazla sıkı olduğunu söyledi. Şimşek “Enflasyon beklentilerini sıfırlamak için güvene ihtiyacınız var” dedi.

Şimşek, İsveç'in NATO üyeliğine izin verilmesini sunumunda kullandı

Mehmet Şimşek, Batı ve Körfez ülkeleriyle daha "yapıcı" ilişkiler kurulmasının ekonomiyi büyüteceğini ifade etti. Ayrıca geçen hafta Şimşek'in New York'ta yaptığı sunuma katılan bir bankacıya göre, İsveç'in NATO üyeliğine izin verilmesinin yer alması Bakan'ın sunumunun kilit noktalardan biriydi.

Erdoğan'ın NATO Zirvesi'nde İsveç'in üyeliğine onay vermesinin ardından İskandınav ülkesinin NATO'ya katılabilmesi için TBMM'nin onayı gerekiyor. Türkiye'nin yanı sıra Macaristan da henüz İsveç'in üyeliğini onaylamadı.

"Türkiye, jeopolitik durgunluktan çıkma sürecindedir"

Bakan Şimşek, Avrupa Birliği ile ilişkilerin geliştirilmesini memnuniyetle karşılayacağını vurgulayarak "Türkiye, jeopolitik durgunluktan çıkma sürecindedir" diye konuştu. Şimşek, AB ile ilişkilerde enerji, göç, Gümrük Birliği'nin geliştirilmesi ve vize serbestliği konularına değindi.


TIKLAYIN: Ertuğrul Özkök: Şimşek’in konuşmasında en dikkatimi çeken kavram “jeopolitik izolasyon..."