Ekonomi

Bakan Şimşek'e 5 maddede "şeffaflık" çağrısı

Şimşek, ekonomi politikalarında değişim mesajı vermişti

04 Haziran 2023 15:45

Mehmet Şimşek'in, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini Nureddin Nebati'den devralırken şeffaflık çağrısı yapmasını Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota değerlendirdi. Rota, 5 maddede Bakan Şimşek'e şeffaflık çağrısı yaptı.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Rota, şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Şimşek şeffaflık, tutarlılık ve öngörülebilirlik vaadi ile görevine başlıyor. Hayırlı olsun. Ekonomide rasyonel politikalara dönme kararı çok geç olsa da sevindirici.

Şeffaflık sözünün gereği sadece geleceğe değil geçmişe yönelik yapılırsa samimi olur. Bu söze istinaden kendisinden ve yeni atanacak TCMB yönetiminden yıllardır karartılan ve saklanan aşağıdaki verilerin açıklanmasını bekliyoruz.

1) TCMB 2018'den bu yana hangi tarihlerde ne miktarda doğrudan döviz müdahalesi yaptı?

2) İhracat ve hizmet gelirlerinden zorunlu devir olarak 2023 başından bu yana satın alınan dövizlerin miktarı ne oldu?

3) Döviz dönüşümlü KKM'den TCMB'nin satın aldığı döviz miktarı hangi tarihte ne kadar oldu?

4) KKM'ye TCMB tarafından şimdiye dek ödenen ve henüz ödenmemiş tahakkuk eden kur farklarının tutarı nedir?

5) TCMB doğrudan kredi imkanını hangi firmalara ne şartlarda kullandırdı?"

Mehmet Şimşek, görevi devralırken "şeffaflık", "öngörülebilirlik", "fiyat istikrarı" gibi piyasaların duymak isteyeceği kelimeleri kullanmış, "rasyonel zemine dönüşten başka çare yok" demişti. Şimşek, ayrıca ekonomide "uluslararası norm"lara paralel hareket edileceğini açıklamıştı.

TIKLAYIN: Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini devralan Mehmet Şimşek: Türkiye’nin rasyonel zemine dönme dışında bir seçeneği kalmadı