Gündem

Bakan Pakdemirli: Yasaklı ırkların kayıt altına alınması için tanınan süre uzatılmayacak

19 Ocak 2022 11:26

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yasaklı ırkların kayıt altına alınması için tanınan sürenin uzatılmayacağını, bakımevlerine alınan köpeklerin iade edilmeyeceğini ve sahiplendirilmeyeceğini söyledi. 

Hayvanseverler uzun süredir yasaklı ırk olarak belirlenen köpeklerin kayıt altına alınma tarihinin uzatılmasını talep ediyordu. Pakdemirli, "yasaklı ırkların" kayıt altına alınması konusunda 14 Ocak'ta dolan süreyi uzatmayı düşünmediklerini dile getirdi.

Türkiye gazetesinden Ebru Karatosun'un haberine göre; Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yasaklı ırkların kayıt altına alınmasıyla barınaklardaki son duruma ilişkin olarak bilgi verirken, kayıt süresini uzatmayı düşünmediklerini söyledi.

2 bin 42’si Ankara, 5 bin 455’i İstanbul ve 2 bin 896’sı İzmir’de olmak üzere Türkiye genelinde toplam 23 bin 406 köpeğe mikroçip takıldığını dile getirdi. Barınaklara götürülen 'ırkların' sahiplerine verilmeyeceğini söyleyen Pakdemirli "Yurt dışından kayıt altına alınmamış yasaklı ırktaki köpeklerin ülkemize girişine de izin yok" dedi.

"Türkiye'de 287 tane hayvan bakımevi bulunuyor”

Pakdemirli, "Avrupa sokaktan topladığı hayvanları, bir ay içerisinde sahiplendiremezse uyutuyor. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Ne yapacağız? Kısırlaştırmayı tamamlarsak, popülasyon azalır. Belediyelerin bu konudaki çalışmalarını biraz daha hızlandırmaları gerekiyor. Hayvanlarımız çok değerli. Ama insanlarımıza zarar verdiğinde gerekli tedbirleri almamız lazım" değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'de toplam 98 bin hayvan kapasiteli 287 tane hayvan bakımevi bulunuyor” diyen Bakan Pakdemirli "Barınak yapımında belediyelere yüzde 40'a kadar yardım ediyoruz. Şu ana kadar 53 milyon 431 bin TL hayvan bakımevi yapımı, 25 milyon 227 bin TL de sahipsiz köpeklerin kısırlaştırılması için destek sağladık" şeklinde konuştu.

Pakdemirli, kayıt altına alınan köpeklerin cinslerini de açıkladı. Buna göre 10 bin 186 Pitpull Terrier, 6 bin 563 Dogo Argentino, 5 bin 436 American Staffordshire Terrier, bin 195 American Bully, 14 Fila Brasileiro ve 12 Japanese Tosa cinsi köpek kaydedildi.