Ekonomi

Bakan Nebati'den enflasyon açıklaması: Kasım ayında boynunu kırdık, aralık ayında belini kırdık

Nebati, KGF ile ilgili, 200 milyar TL'lik kefalet karşılığında 250 milyar TL kredi vereceğiz diye konuştu

11 Ocak 2023 14:27

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kredi Garanti Fonu (KGF) kredilerine ilişkin "200 milyar TL'lik kefalet karşılığında 250 milyar TL kredi vereceğiz" dedi.

Nebati, KGF kredisinin detaylarını açıklıyor. Nebati, selektif kredi politikasına uygun olarak kredi verileceğini belirterek,"Firmalarımızın kullanımına sunmayı amaçladığımız 200 milyar TL kefalet imkanı karşılığında yaklaşık 250 milyar TL kredi hacmi ile KOBİ'lerimiz başta olmak üzere birçok alanda faaliyet gösteren işletmelerimize önemli miktarda finansman imkânını açıklıyoruz" diye konuştu.

Nebati, kefalet oranının en az yüzde 70 olacağını belirtti. Nebati, öncelikli gruplarda kefalet oranının yüzde 90'a çıkabileceğini söyledi. 

Firmalar, beşe ayrılacak

Nebati, firmaları beşe ayırdıklarını söyleyerek, "Kredibilitesi çok yüksek olan, teminat sorunu yaşamayan birinci grup firmalar ile kredibilitesi çok düşük olan beşinci gruba ise kesinlikle kullandırım yapmıyoruz" diye konuştu. Nebati ayrıca, "İhracata katkısı yüksek, kredibilitesi iyi olan ve yaptığımız analizler sonucunda öne çıkan sektörleri destekliyoruz" ifadesini kullandı.

Nebati, "Bu doğrultuda kefalet imkânımızın yüzde 60’ını üçüncü grup, yüzde 30’unu ikinci grup, yüzde 10’unu ise dördüncü grupta yer alan firmalara kullandırmayı planlıyoruz" bilgisini paylaştı. 

EYT için 25 milyar TL kefalet

Nebati, 25 milyar TL kefaletle EYT konusunda işverenlerin yükünü hafifleteceklerini belirtti.

Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli için, "1 yıl gibi bir süre geçti. Önümüzdeki hafta, ayın 16'sında bütçe gerçekleşmeleri dahil olmak üzere bir yılın değerlendirmesini yapacağız. Göreceğiz ki, bu model, iyi bir modelmiş. Önümüzde mücadele edeceğimiz tek alan kaldı. Kasım'da boynunu kırdık, aralık ayında belini kırdık. Bundan sonra enflasyonla mücadelede en rahat alandayız. Diğer makroekonomik göstergelerimiz müthiş geliyor. Parmak ısırtacağız ayın 16'sında" dedi.

Nebati, kredilerin amaç dışı kullanımını engelleyeceklerini ifade etti. Nebati, ayrıca, sahte fatura beyanında bulunanların sisteme alınmayacağını söyledi.