Gündem

Bakan Kurum'dan Vaniköy yorumu: Müsaade eden kendileri değilmiş gibi 'yıkıma ortak olalım' dediler!

"Günlerce İstanbul'u, Türkiye gündemini meşgul etmiş bir işe karşı siz duymazdan, görmezden geldiniz. Önce samimi olacaksınız"

06 Eylül 2024 15:36

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Vaniköy’deki çevre katliamına İstanbul Büyükşehir Belediyesi izin verdi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak tespit ettik, uyardık. Buna rağmen görmezlikten geldiler. İstanbul Boğazı’mıza zarar veren Vaniköy’deki kaçak yapıların yıkım sürecini başlattık. Kaçak yapılara müsaade eden kendileri değilmiş gibi biz oraya gittiğimizde 'yıkıma ortak olalım' dediler. Önce samimi olacaksınız" dedi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Abdi İpekçi Spor Salonu'nun yıkılarak yerine yapılan Basketbol Gelişim Merkezi’nde incelemelerde bulundu. Bakan Kurum'a ziyaretinde Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu eşlik etti. 29 Ekim'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılışı yapılacak olan Basketbol Gelişim Merkezini gezerek bilgiler alan Kurum, spor kompleksine ilişkin açıklamalarda bulundu. Basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kurum, Vaniköy'deki kaçak yapıya ilişkinde soruları yanıtladı.

"Vaniköy'deki çevre katliamına izin verenler kim?"

Bir basın mensubunun Vaniköy'deki yıkım kararı ve sonrasında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun açıklamalarının sorulması üzerine cevap veren Murat Kurum, “Kaçak yapıda bugün 3. gün. Tek tek tespit ediyoruz. Çevre ve şehircilik Müdürlüğü ekiplerimizin gözetiminde yıkımlarını gerçekleştiriyoruz. Bugün de yıkım devam edecek ve orada doğaya verilen zararlara ilişkin de yeniden ağaçlandırma, bitkisel peyzajın yapılması suretiyle ağaçların yerine dikmek suretiyle süreci yürütüyoruz. Belediye başkanının orada yaptıkları, yine başkanlığın yaptıklarını da gülümseyerek izliyoruz. Başkanın bu açıklamaları tamamen suçluluk psikolojisidir. Vaniköy'deki çevre katliamına izin veren kim? İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Burada basit tadilat diye izin veren, bu kaçak yapıların yapılmasına müsaade eden kim? İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Biz bunu görmüşüz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak bunu tespit etmişiz. İlgili, İstanbul Büyükşehir Belediyesini yazılı ve sözlü uyarmışız. 'Burada kaçak yapı yapılıyor, sizde buna göz yumuyorsunuz, müsaade ediyorsunuz. Hemen gerekli tedbirleri alın, inşaatı durdurun ve kaçak yapıların yıkımını gerçekleştirin' diye yazılı sözlü söylemişiz. Buna rağmen duymazlıktan gelmişler, görmezden gelmişler ve biz onların o aymazlığı karşısında, vurdumduymazlığın karşısında gidip kaçak yapıların yıkım işlemini başlattık. Ve bunlar, apar topar sanki yıkın dememişiz, sanki kaçak yapılara müsaade edenler kendileri değilmiş gibi, sanki orada çevre katliamı yapılırken bunu izleyen, seyreden kendileri değilmiş gibi biz oraya gittiğimizde aman 'bizde yıkıma ortak olalım' gibi ki onu yaparken de oradaki ağaçlara zarar vererek, ekiplerin çalışmasına müsaade etmeyecek, onları engelleyecek bir çalışma anlayışıyla oraya gelmeye çalıştılar" dedi.

"Biz oraya gidene kadar akılları neredeydi?"

Bakan Kurum, “Sormak lazım, biz oraya gidene kadar akılları neredeydi. Ellerinden tutan, engelleyen mi vardı. Niye gidip yıkmadınız? Günlerce İstanbul'u, Türkiye gündemini meşgul etmiş bir işe karşı siz duymazdan, görmezden geldiniz. Önce samimi olacaksınız. İstanbul Boğazı tüm Türkiye'yi ilgilendiriyor. Burası bir kamu yatırımı. Gençlerimiz, sporcularımız için yapılmış bir yatırım. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu yatırımı durdurmak elinden gelen gayreti gösteriyor. Ama İstanbul Boğazı'ndaki katliama sessiz kalıyor. Dolayısıyla tek dertleri şov yapmak, algı üretmek. Zabıtalarıyla yol kesiyorlar, orada yıkımın engellenmesi adına türlü türlü eylemler yapıyorlar. Kendisi oyuncak olarak tabir etmiş. Biz İstanbul Boğazı'mızı dünyanın incisi olarak tabir ediyoruz" şeklinde konuştu. (DHA)