28 Haziran 2022 07:32
Karadeniz iki gündür sel felaketiyle mücadele ediyor. Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Karabük, Sinop ve Düzce'de dereler taştı, köprüler yıkıldı, ev ve iş yerlerini su bastı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, aşırı yağış nedeniyle sel afetinin yaşandığı 7 ilde 2 bin 19 kişinin tahliye edildiğini, 5 bin 545 personelin görev yaptığını, 1471 araç ve 5 helikopterin kullanıldığını bildirdi. Soylu, "Bartın'da selden dolayı 1053 su baskını oldu. Bunun 518'i konut, 167'si iş yeri, 320'si bodrum, 18'i zemin ve depo 9'u da ahır" dedi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, aşırı yağış nedeniyle sel afetinin yaşandığı 7 ilde 2 bin 19 kişinin tahliye edildiğini, 5 bin 545 personelin görev yaptığını, 1471 araç ve 5 helikopterin kullanıldığını bildirdi.
Soylu, Bartın'da aşırı yağış nedeniyle su baskını yaşanan bölgelerdeki incelemelerinin ardından Güvenlik ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi'ndeki toplantıya başkanlık etti.
Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Soylu; Bartın, Karabük, Kastamonu, Zonguldak, Düzce, Bolu ve Sinop'ta su taşkınlarıyla karşı karşıya kalınan bir doğal afetin yaşandığını belirterek dün ve bugün alınan tedbirlerle yapılan uyarılarla bir mücadeleyi ortaya koyduklarını ifade etti.
Metrekareye kısa zaman içerisinde düşen yoğun yağış miktarı sebebiyle ciddi zararların oluştuğunu dile getiren Soylu, Kastamonu'nun Küre ilçesinde sağanağın ardından sele kapılan vatandaş ile Düzce'nin Kaynaşlı ilçesinde sele kapılan kepçe operatörünü arama çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
Afetlerde ilk müdahalenin önemine dikkati çeken Soylu, "Burada da sel afeti oluşmadan önce Meteoroloji'mizin ortaya koyduğu turuncu ve kırmızı uyarıların hemen akabinde, valiliklerimiz, kaymakamlıklarımız, belediyelerimize hep birlikte bir uyarı ortaya koydular. AFAD'ın erken uyarı mesajı, hücresel mesaj olarak ve bir uyarı mesajı olarak ilgili bölgelere iletildi. Böylece vatandaşlarımız da kamu da kendi tedbirini almaya başladı. Bu kadar yoğun bir yağışta eğer bu tedbir daha önce vatandaşlarımız ve kamu tarafından alınmamış olsaydı daha büyük maliyetlerle karşı karşıya kalınabilirdi." değerlendirmesini yaptı.
Bartın'daki Kirazlıköprü Barajı, Kışla Sel Kapanı ve Kozcağız Barajı'nın sağanağın ardından yukarıdan gelen seli tuttuğunu aktaran Soylu, bu barajların Bartın ile ilgili sel afetlerinde önemli bir tedbir oluşturacağını anlattı.
Bartın'da Kozcağız ile Hasankadı'ya gittiklerini aktaran Soylu, orada da hasar tespiti yaptıklarını ve vatandaşlarla birlikte olduklarını belirtti.
Soylu, "Bartın'da selden dolayı 1053 su baskını oldu. Bunun 518'i konut, 167'si iş yeri, 320'si bodrum, 18'i zemin ve depo, 9'u da ahır. Aynı zamanda 7 köyümüzün ve bağlılarının elektriği yoktu. Şu an itibarıyla iki köyün bağlısının enerjilerinde bir problem söz konusu, o da verilmiş olacak." dedi.
Kurumlardan gelen araç ve personel desteklerine de işaret eden Soylu, 632 personelin görev yaptığını ve 103 aracın kullanıldığını söyledi.
Türk Kızılayın sıcak yemek ve ikram çalışmalarına değinen Soylu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından 21 personelin de afetzedelere psikososyal destek verdiğini aktardı.
Soylu, kent genelinde sel nedeniyle 6 köprünün yıkıldığı bilgisini vererek bu noktalardan ikisine Türk Silahlı Kuvvetlerinin geçici köprü yerleştireceğini bildirdi.
Zarar ve hasar tespit çalışmalarını takiben vatandaşlara gerekli desteklerin verileceğini kaydeden Soylu, belediye ekiplerinin gerek altyapı tamirlerini gerekse ev ve iş yerlerindeki suyun tahliyesine yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı.
Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Soylu, su basan evlerde bu gece barınmaya izin verilip verilmeyeceğinin sorulması üzerine şunları kaydetti:
"Evleriyle ilgili bir hasar var ise Çevre, Şehircilik Bakanlığımız ve il müdürlüğümüz bu konuda o hasarda eve girilip girilmeyeceğini tespit etmektedir. Böyle tespit ettiğimiz evler var. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzün tespit ettiği o evlerle ilgili oralara elbette ki hasar değerlendirildiği için girilmeyecek. Çünkü orada bir risk söz konusudur. Yağmur durdu, su yavaş yavaş Bartın'da çekiliyor. Onun için dere yatağının hemen yakınındaki evlerin giriş katları ve üst katları hariç olmak üzere üst katlarına bu akşam girmek için herhangi bir risk söz konusu şu anda değildir."
Evleri hasar görenlere ilk etap için nakdi yardım desteği yapılıp yapılmayacağına dair soru üzerine Soylu, "Evleri birinci katta su basmış ve evlerini terk edip bir daha dönemeyecek olanlara ilk etapta yani bu bir hasar tespiti değil evinden acil çıktığı için evini acil terk ettiği için bir destek olarak 3 bin lira verilecek." dedi.
Soylu, bu konudaki çalışmaların Defterdarlığın önünde kurulan Güvenlik ve Acil Durum Koordinasyon Merkezinde ilgili komisyon tarafından yürütüleceğini ardından hasara göre gerekli ödemelerin yapılacağını bildirdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Sinop'un Ayancık ilçesinde incelemelerde bulundu, sele dayanıklı inşa edilen İkisu Köprüsü önünde açıklamalarda bulundu. Karaismailoğlu, "Bütün bakanlıklar teyakkuz halinde, binlerce iş makinesiyle vatandaşlarımızın yanındayız" dedi.
Meteorolojiden gelen uyarıların ardından tedbirleri genişlettiklerini belirten Bakan Karaismailoğlu, "Sinop Ayancık, Kastamonu, Bartın ve Karabük yoğun yağışlar aldı. Bugün itibarıyla yağmurlar şiddetini azaltmış vaziyette. Arkamızdaki dere yatağının su seviyesi de azalmış vaziyette. Bütün bakanlıklar teyakkuz halinde, binlerce iş makinesiyle vatandaşlarımızın yanındayız. Son yağmurlarla bu bölgeler de etkilenmedi. Bundan sonra da etkilenmemesi için bütün tedbirleri aldık" diye konuştu.
Geçen yıl 11 Ağustos'ta yaşanan sel felaketini hatırlatan Bakan Karaismailoğlu, dayanıklı köprüler inşa ettiklerini ve bunlar sayesinde bölgelerin son yağışlardan hiç etkilenmediğini söyledi. Karaismailoğlu, "Elbette eksiklerimiz var, bunları gidermek zaman alıyor. Bu uyarıları vatandaşlarımızın dikkate alması ve ona göre tedbirler almaları, son yağışlardan etkilenmemeleri önemli bir etken oldu. Yine vatandaşlarımız uyarıları dikkate alsınlar, kulakları bizde olsun. Köy yolları, grup yolları hepsi planlandı. Bütün kamu kuruluşlarımız arazideler. İnşallah bu süreci de atlatıp olası bir afet durumunda yine etkilenmemek üzere çalışmalarımıza odaklandık, onlara devam ediyoruz" dedi. (DHA)
Bartın'da esnafı ziyaret eden Bakan Soylu, kayıplarla ilgili, "Sel afeti ve su taşkınları sebebiyle; Kastamonu Küre İkizciler Köyünde kaybolan hemşehrimiz Recep Bakırcı'yı, Düzce Kaynaşlı'da sele kapılan kepçe operatörümüz Okan Bayrak'ı arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor" açıklaması yaptı.
TIKLAYIN - Bakan Soylu sel bölgesinde: Kayıp iki kişiyi arama çalışmaları devam ediyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kabine toplantısının ardından selin etkilendiği Kastamonu Bozkurt'a geldi. Bakan Kurum, Afet Koordinasyon Merkezinde, AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kastamonu Valisi Avni Çakır, ilçe kaymakamları ile ilçe belediye başkanları, ilgili kurumların müdürleriyle basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi. Ardından açıklamalarda bulunan Kurum, selden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun diyerek, "Çok şükür her hangi bir can kaybımız yok. AFAD'ın yapmış olduğu Türkiye Afet Planı çerçevesinde hiçbir can kaybımız yaşanmadı, vatandaşlarımızın maddi hasarları var ve o hasarları da hızlı bir şekilde giderme gayreti içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.
Bakan Kurum, tüm birimlerin hızlı bir şekilde çalışmalara başladığını aktararak "Kastamonu genelinde İl Afet Koordinasyon Müdürlüğümüz koordinesinde 663 personel, 320 araç ve ekipmanla arama-kurtarma faaliyetleri başlatıldı. Bir tane mobil baz istasyonumuz bölgeye sevk edildi. Bir tane Jandarma Arama Kurtarma ekibi İnebolu'da görevlendirildi. Bu sel afetinde ilk defa erken uyarı sistemi devreye girdi" şeklinde konuştu.
Kurum, yaptığı konuşmanın devamında şunları dile getirdi:
"Kastamonu'da son 24 saatte İnebolu'da metrekareye yaklaşık 152 kilogram yağış düştü. Çatalzeytin'de 125 kilogram metrekareye yağış düştü. Küre'de 121 kilogram yağış düştü. Diğer ilçelerimizde de 50 ila 100 kilogram metrekareye düşen yağış miktarı var. Bugün itibariyle sabah 9 itibariyle meteoroloji genel müdürlüğümüzün verilerine göre 12 saate 50 kilogram yağış düşmesini bekliyoruz. Bu çerçevede gerek Bozkurt ilçemizde gerek etkilenen diğer ilçelerimizde tedbirlerimizi an be an almaktayız."
Bakan Kurum, bölgede arama-kurtarma faaliyetlerinin başladığını söyleyerek, "Şuana kadar 170 ihbar aldık ve bu ihbarın hepsine ulaşıldı. Bir vatandaşımız kayıp, Küre İkizciler Köyünde Recep Bakırcı, 22 yaşında. Ekiplerimiz arama kurtarma faaliyetlerini yürütüyorlar. Gelen ihbarlar neticesinde 130 vatandaşımız tahliye edildi. Yine AFAD koordinesinde sel beklenen bölgelere iki gün öncesinde araçlarımız buraya gönderildi ve burada hazır tutuldu. Sel riski beklenen bölgelerdeki vatandaşlarımızı güvenli bölgelere taşıdık. Bu çerçevede 180 vatandaşımızı öğrenci yurtlarımızda, otellerimizde misafir ediyoruz. Şuna itibariyle enerji sıkıntısı yaşadığımız köy 31 tane. Köy yollarımızda 118 ulaşamadığımız köyümüz var. Vatandaşlarımızdan haber alıyoruz her hangi bir hayati tehlike söz konusu değil. Barınma hizmeti verdiğimiz 1650 vatandaşımız var, yarın itibariyle beslenme grubumuz, Kızılay bu sayıyı 2 bine çıkaracak. Şuan İnebolu ve Abana ilçemizde içme suyuyla ilgili problemler var, yarından itibaren sorunları çözecek adımları İller Bankası ekiplerimiz, belediyelerimiz aracılığıyla atıyor olacak" dedi.
Kurum, selden etkilenen bölgelere nakdi yardımların yarın itibariyle başlayacağını duyurarak, "Hasar gören yerlerin tespitlerinin yarın Yapı işleri Genel Müdürlüğümüz koordinesinde yürütüyor olacağız. Yeni imalatların yapımına yarın itibariyle başlayacağız ve tüm belediyelerimize bu noktada nakdi yardımlar yarın itibariyle hesaplarına geçecek. Kastamonu iline ve ilçelerine nakdi yardımlar yarın hesaplarına geçecek. Şuan itibariyle 15 milyon lira bir nakdi yardımı il ve ilçelerine göndermiş bulunuyoruz" şeklinde konuştu.
Düzce'de sel bölgesinde çalışma yapan operatör Okan Bayrak’ın Bayrak'ın kullandığı iş makinesi, devrildi. Bayrak, sulara kapılarak gözden kayboldu. Bayrak'tan haber alınmayan İl Özel İdaresi'ne bağlı ekipler, bölgeye gitti. Devrilen iş makinesini gören ekipler, durumu AFAD'a bildirdi. Bölgeye AFAD, jandarma ve UMKE ekipleri sevk edildi. Ekipler, Bayrak'ı bulmak için çalışma başlattı. (DHA)
TIKLAYIN - Düzce'de sele kapılan kepçe operatörün bulunması için çalışma başlatıldı
Selden etkilenen Bartın’a gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Yalcı mevkisi ve Kemerköprü Meydanında taşkın nedeniyle olumsuzlukların yaşandığı ırmak kenarında incelemelerde bulundu.
Sel afetinin Batı Karadeniz’in Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Sinop ve Karabük’te kısmen yaşandığı söyleyen Bakan Soylu, "Bu illerimizde şu anda dünden itibaren uyarısı yapılan bugün sabahtan itibaren şiddetli şekilde başlayan 24 saatte metrekareye 150 kilogram ve üzeri düşen, kimi yere 6 saatte 70-75 kilogram düşen bir yağışla karşı karşıyayız. Bu risk oluşturabilecek, taşkın oluşturabilecek yağıştır. Allah'a hamdolsun bizi üzecek bir can kaybıyla karşı karşıya kalmadık” dedi.
Kurum ve kuruluşların ciddi şekilde önlemlerini aldığını ifade eden Bakan Soylu, "Özellikle geçen yıl Ağustos ayı yağmurlarından sonra gerek derelerin temizliği gerek özellikle buradaki en büyük risklerden birisi de bu suyla beraber gelen tıkamaların oluşturması, tıkamaların oluşturduğu taşkınlarla da önü alınamayacak bir suyla karşı karşıya kalınmasıydı. Geçen yıldan itibaren bütün kurum ve kuruluşlar çok ciddi bir şekilde bu tedbirlerini aldılar. Hem menfezleri temizlediler hem rüsubat ciddi bir şekilde temizlenmiş oldu. Hem de buradaki en önemli risklerden birisi de orman depolarındaki ağaçlardır. Onlar da ilgili yerlere kaldırılarak onun da oluşturabileceği yeni bir sel taşkınına veya tıkamalar teşkil etmedi. Bu çok kısa bir süreç içerisinde yoğun yağan yağmurun dereyi yükseltmesinden kaynaklanan bir sonuçla karşı karşıyayız” diye konuştu.
Bakan Soylu daha sonra Kozcağız Beldesine geçerek, sel taşkını yaşanan alanlarda incelemelerde bulundu. (DHA)
© Tüm hakları saklıdır.