Gündem

Bakan Kirişci'den Marmaris açıklaması: Yangın kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları gün boyunca sürecek

25 Haziran 2022 10:49

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Marmaris'teki orman yangınına ilişkin bölgeden açıklamalarda bulundu. Kirişci, "Cumhurbaşkanımızın dünkü ziyaretinde sizlerle paylaştığı o ihtiyatlı ifadelerini artık yangının kontrol altına alındığı şeklinde revize edip soğutma çalışmalarının da devam edeceğini belirtmek isterim dedi.

Bakan Kirişci yangınla ilgili yapılan çalışmalara ilişkin, "4 bin 48 adet sorti yapılmıştır an itibariyle. 1 Mart'tan bu güne yapılan sorti sayısı da 4 bin 472'dir. Bu da neredeyse yüzde 90'ı bu yangın içindir. Atılan su miktarına da gelince toplam 13 bin 384 ton su atılmış iken 1 Mart'tan bugüne; bu yangın vesilesiyle 12 bin 412 ton su atılmıştır. Bu da bizim bu yangına vermiş olduğumuz önemin tezahürüdür" bilgilerini aktardı.  Yanan bölgelerde ağalandırma çalışmalarına zaman kaybetmeden başlanacağını duyuran Bakan Kirişci, ayrıca, "Hiçbir şekilde bu alanların istismarına müsaade etmeyeceğiz" diye ekledi. 

Soylu: Gece görüşlü helikopter ayrı ve yangın söndürme cihazı ayrı, gece yangın söndürebilen hava araçları ayrıdır

Öte yandan konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'da gece görüşlü helikopter eleştirilerine yanıt verdi; "Bizim devlet hava araçlarımızın yüzde 90'ından çoğu gece görüşlüdür. Bunu herkes bilsin. Biz operasyon yapıyoruz. Gece görüşlü helikopter ayrı ve yangın söndürme cihazı ayrı, gece yangın söndürebilen hava araçları ayrıdır. Bu ikisini birbirinden ayırmak gerekir. Biz Türkiye'de gece yangın söndürebilen hava aracı kullandık mı? Evet geçen sene bunu deneyimledik. Peki dünyada bu çok kullanılıyor mu? Şimdi bu da ayrı bir sorudur fakat affedersiniz ya  herkes kendi işini yapsın. Buna bir belediye başkan yardımcısı veya bir belediye başkanı  karışırsa artık tuz kokmuş demektir. Sen çöpünü toplamakla mükellefsin" ifadelerini kullandı.

Jandarma Tümgeneral Havacılık Daire Başkanı Ali Doğan'dan gece görüş gözlüğü hakkında bilgi verdi

Soylu, "Gece yangın söndürebilen helikopter elimizde var. Burada Milas Havalimanı'nda. Dün akşam ihtiyaç olması, bir ki teknik eğitimleri var onların, o eğitimleri de gerçekleştirecekler. Bunu kıymetli paşamız Jandarma Tümgeneral Havacılık Daire Başkanı Ali Doğan Paşa izah edecek" diyerek sözü Doğan'a bıraktı; "Gece görüşle yangın söndürmek ve gece yangın söndürebilen helikopter kavramları çok farklı bir şey. Gece görüş gözlüğü ile jandarma havacılık başkanlığı ve TSK'mızdaki diğer kurumlar 1990 yılından bu tarafa faaliyet icra etmektedir. Bugün dünyada en çok gece görüş saatine sahip ve en tecrübeli birliklerden bir tanesi olarak şunu söylüyorum; bugün en zorlu şartlarda en zorlu görevleri yapacak imkan ve kabiliyetlere sahibiz. Ancak şunu ifade edeyim gece görüş gözlüğü sıfır görüş şartlarına göre yapılmıştır. Herhangi bir ay yıldız veya yerden bir suni ışık olmadan pilotların uçabileceği şekilde yapılmıştır. Bırakın yangını yerden herhangi bir çakmak fener dahi gece görüş gözlüğü uçama kabiliyetine ters orantılıdır. Gece görüş gözlüğü ile yangın söndürme kavramını ifade etmek istiyorum, böyle bir kavram yok."

TIKLAYIN - Marmaris'teki orman yangını büyük oranda kontrol altına alındı; 5. günde soğutma çalışmaları başladı

Bakan Kirişci'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Herhangi bir insan can kaybı yok. Ama ormanlarımızın içerisindeki doğal yaşamın bir parçası haline gelmiş canlarımızla ilgili kayıplarımızla ilgili elimizde kesin bir belge olmadığı için bu üzüntümüzü de belirterek ama insan can kaybımız olmadığını belirtmek istiyorum. Aslında ormanın var olduğu günden beri insana ihtiyacı yoktu. Kendi doğal yaşamını hep böyle südür4dü. Ama gün geldi devran döndü bugünkü modern yaşamın da birtakım dayatmalarıyla insanın bu kez ormana katkı sağlaması gündeme geldi. Bu desteğe ihtiyaç duymasının temel nedeni bizim insanlar olarak özensizliğimiz dikkatsizliğimiz veya kasti davranışlarımız oldu. Ormanın korunmasına yönelik biz yöneticilerin ve tüm vatandaşlarımızın teyakkuz halinde olması gerekiyor.

"Orman teşkilatımız 183 yıllık mazisi olan, cumhuriyetimizden çok daha eski bir müktesebatı olan bir teşkilat. Bu teşkilatımızın tek başına bu konularla ilgili başarı elde etmesi yeterli değildir. Bir birliktelik olması gerekiyor. Bu beraberliği 1999 depreminden hareketle tecrübenin iyi olanını almak isteriz ama bazen hepimizi üzen acı tecrübeler de maalesef olabilmektedir. Ne olursa olsun bu tecrübelerden istifade etmemiz gerekir. Türkiye'deki orman yangınlarının yüzde 88'i insan kaynaklıdır. Hangi sebepten olursa olsun bunların oranı yüzde 88. Vatandaşlarımızın çok dikkatli olmalarını, ve yüzde 55'i hassas ormanlardan oluşan böyle bir coğrafyada güzel Muğla'mızda hepimizin çok dikkatli olması gerekiyor. 

"Yangın sonrasında da yine paydaşlarımızla birlikte bir araya gelip, ama  özelde de orman genel müdürlüğü bakanlık olarak kendi çalışmalarımızı tekrar gözden geçireceğiz. Geçtiğimiz yıla göre gerek helikopter sayımızda gerekse uçak ve İHA sayımızda bu sayılar hiç kimsenin tahayyül edemediği şekilde artırılmıştır. 

"Orman bakanı sıfatıyla sahada gördüklerimle geçtiğimiz yıl yaşananları mukayese ettiğimde gerçekten vatandaşlarımızın da çok özenli davrandıklarını, bir kargaşanın olmadığını da belirtmek istiyorum. 

"Bundan birkaç ay önce ilana çıktığımız 5 bin civarında da bir personelimiz var. Bakanlık olarak 150 bine ulaşmış bir sayımız var. Türkiye'nin beşinci büyük bakanlığı konumundayız. 

"4 bin 48 adet sorti yapılmıştır an itibariyle. 1 Mart'tan bu güne yapılan sorti sayısı da 4 bin 472'dir. Bu da neredeyse yüzde 90'ı bu yangın içindir. Atılan su miktarına da gelince toplam 13 bin 384 ton su atılmış iken 1 Mart'tan bugüne; bu yangın vesilesiyle 12 bin 412 ton su atılmıştır. Bu da bizim bu yangına vermiş olduğumuz önemin tezahürüdür. 

"Bundan sonra soğutma çalışmaları bittikten sonra geçtiğimiz yılki orman yangınına muhatap olmuş alanlarda yaptıklarımız gibi burada da aynı çalışmalar zaman kaybetmeden başlatılacak. Önce kendi içinde kendi kendine ağaçlanmasına mücadele edeceğimiz alanlar için bu çalışmalar yürütülecek. Aynı zamanda fidan dikme çalışmalarımız olacak. Hiçbir şekilde bu alanların istismarına müsaade etmeyeceğiz. "