Gündem

Bakan Işıkhan duyurdu: 700 bin kamu işçisi ek zam alacak

29 Ocak 2024 22:45

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ile Türk Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) arasında "Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Ek Çerçeve Anlaşma Protokolü" imzalandı. Buna göre 700 bin kamu işçisi ek zam alacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “İşçilerimiz için eşitlik sağlamak adına; enflasyon ve ücret zammının toplamından oluşan oranın yüzde 32,57 olarak uygulanmasını içeren Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Ek Çerçeve Anlaşması Protokolü’nü imzaladık” dedi.

2023-2024 dönemini kapsayan Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Anlaşma Protokolü kapsamında, toplu iş sözleşmelerinin ücret dönemlerine ilişkin takvim farklılıklarından dolayı, konfederasyonlardan gelen yeni bir ek protokol ihtiyacı talebi doğrultusunda ‘Kamu Toplu Sözleşmesi Ek Çerçeve Anlaşması Protokolü’ imzalandı. Ek protokol toplantısına; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek katıldı. Ek protokole göre; 700 bin kamu işçisi ek zam alacak.

Bakanlıkta düzenlenen törende konuşan Bakan Işıkhan, 2023-2024 dönemini kapsayan Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Anlaşma Protokolü’nün 9 Mayıs 2023 tarihinde imzalandığını hatırlatarak, “Bu kapsamda İşçilerimizin aylık brüt çıplak ücretlerini 15 bin liraya yükseltmiştik. Ayrıca; bu 15 bin lira ücretin üzerine; 2023 yılı ilk altı ayı için refah payı dahil olmak üzere yüzde 45 oranında zam yapılmış ve diğer kalemlerde de iyileştirmeler gerçekleştirilmişti. Bu dönemde, işçi konfederasyonlarımız ve sendikalarımızın tam bir mutabakatıyla toplu iş sözleşmesini imza altına almıştık” ifadelerini kullandı.

Toplu iş sözleşmelerinin ücret dönemlerine ilişkin takvim farklılıklarından dolayı, yeni bir ek protokol ihtiyacı olduğu talebinin, konfederasyonlar tarafından kendilerine iletildiğini aktaran Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Toplu iş sözleşmelerinde başlangıç tarihleri, alınacak ücretin ve enflasyon farkının belirlenmesinde önemli bir etkendir. Yıl içinde enflasyon oranlarının belirli aylarda farklılaşması, enflasyon farkının hesaplanması nedeniyle, kamu işçilerinin farklı ücret artışları almasına sebep olmaktadır. Bu nedenle ocak ayında kamu işçilerinin aldığı ücret artışlarının, yürürlük tarihi farklı dönemlerde olan kamu işçileriyle eşitlenmesine dair bir karar almış bulunuyoruz.”

"Toplu sözleşmelerin yürürlük tarihlerinin 1 Ocak 2025’te başlatılması da ek protokolle kararlaştırılmıştır"

Bakan Işıkhan, işçi konfederasyonlarıyla yaklaşık 1 aydır yürütülen çalışmalar neticesinde bu ek protokolün ortaya çıktığına dikkati çekerek, “Bu vesileyle; kamu işçilerine Ocak 2024’te yapılan artıştan, süreleri henüz gelmeyen kamu işçilerimizin de toplu sözleşme süreleri içinde yararlanmalarını sağlıyoruz. Diğer yandan; yeni dönem toplu iş sözleşmelerinde bir daha bu şekilde bir farklılık olmaması amacıyla, bir sonraki kamu işçileri toplu iş sözleşme döneminde farklı olan toplu sözleşmelerin yürürlük tarihlerinin 1 Ocak 2025’te başlatılması da ek protokolle kararlaştırılmıştır” diye konuştu.

Bakan Işıkhan, kamu işçisine ek zam protokolünü bu akşam X hesabından da duyurdu. Işıkhan’ın açıklaması şöyle:

"Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Ek Çerçeve Anlaşması Protokolü’nü imzaladık"

“Toplu iş sözleşmelerinde yürürlük sürelerinin farklı aylarda başlaması ile enflasyondan kaynaklanan ücret zamlarının ortaya çıkardığı durumu gidermek amacıyla TÜRK-İŞ Genel Başkanı Sayın Ergün Atalay, HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Sayın Mahmut Arslan ve TÜHİS Genel Sekreteri Sayın Adnan Çiçek ile bir araya geldik. Kamu işçilerimiz için eşitlik sağlamak adına; enflasyon ve ücret zammının toplamından oluşan oranın yüzde 32,57 olarak uygulanmasını içeren Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Ek Çerçeve Anlaşması Protokolü’nü imzaladık.”