Politika

Bakan Fidan, BRICS Dışişleri Bakanları toplantısına katılacağını açıkladı; Rusya'dan memnuniyet açıklaması geldi

Rusya'nın Nijniy Novgorod kentinde 10-11 Haziran'da BRICS ülkeleri dışişleri bakanları toplantısı yapılacak

04 Haziran 2024 13:44

T24 Dış Haberler

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya'nın Nijniy Novgorod kentinde 10-11 Haziran'da yapılacak BRICS ülkeleri dışişleri bakanları toplantısına katılacağını açıkladı. Kremlin'den memnuniyet açıklaması geldi. 

Bakan Fidan, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'nin daveti üzerine gittiği Pekin'deki "Çin ve Globalleşme Merkezi" adlı düşünce kuruluşunda "Değişen Dünya Düzeninde Türkiye-Çin İlişkileri" konulu konuşma yaptı. Fidan burada yaptığı konuşmada AB ile Gümrük Birliği'ne sahip Türkiye'nin BRICS gibi farklı platformlarda çeşitli ortaklarla yeni işbirliği fırsatlarını aramaya devam ettiğini kaydederek, gelecek hafta Rusya'da düzenlenmesi planlanan BRICS toplantısına katılacağını belirtti.

TIKLAYIN | Bakan Fidan, Çinli mevkidaşıyla görüştü: Türkiye'nin, Çin'in toprak bütünlüğüne, siyasal egemenliğine desteği tamdır

Kremlin'den açıklama: Memnuniyetle karşılıyoruz

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'nin BRICS'e olan ilgisini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Elbette bu ilgi, Rusya'nın başkanlığında hazırlanan BRICS zirvesinin de gündeminde olacak" dedi.

Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere güncel konulara dair açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin BRICS'e yönelik yaklaşımını değerlendiren Peskov, şunları söyledi:

"Türkiye gibi önemli ortaklarımız dahil komşu devletlerin BRICS'e yönelik artan ilgisini memnuniyetle karşılıyoruz. Elbette bu ilgi, Rusya'nın başkanlığında hazırlanan BRICS zirvesinin de gündeminde olacak. Bu Örgüt, katılmak isteyen tüm ülkelerin çıkarlarının tamamını karşılayamayabilir ancak BRICS, ilgi gösteren tüm devletlerle temasları sürdürmekten yana"

Peskov, bunun için çeşitli formatlar üzerinde çalışıldığını aktararak, "Bu, zaman gerektiren bir süreç ancak bu kadar yoğun ilgiyi memnuniyetle karşılıyoruz" ifadesini kullandı.

Rusya'nın Nijniy Novgorod kentinde 10-11 Haziran'da BRICS ülkeleri dışişleri bakanları toplantısı yapılacak.