Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İstiklal'deki bombalı saldırıya ilişkin olarak, "Bir kadın bir bankta 40-45 dakika kadar oturuyor, kalktıktan bir süre sonra patlama oluyor" açıklamasını yaptı.
Bozdağ A Haber'de katıldığı yayında, "Bir kadın bir bankta 40-45 dakika kadar oturuyor, kalktıktan bir süre sonra patlama oluyor. Şu anda o kadınla ilgili tüm veriler inceleniyor. Henüz ismi belli değil. Bütün kayıtlar takip ediliyor, bir takım arkadaşlarımız peşindeler. Bir terör eylemi olduğu değerlendiriliyor. Hangi terör örgütü olduğu yapılan araştırmalar sonucu belli olacak. Olay yerinde parçalar dışında kanaat getirecek bir veri yok. Bu olay nedeniyle pek çok asılsız haber sosyal medyada dolaşıyor. Sosyal medyada dolaşan asılsız haberlere itibar etmemesinde büyük fayda var. Bütün terör örgütlerini dış güçler destekliyor. Dışarıdakiler içeridekileri kullanıyor. DEAŞ terör örgütü, uluslararası bir terör örgütü. Bir bakıyorsunuz İspanya'dan Amerika'ya, İngiltere'den Çin'e teröristler DEAŞ'a katılmaya geldiler. Ne ara DEAŞ terör örgütü bu dilleri, halkların psikolojisini bilen insanlar yetiştirdi de bu ülkelere gönderdi?" ifadesini kullandı.
Şu ana kadar bir ismin belli olup olmadığı sorulan Bozdağ, "İsim şu ana kadar benim bildiğim belli değil ama bir görüntü var. Kadın olduğu belli. Bütün kayıtlar takip ediliyor. Şu anda peşinde olan birtakım görevliler de var. İz süren arkadaşlarımız var. Onlar da konuyu takip ediyorlar" diye konuştu.
Hem savcılığın tahkikatının hem de güvenlik güçlerinin bu patlamayı gerçekleştiren kişiyle ilgili tahkikatının devam ettiğini vurgulayan Bozdağ, "Kişi diyorum çünkü şu ana kadar bunun ne olduğuna dair kesin konuşabileceğimiz bir veri yok. Ama olayın oluş şekline ve olduğu yere baktığımızda, bunun bir terör eylemi olduğu hususunda şu ana kadar gelen ön bilgiler çerçevesinde ihtiyat payı bırakmakla beraber terör eylemi olduğu değerlendiriliyor güvenlik güçlerimiz tarafından" diye konuştu.
Bozdağ, bombanın türünün belli olup olmadığı sorusuna da şu yanıtı verdi:
"Hiçbir şey daha belli değil. Yani bir takım çiviler olduğu söyleniyor. Bunlarla ilgili tabii kriminal incelemeler yapıldıktan sonra bu patlayan düzeneğin ne olduğu, hangi örgüte ait olduğu veya nelerden oluştuğuna dair ancak öyle karar verilebilecek. Çünkü şu anda elle tutulur somut parçalar dışında bir kanaat yürütecek bir veri olay yerinde yok. Parça tesiri daha çok olsun, daha çok insan vefat etsin ya da yaralansın hesap onun üzerine kurulu."
TIKLAYIN | İstiklal Caddesi'nde bombalı saldırı: 6 kişi öldü, 81 kişi yaralandı
Bozdağ şunları kaydetti:
"Hepimizin uyanık olması lazım. Birden bire çıkıyor ve Suriye'nin dört bir yanını alıyor. Bir bakıyorsunuz şimdi başka bir yerde. Türkiye'ye karşı terör üzerinden bir vekalet savaşı var. Türkiye AK Parti hükümeti gelmeden önce otomatik silahı olmayan bir ülkeydi. Tayyip Bey ile dünya Türkiye'nin gücüne inandı. Lafta değil icraatta da güçlü bir Türkiye var. Söylemlerin altını atılımlar ile dolduruyor. Savunma sanayiinde kendi kendine yeten bir ülke haline geldik.
Onlarca ülkeden teröristleri talep ettik. ABD'den 232 talebimiz oldu. 1855 talep gelmiş FETÖ ile ilgili, 112 ülkeye 1172 kişi hakkında 1277 dosya göndermişiz. Bugüne kadar bize 3 tane iade var. Şu ana kadar da 122 tane deport edilmiş kişi var. İstediğimiz kişileri ABD de Avrupa ülkeleri de iade etmiyor."
"Bu olayın seçime yaklaşma sürecinde Türkiye'nin eline geçirdiği dengeleri bozmak amacıyla olduğu düşünülebilir mi?" şeklindeki soru üzerine Bozdağ, şu değerlendirmede bulundu:
"Türkiye'nin önemli yerlerinden birine gerçekleştirilen bu terör saldırısıyla, bütün dünyaya mesaj verme planlaması da yapılmış olabilir"
"Bu olayı elbette yapanların bir hesabı var. Yani hesapta hedef belli Türkiye. Türkiye'nin huzuru, güvenliği, barışı, istikrarı ve bugün sağlandığı güven ortamı ve ileriye dönük verdiği umutları yok etmek olabilir. Çünkü çok net gözüküyor. Türkiye'nin en işlek caddelerinden birine hem vatandaşlarımızın hem de Türkiye'ye ziyaret maksadıyla gelen turistlerin, yabancıların en çok kullandığı yerde böyle bir patlamanın yapılması, planlanıp icra edilmiş olması bir defa Türkiye'nin iç huzuruna, barışına, güvenliğine, istikrarına dönük bir saldırıdır."
Patlama yaşanan yerin özel seçildiğinin çok açık olduğunu aktaran Bozdağ, "Bütün dünyaya da Türkiye'nin önemli yerlerinden birine gerçekleştirilen bu terör saldırısıyla mesaj verme planlaması da yapılmış olabilir. Bunlar değerlendirilebilir" dedi.
Ne olmuştu?
İstanbul Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde düzenlenen bombalı saldırıda 6 kişi yaşamını yitirdi, 2'si ağır 81 kişi yaralandı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan saldırının ilk saatlerinde ilişkin olarak, "Terör kokusu var, bir kadının rol aldığı düşünülüyor" açıklamasını yaptı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da, "Kadın olduğunu değerlendirdiğimiz bir saldırganın bombayı patlatması sonucu oluşan bir terör eylemi olduğunu değerlendiriyoruz." bilgisini paylaştı. Patlamanın bulunduğu alanda polis ekipleri güvenlik önlemi alarak caddeye giriş-çıkış kapatıldı.. RTÜK, İstanbul’daki patlamaya ilişkin yayın yasağı getirildiğini açıkladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da patlamaya ilişkin soruşturma başlattı.