Gündem

Bakan Akar'dan 2022 değerlendirmesi: 250 binden fazla kaçak geçiş engellendi; Irak ve Suriye'nin kuzeyinde 3 bin 982 terörist etkisiz hale getirildi

Akar'ın açıklamaları arasında, Yunanistan'a yönelik eleştirileri ve bir süre kamuoyunun gündemini meşgul eden, "kimyasal silah kullanımı" iddiası da yer aldı

24 Aralık 2022 11:54

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 2022'de 250 binden fazla kaçak geçişin engellendiğini söyledi. 2022'de Türkiye, Irak ve Suriye'nin kuzeyinde 3 bin 982 teröristin etkisiz hale getirildiğini ifade eden Akar, bir kez daha, "TSK envanterinde kimyasal silah bulunmamaktadır" açıklaması yaptı. Yunanistan'ın uzlaşmaz tutumundan vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Akar, “Yunanistan’ın yaptığı her türlü haksız, hukuksuz eyleme diplomatik alanda ve sahada gerekli karşılık bugüne kadar verilmiştir, bundan sonra da verilecektir” dedi.

Milli Savunma Bakanı Akar, yıllık değerlendirme toplantısında gazetecilerle bir araya geldi.

Akar, sınırların yoğun ve etkili tedbirlerle korunduğunu belirterek, "1 Ocak’tan itibaren hudutlarda 256 bin 199 kişinin geçişi engellendi, yakalanan 8 bin düzensiz göçmen ve 820 terörist kolluk kuvvetlerine teslim edildi" diye konuştu.

Akar,  "Bu yılın başından itibaren yurt içinde, Irak ve Suriye’nin kuzeyinde toplam 3 bin 982 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Pençe-Kilit Harekâtı kapsamında 506 terörist etkisiz hale getirilmiş, 2 bine yakın mayın/el yapımı patlayıcı, 600’e yakın mağara, sığınak, tünel imha edilmiştir" ifadesini kullandı.

Kimyasal silah iddiası

Kimyasal silah iddialarıyla ilgili ise Akar, "Bir kez daha söylüyorum ki TSK envanterinde kimyasal silah bulunmamaktadır. Kimyasal silah iftirası atanları milletimiz affetmeyecek" dedi.

'NATO bu şımarıklığı dur demeli'

Yunanistan'ın hukuk tanımadığını kaydeden Akar, şöyle devam etti:

"Temennimiz Ege ve Akdeniz'in bir dostluk denizi olması. Yunanistan uzlaşmaz tutumundan vazgeçmeli, ders almalı. Yunanistan, planlı NATO tatbikatında görev yapan uçaklarımızı, önceden tüm müttefiklere bildirilmesine rağmen, son bir hafta içinde iki kez taciz etmiştir. Uçaklarımız her zamanki gibi gerekli karşılığı vermiş ve görevlerini başarıyla tamamlamıştır.  NATO’nun da bu şımarıklığa artık dur demesinin zamanı gelmiştir. Yunanistan’ın yaptığı her türlü haksız, hukuksuz eyleme diplomatik alanda ve sahada gerekli karşılık bugüne kadar verilmiştir, bundan sonra da verilecektir.” 

Akar, Azerbaycan'la birlikte 12 tatbikatın yapıldığını belirterek, Türkiye'nin Bakü'ye desteğinin devam edeceğini ifade etti.

Tahıl anlaşmasıyla 15 milyon tondan fazla mahsulün dünyaya eriştiğini ifade eden Akar, "Türkiye'nin olduğu NATO daha güçlü" şeklinde konuştu.