Gündem

Bahçeşehirliler ilçe olmak için imza kampanyası başlattı

Dernek üyeleri Bahçeşehir'in tekrar ilçe belediyesi olması için change.org sitesi üzerinden imza kampanyası başlattı

03 Şubat 2023 17:49

İstanbul'da, 2008 yılında çıkan torba kanunla mahalleye dönüştürülen Bahçeşehir’in tekrar belediye olması için başlatılan imza kampanyasında kısa sürede 3 bin imzaya ulaşıldı. Kampanya kapsamında yapılan toplantıda konuşan Bahçeşehirliler Derneği (BADER) Başkanı Uğur Karabulut, “4 farklı belediyeden hizmet alıyoruz. Talebimiz net; halkın ortak sorunlarının kalıcı çözümü için mahalleler birleştirilmeli ve bu mahallelerle yeni bir ilçe oluşturulmalıdır” dedi.

Bahçeşehirliler Derneği, 1996 Birleşmiş Milletler Habitat Konferansı'nda “Kurumsal Uygulamalar ve Proje”, 1997’de Kanada’da “Yeni Kentsel Yerleşim Anlayışı”, 2005 yılında da “Avrupa Şeref Bayrağı” ödülüne layık görülen örnek proje Bahçeşehir'in tekrar ilçe belediyesi olması için change.org sitesi üzerinden imza kampanyası başlattı.

İmzaya açılan metinde, 22 Mart 2008’de çıkan torba kanunla Türkiye genelinde 243 belde belediyesinin tüzel kişiliğine son verilerek yeni kurulan ilçelerin mahalleye dönüştürüldüğü hatırlatılarak, “Yasada öngörülen ilçe olma gerekliliğini sağlayan tüm koşullara sahip Bahçeşehir Belediyesi de ilçe olması gerekirken bu torba yasanın içine atılarak mahalleye dönüştürülmüştür” denildi.

Metinde, bu kararın ardından Bahçeşehir'in sosyal, kültürel, ekonomik ve kent yaşamına dair birçok alanda kayba uğradığına dikkat çekildi.

4 belediyeye bağlandı 

Bahçeşehir, Bahçekent, Ispartakule, Şahintepe, Şamlar Köyü, Esenkent, Aşık Veysel, Koza, Orhan Gazi, Hadımköy mahallelerinin birleştirilerek yeniden ilçe olması gerektiği belirtilen metinde, bu mahallelerin coğrafi şartları ve demografik yapıları ile kent yaşamına dair talepleri ve sorunları birbirine benzerken Arnavutköy, Başakşehir, Esenyurt ve Avcılar olmak üzere 4 farklı belediyeye bağlı olmasının yarattığı sorunlara işaret edildi.

Gişelerde ücret ödeniyor 

Her bir mahallenin kendi yerel yönetimine ortalama uzaklığının 25 km civarında olduğu belirtilen metinde, “Bahçeşehir Mahallesi’nde oturan bir vatandaş; hastane, kaymakamlık, SGK, vergi dairesi gibi birçok hizmete ulaşabilmek için 27 km’lik bir yol, üstüne Mahmutbey gişelerine ücret ve 2 farklı belediye sınırından (Avcılar-Küçükçekmece) geçmek zorunda kalıyor. Bu durum 2008’de yaşama geçen yasanın en önemli gerekçesi olan ‘merkezden gönderilen kaynakların etkin, adil dağılımı ve kullanımı' maddesiyle örtüşmemektedir” denildi.

Referandum önerisi 

Kampanya metninde, “Bu haklı talebin geçerli olması adına sayın Cumhurbaşkanın kararı, TBMM'nin kanun maddesi ya da yasal hak olan bölge halkının referandum hakkının kullandırarak halka sorulmasının önünde hiçbir engel söz konusu değil. Bahçeşehir'in yeniden ilçe-belediye olmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

İlçe olmak için ilk buluşma 

Bahçeşehir'in ilçe olması yönündeki çalışmaların yoğunlaştırılması, imza kampanyasının genişletilmesi için geçen hafta sonu Bahçeşehir 1. ve 2. Etap, Avcılar Tahtakale Mahallesi (Ispartakule), Başakşehir’in Şahintepe, Şamlar mahalleleri Esenyurt’un Esenkent, Aşık Veysel, Koza, Orhan Gazi, Hadımköy mahalleleri ile Arnavutköy’ün Deliklikaya, Sazlıbosna ve Hastane mahallelerinin temsilcileri bir araya geldi. Çeşitli sivil toplum örgütleri ile siyasi parti temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, change.org sitesi üzerinden başlatılan imza kampanyasında kısa sürede 3 bine ulaştığı bilgisi paylaşıldı.

"Talebimiz net"

Toplantıda konuşan BADER Başkanı Uğur Karabulut, şunları söyledi:

"Mahallelerimizin sorunları ve kamusal hizmet istekleri benzer ancak çözüm adına 4 farklı belediyeden hizmet alıyoruz. Talebimiz net; halkın ortak sorunlarının kalıcı çözümü için mahalleler birleştirilmeli ve bu mahallelerle yeni bir ilçe oluşturulmalıdır. Yıllardır aynı yolları, parkları kullanıyoruz, ulaşım alternatifsizliğini birlikte yaşıyoruz, trafik çilesini birlikte çekiyoruz, nüfusu artan bölgenin güvenlik endişesini birlikte duyuyoruz, gişelere bedel ödüyoruz. Sözün özü 1 km ila 25 km arasındaki bu yaşam alanında dert ve tasalarımız bir ancak çözüm noktasında her birimiz farklı belediyelerden hizmet alıyoruz. İlgili yerel yönetimler kendilerine göre elbette ellerinden geleni yapıyorlardır, ancak, nüfusu artan ve hız kesmeden de artmaya devam eden bölgemizin sorunları artık ertelenemez aşamada. Her mahalle sakini sorununu kendi yerel yönetimine cılız seslerle ileterek çözemiyor. Bırakın ülkemizi dünyada eşi benzeri olmayan bir durum bizimkisi, bu kadar yakın mesafede yaşayan bir halk 4 farklı belediyeden (Avcılar, Arnavutköy, Başakşehir ve Esenyurt) hizmet bekliyor." (ANKA)