Gündem

Bahçeli kitabının toplatma kararı, “ifade özgürlüğü” vurgusuyla kalktı

Kararın, Sinan Ateş cinayeti sonrasında alınması dikkati çekti

03 Şubat 2023 06:18

Yazar Sabahattin Önkibar’ın, “Devlet Bahçeli ve Ülkücüler Hakkında Her Şey” kitabı hakkında 6 yıl önce verilen toplatma kararı kaldırıldı. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin toplatma kararını, “ifade özgürlüğü” vurgusuyla bozdu.

Önkibar’ın kitabı, 2017'de, Kırmızı Kedi Yayınları’ndan çıkmıştı. Kitabın ardından Devlet Bahçeli’nin avukatı Hamit Kocabey, Bahçeli adına dava açmış, kitap hakkında toplatma tedbiri alınmasını sağlamıştı. Kırmızı Kedi Yayınevi, 2018'de süreci üst mahkemeye taşımıştı.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu. İfade özgürlüğü vurgusu yapan mahkeme, Bahçeli’yi anlatan kitapla ilgili olarak şu tespitleri yaptı:

“Eleştirilerin hedefinde olan ve siyasi kimliği bulunan siyasi parti genel başkanının makul eleştiri sınırları daha geniş kabul edilmelidir. (...) Yaptığı işin doğası gereği haber kaynağını açıklamaya zorlanamayacak olan davalı gazeteci-yazarın, doğrudan tanık olduğu olaylar ile dava dışı kişilerden veya açık kaynaklardan aldığı bilgilere göre yazdığını kitapta ifade etmiş olması ve tespit, yorum ve değerlendirmelerinde kesin bir dil kullanmaktan kaçınması göz önünde bulundurulmalıdır. (...)”

30 Haziran 2022'de, Yargıtay’ın bozma kararı vermesinin ardından dosya yerel mahkemeye tekrar gitti. Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesi, 17 Ocak tarihli duruşmada, dosyanın işlemden kaldırılması kararını verdi. Böylece 6 yıl önce toplatma kararı verilen kitap hakkındaki yasak ortadan kalktı.

Kararın, eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Çetin cinayeti sonrasında alınması dikkati çekti.