Gündem

Bahçeli: İstanbul'da vicdanlar rahatlamayacaksa yeni bir seçim düşünülebilir

"Mansur Yavaş aklanmadan benim belediye başkanım diyemem"

09 Nisan 2019 14:18

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İstanbul'da Yüksek Seçim Kurulu'nun bir an önce karar vermesi gerektiğini söyleyerek, kendisinden önce basın açıklamasında bulunan AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan yavuz'un da dile getirdiği İstanbul'da yeniden seçim yapılabileceği fikrine değindi. "Bütün bunlara rağmen ortada hâlâ seçimin üzerindeki akılcı yaklaşımlar Türkiye'yi kaosa, kargaşaya sürükleyecek hatalara doğru yöneliyor ise Türkiye'yi huzursuzluklara itebilecek süreklilik kazandırabilecek bu hatalardan kurtulmanın yolu gece demokrasi içerisinde aranmalıdır" diyen Bahçeli, "Demokrasi içerisinde eğer seçim sorunları toplum vicdanında huzur bulmayacak bir anlayışı içerisinde sonuçlanmışsa o vicdanı huzurlu kılabilecek yeni bir seçim de düşünülebilecek" ifadesini kullandı.

Bu sözleriyle İstanbul'da seçimlerin yenilenebileceğine dikkati çeken Bahçeli, yasal süre olan 60 günün ardından ilk pazar günü seçimin yenilenebileceğini ifade ederek, muhalefete, "Madem ki her konuda iddialısınız seçimin yenilenmesi konusunda da bu iddianızın çabası içerisinde olabilirsiniz" diye seslendi.

TIKLAYIN - AKP: İstanbul’da seçimin yenilenmesini isteyeceğiz

Bahçeli'nin açıklamalarından satır başları şöyle:

"Süreç devam ediyor. Mahalli idareler seçimleri cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden sonra uygulanan ilk mahalli idareler seçimleridir. Dolayısıyla mahalli idareler seçimlerinin geçmişte kazandığı öneme artı olarak cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle de uyumlu bir şekilde çalışabilecek. Bu seçime o açıdan yaklaşılmıştır. Seçimlerden sonra her seçimde olduğu gibi sayın sırasındaki rakamsal farklılıklar her adaya göre anlayış farklılığı ortaya koymak suretiyle itirazlar yapılmaktadır. bu itirazlar demokratik bir haktır. Yapılması gerekir ve itirazları da en kısa zamanda değerlendirme suretiyle Türkiye'yi normalleştirmekte yarar vardır. Fakat şu an için bazı yerlerde itirazlar cevap bulmakla beraber mazbatalar alınmakla beraber özellikle Türk siyasi hayatta, ekonomik hayatta, sosyal hayatta, önemli yeri olan uluslararası gözlemcilerin yakından takip etmiş olduğu İstanbul'da ise bir kargaşa yaşanmaktadır. Seçimlerin hemen arkasından 29 bin oy farkı olduğu ortaya konmuştur. Ve bu 29 bin oy farkını değiştirebilecek nitelikte itirazlar başlamıştır. O günden bu güne kadar da önemli değişiklikler kendini göstermiştir. Bu tabiidir. Böyle bir sürecin içindeyken işi kargaşaya, aceleciliğe, seçim sonrasında mazbatayı kim alırsa alsın Türkiye'de İstanbul'u tartıştırabilecek bir zemine ülkeyi sürüklemek doğru değildir. İtirazlar sonucun alınmalıdır. Karar ne ise YSK bunu vermelidir. Ama bütün bunlara rağmen ortada hâlâ seçimin üzerindeki akılcı yaklaşımlar Türkiye'yi kaosa, kargaşaya sürükleyecek hatalara doğru yöneliyor ise Türkiye'yi huzursuzluklara itebilecek süreklilik kazandırabilecek bu hatalardan kurtulmanın yolu gece demokrasi içerisinde aranmalıdır. Demokrasi içerisinde eğer seçim sorunları toplum vicdanında huzur bulmayacak bir anlayışı içerisinde sonuçlanmışsa o vicdanı huzurlu kılabilecek yeni bir seçim de düşünülebilecek.

"Bunun süresi 60 gündür. 60 günden sonraki ilk pazar günü seçim yapılabilir. Bundan gocunmaya gerek yok. Madem ki her konuda iddialısınız seçimin yenilenmesi konusunda da bu iddianızın çabası içerisinde olabilirsiniz. Şu an için YSK'ya yapılan itirazları takip etmeliyiz. Televizyonlarda ileri geri konuşanlarla, toplumsal kargaşa yaratacak ifadelerde bulunmayı MHP lideri olarak doğru bulmuyorum.

Bahçeli'den Fox muhabirine tepki

"Siz Fox olarak hiçbir şeyi doğru anlamıyorsunuz. Siz Fox olarak bir tilkilik yapıyorsunuz kendinize göre, karıştırıyorsunuz ortalığı.

"Toplumsal vicdanda beraat etmemiştir. Benim Ankara'daki belediye başkanına yaklaşımım şudur; aklanmadan paklanmadan mazbatayı almış bir belediye başkanıdır. Ama benim belediye başkanım diyemem.