Dünya

Bağdat'tan ABD'nin Irak'taki saldırılarının ardından sert tepki: Washington, bölgede gerilimin tırmanmasına katkı sağlıyor

25 Ocak 2024 07:41

T24 Dış Haberler

ABD'nin Irak'taki milis gruplara yaptığı saldırının ardından Bağdat, Washington'a şu ana kadarki en sert tepkisini koyarak ABD'yi "bölgede gerilimin tırmanmasına pervasızca katkı sağlamakla" suçladı. 

Pentagon, çarşamba sabahı, hafta sonu Irak'taki hava üssüne yapılan saldırıya karşılık olarak erken saatlerde İran destekli milislere ait üç tesisi vurduğunu duyurdu. 

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, saldırıların Irak ve Suriye'deki Kataib Hizbullah ve diğer İran destekli gruplara yönelik gerçekleştirildiğini; "orantılı ve gerekli" olduğunu belirtti.

Austin, kendilerine yapılan saldırılara karşılık verdiklerini söylerken, "Bölgede gerilimi yükseltmeyi istemiyoruz" dedi. 

Saldırıda hedef alınan bazı paramiliter grupların artık ülkenin silahlı kuvvetlerine entegre olmuş olmasının da etkisiyle bazı Iraklı yetkililer, bu açıklamaya karşı çıktı. 

Başbakanlık Sözcüsü Muhammed Şiya el-Sudani, ABD'nin operasyonunun "saldırganca" diye niteledi.

Irak liderinin askeri ilişkiler sözcüsü Yahya Rasul de, "Bu kabul edilemez hamle yıllardır süregelen işbirliğini baltalıyor, Irak'ın egemenliğini ihlal ediyor ve bölgenin zaten yayılma tehlikesi olan bir savaşla mücadele ettiği bir dönemde pervasızca gerilimin tırmanmasına katkı sağlıyor" dedi. 

Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araji de ABD'nin saldırılarının "sükûnet çabalarına katkı sağlamadığını" ifade etti. 

Irak; hem ABD hem de İran'la yakın ilişkileri olan nadir ülkelerden; ancak Orta Doğu'daki gerilim son zamanlarda iki başkentle ilişkiler için de bir sınama oluşturuyor.