Gündem

"IŞİD 8 yılda geçiş noktalarını çok iyi öğrendi; hücresel örgütlenmesinin en önemli üssü Türkiye olabilir"

Gazeteci Fehim Taştekin, Şirin Payzın'a yorumladı

28 Ekim 2019 12:39

IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin öldürüldüğünü ABD Başkanı Donald Trump duyurdu. Operasyonun verdiği mesajları, olası sonuçlarını gazeteci Fehim Taştekin, Şirin Payzın'ın sorularını yanıtladı.

IŞİD'in toparlanma sürecine girdiği tahmininde bulunan ve Bağdadi'nin ölümü üzerine misilleme saldırılar olabileceğini söyleyen Taştekin, "Hücresel örgünlenmesinin en önemli üssü Türkiye olabilir" dedi. Taştekin, "IŞİD'in saha hakimiyetini yitirme sonrası hücresel yapılanmaya, eski düzenlerine ve toparlanmaya geri döndüğünü düşünüyorum. En önemli merkez üslerinin de Türkiye olacağını söylemek mümkün. 8 yıl içinde Türkiye'deki geçiş yollarını, nerede konaklayabileceklerini öğrendiler. Türkiye bu konuda dikkatli olmalı. Ayrıca şöyle bir durum da var; geçen yaz Suriye'de IŞİD'in tutulduğu yerlerde IŞİD'cilerle ve aileleriyle röportajlar yaptım. Hemen hemen hepsi Türkiye'ye gitmek istiyor, kurtuluşlarını Türkiye'de görüyor. Haliyle bu insanlar Türkiye'yi daha rahat kaçabilecekleri, saklanabilecekleri bir ülke olarak görüyorlar. Bunun üzerinde durulmalı ve sıkı tedbirler alınmalı" diye konuştu.    

IŞİD'de 1500 ila 3000 arası Türkiyeli olduğu tahmininde bulunan Taştekin "IŞİD içinde yükselenler oldu Türkiye'den ama Bağdadi'nin ölümü sonrası lider olabilecek potansiyele sahip Türkiyeli bir aday görmüyorum. Türkmenler IŞİD içerisinde etkililer. İlk kez bir Türkmen lider IŞİD'in başına geçebilir" dedi.

Tunusluların El-Kaide ve IŞİD içinde öne çıktığını belirten Taştekin, "IŞİD'in Irak ve Suriye'de hakimiyet alanı kalmadığı için yeni liderin, Tunus'tan veya başka bir ülkeden de çıkabileceği söyleniyor. Bu da IŞİD'in çalışma odağını küresel çapta genişleteceği anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin IŞİD'le mücadelesinde 'ciddiyetsizlik' olduğunu ifade eden Taştekin, "Bağdadi'nin bulunduğu bölgeye dair bilgi istihbaratını rakip cihatçı gruplar elde etmiş, operasyon düzenlemiş ancak yakalayamamış. MİT o bölgede çok etkin, 'Bu gruplar istihbarat alabiliyorsa MİT neden alamıyor' diye sormak meşru bir soru olur" dedi.   

IŞİD'le mücadele konusunda Türkiye'ye uluslararası alanda güven duyulmadığını dile getiren Taştekin, "Türkiye'nin IŞİD konusunda 'günü kurtarma'ya çalıştığı düşüncesi var. Bağdadi operasyonunda da istihbarat ve bilgi paylaşımı olmaması Türkiye-ABD arasında bir güven sorunu olduğunun işaretidir" yorumunda bulundu.