Ekonomi

BAE ile 500 milyon dolarlık anlaşma iddiası: "Abu Dabi İzmir Limanı'na ortak olacak"

18 Aralık 2023 10:48

Reuters, Abu Dabi'ye ait AD Ports Group şirketinin İzmir Limanı'na yatırım yapmayı planladığını yazdı. Bir kaynak, yaklaşık 500 milyon dolarlık bir anlaşma yapılabileceğini söyledi.

Reuters'in haberine göre, Mehmet Şimşek liderliğindeki yeni ekonomi yönetiminin dış kaynak arayışları sürerken, Abu Dabi merkezli AD Ports Group şirketinin Türkiye Varlık Fonu kontrolünde bulunan İzmir Limanı'ndan hisse alacağı ileri sürüldü. İddiaya göre anlaşma, 500 milyon değerinde olabilir. Reuters ajansı, haberini anlaşma hakkında bilgi sahibi olduğu belirtilen dört kaynağa dayandırdı.

"Varlık Fonu'nun yeni kuracağı şirkete yatırım"

Kaynaklardan ikisi, potansiyel anlaşma uyarınca Birleşik Arap Emirlikleri Devleti'nin (BAE) kontrolünde olan AD Ports'un, İzmir Limanı'nın işletilmesi için Türkiye Varlık Fonu tarafından oluşturulacak bir kuruluşa yatırım yapacağını söyledi. Anlaşmanın ayrıntılarının henüz netleştirilmediği belirtildi. Bununla birlikte, kaynaklardan biri, anlaşmanın değerinin yaklaşık 500 milyon doları bulabileceğini söyledi.

Reuters, Türkiye Varlık Fonu, AD Ports şirketi ve şirketin büyük çoğunluğunun sahibi olan Abu Dabi Varlık Fonu'ndan (ADQ) sorularına yanıt alamadığını da yazdı.

"Ortodoks politikalara dönüşü hızlandırabilir"

Haberde İzmir Limanı için "Türkiye Varlık Fonu'nun sahibi olduğu liman, yeni yatırıma ihtiyaç duyan önemli bir giriş kapısı" denildi. Reuters, "Planlanan alışveriş, Türkiye hükümetinin enflasyonu tırmandıran ve para birimini çökerten sıradışı ekonomik politikalarından yıllar sonra yaptığı U-dönüşünü hızlandırmak için yabancı yatırım arayışında olduğu bir zamana denk geliyor" ifadelerini kullandı.

AKP hükümeti ile BAE arasında başta Suriye, Libya ve Irak olmak üzere bir dizi bölgesel meselede yıllarca süren gerilim, Türkiye'deki ekonomik krizin de derinleşmesine paralel olarak yaklaşık iki yıl önce aşılmıştı. Türkiye ile BAE ilişkilerini normalleştirmeye başlarken, mayıs ayında serbest ticaret anlaşması imzalanmıştı. Bu anlaşmanın BAE'nin Türkiye'de yatırım yapmasını kolaylaştırdığı belirtilmiş, çok sayıda BAE'li yetkili de özellikle enerji ve lojistik sektörlerinde olmak üzere "Türkiye'de büyük yatırım fırsatları gördüklerini" söylemişti.

Erdoğan cuma günü BAE şeyhi ile görüşmüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temmuz ayındaki Körfez ziyaretinde de en az 50 milyar dolarlık anlaşmalar imzalandığı açıklanmıştı. Erdoğan son olarak, 15 Aralık'ta (cuma günü) BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed al Nahyan ile görüştü.

Abu Dabi Varlık Fonu'nun (ADQ) Başkanı, Şeyh Nahyan'ın erkek kardeşi ve Ulusal Güvenlik Danışmanı olan Şeyh Tanun bin Zyed al Nahyan.