Yaşam

Bacakları kopan kaplumbağaya protez takılacak

Muğla'da bacakları balıkçı misinasına dolanarak kopan kaplumbağaya protez bacak takılacak.

20 Eylül 2009 03:00

Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde, ön bacakları balıkçı misinasının dolanması sonucu kopan ve açlıktan ölmek üzereyken bulunan yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia Mydas), Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Kurtarma Merkezi'nin (DEKAMER) Dalyan'daki rehabilitasyon merkezinde tedaviye alındı.

Tedavisini ardından bacaklarına protez takılacak kaplumbağanın dalmayı başarması halinde doğal ortamına salınacağı, aksi takdirde ömür boyu merkezde misafir edileceği bildirildi.

Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) Yönetim Kurul Üyesi ve Fethiye Dalış Merkezi'nin sahibi biyolog Meryem Tekin, geçen hafta Fethiye Ölüdeniz'de ön bacakları kopmuş, 40 yaşında olduğu sanılan yeşil deniz kaplumbağası gördü. Tekin, dalamadığı için suyun yüzeyinde üzeri yosunlarla kaplanmış olarak bulduğu 73 santimetre boyunda, 38 kilogram ağırlığındaki, dişi yeşil deniz kaplumbağasını kıyıya çıkarttı. Tekin, kaplumbağayı daha sonra tedavisi için Pamukkale Üniversitesi, Dalyan Belediyesi ile Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇK) tarafından kurulan Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Kurtarma Merkezi'nin Ortaca İlçesi'ne bağlı Dalyan Beldesi'ndeki rehabilitasyon merkezine götürdü.

Dünyadaki bilinen 9 deniz kaplumbağası türünden biri olan ve sadece deniz dibindeki bitki türleriyle beslenen yeşil kaplumbağaya, rehabilitasyon merkezinde “Şanslı” adı verildi. Şanslı'ya, rehabilitasyon merkezi müdürü ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup Kaska öncülüğünde antibiyotik ve vitamin takviyesine başlandı. Marulla beslenen Şanslı'nın iyileşmesinin ardından kopan bacaklarına protez takılmasına karar verildi.

Doç. Dr. Kaska, Şanslı'nın tedavi sürecinin iyi gittiğini belirterek, “Sağlığına kavuşunca kendisine protez bacak takmayı düşünüyoruz. bunun için uluslararası bazı kuruluşlarla da irtibata geçerek, bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Şanslı'ya takılacak protez ve dalış havuzu için sponsor arıyoruz. Şanslı, protezle dalmayı başarabilirse, doğal hayatına geri dönecek. Eğer, bunu başaramazsa, kendisini ömür boyu merkezimizde misafir edeceğiz” dedi.