Dünya

'Baby boomer'lar ve Z kuşağı karşı karşıya: Evinizde fazladan bir odaya sahip olmak üzerine düşündünüz mü?

15 Şubat 2025 12:22

Güncelleme: 15 Şubat 2025 12:57

T24 Dış Haberler

Yeni bir araştırma, 1960'larda doğan ve X kuşağından önce gelen 'baby boomer' kuşağından ev sahiplerinin evlerinde ekstra odalara sahipken Z kuşağının giderek daha küçük ve pahalı evlere sıkıştığını ortaya koydu. Bu fark, kuşaklar arasındaki en büyük farklılıklardan biri olarak görülmeye başlandı. 

The Independent'ın haberine göre; en son yapılan İngiliz Konut Araştırması, Britanya'da sahibi tarafından kullanılan evlerin yüzde 55,7'sinin kullanılmayan en az iki yatak odasıyla “yetersiz kullanımlı” olarak sınıflandırıldığını ortaya koydu. Bu evlerin büyük çoğunluğunda emekliler yaşıyor. Britanya'daki evlerin üçte birinden fazlası yüzde 36'lık bir oranla bu yaş grubuna ait. En son nüfus sayımında, 65 yaş üstü bir kişinin ana ikametgahı olan hanelerin yüzde 84,1'i "yetersiz dolu"ydu.

Buna karşılık, The Daily Telegraph ile paylaşılan ONS verilerinin Intergenerational Foundation analizine göre, hiç konut serveti olmayan gençlerin sayısı (25 ila 34 yaşındakiler) yüzde 44 oranıyla rekor düzeyde.

Britanya'da neredeyse her beş kiralık konuttan biri, iki kişi için yasaların gerektirdiği minimum alan olan 50 metrekareden daha az alana sahip. Bundan daha küçük konutların oranı on yıl önce yüzde 15,3 iken bugün yüzde 18,6'ya yükseldi. 

Independent, haberinde, "Tüm bu rakamların, yüzdelerin ve istatistiklerin altında, büyük sıkışıklıktan etkilenen gerçek insanlar var" ifadelerini kullandı. 

65-74 yaş arası hanelerin, tüm kuşaklar arasında en hızlı şekilde zenginleştiği yazılan haberde Britanya'da 'baby boomer' kuşağının "ne yapacaklarını bildiklerinden daha fazla oda" ve "16-24 yaşındakilerin 33 katı hane halkı serveti" olduğuna işaret edildi. 

Boş oda 'lüksü' olmadığında görmezden gelmenin imkânsız olduğu anlatılan haberde, "Covid pandemisi bu tutarsızlığa başka hiçbir şeyde olmadığı kadar ışık tuttu ve nüfusu sahip olanlar ve olmayanlar olarak ikiye böldü. Bu, harcanabilir gelirden ziyade yaşam koşullarınızın katlanılabilirliği ile ilgili bir bölünme." denildi.