Politika

Babacan'dan 'ortak aday' açıklaması: Arkadaşlarımıza, "Artık zamanı geliyor, herkes kim olur, kim olmaz diye zihinsel egzersizlere başlasın" dedim

02 Aralık 2022 20:11

T24 Haber Merkezi

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, katıldığı canlı yayında, 2023'te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde ortak aday hakkında, "Partideki arkadaşlarımıza, 'artık zamanı geliyor bu işin, herkes yavaş yavaş kendi zihninin içinde muhtemel isimleri değerlendirmeye başlasın." dediğini aktardı. Babacan, parti yetkililerine cumhurbaşkanı adayı için 'Kim olur, kim olmaz diye beyin egzersizlerinin' başlaması gerektiğini ve seçimin yaklaştığını söylediğini dile getirerek, "Artık aralık ayından itibaren parti içinde istişare sürecine başlayacağız" dedi. 

DEVA Partisi lideri Babacan, tv100 ekranlarında Gürkan Hacır'ın Yüzler Kulübü programına konuk oldu. Babacan katıldığı yayında, CHP, İYİ Parti, DEVA, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’nin bir araya geldiği 6’lı Masa’nın gündemi, ülkenin içinde bulunduğu duruma ilişkin görüşlerini dile getirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

"6 genel başkandan hepsi potansiyel cumhurbaşkanı adayıdır" diyen Babacan, olası Cumhurbaşkanı adayları arasında isimleri geçen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş hakkında ise "Cumhuriyet Halk Partisi'nin iç meselesidir" yorumunu yaptı.

Babacan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Herhangi bir isim konuşmadık"

"Bugün itibariyle Altılı Masa'da herhangi bir isim konuşmadık. Herhangi bir isimle ilgili olumlu, olumsuz bir değerlendirmede bulunmadık. Baştan itibaren biz bir sıralama ilan etmiştik. İlk önce yapmamız gereken geçiş sürecinin yol haritasını tamamlamak ve seçim sonrası kurulacak hükümetin programını bitirmek. Bir bakıma ortak cumhurbaşkanı adayımızın seçim beyannamesini 6’lı partinin ortak bir şekilde yazıp bitirmesi.

" 6 genel başkandan hepsi potansiyel cumhurbaşkanı adayıdır"

6 genel başkandan hepsi potansiyel cumhurbaşkanı adayıdır diyoruz. Aynı zamanda dışarıdan da isimler olabilir.

Sözünde duran, güvenilir bir isim olması önemli. Demokrasiyi içselleştirmiş olmalı. Güçlendirmiş Parlamenter Sistemi sözde değil öz de desteklemeli. Seçim takvimi belli olduktan 2 gün sonra adayımızı açıklarız. 6’lı masada ayrı ayrı partiler olmamıza rağmen yarınların Türkiye’sinde buluşuyoruz. 72 tane başlık tespit ettik, bugün itibariyle 36’sında tam mutabık kalmış durumdayız."

"Referanduma gerek olmasın diyoruz"

Erdoğan Aktaş'ın "Sistem değişimini halka soracak mısınız?" sorusuna Babacan "6 partinin ortak anlayışı ‘Buna gerek olmasın’ diyoruz ama bu 32 başlıkla ilgili her şeye karar verdikten sonra biz bunu kamuoyuyla paylaşacağız. 400 üzerinde bir oyla meclisten geçerse, geçişi yapacağız" yanıtını verdi. 

Babacan, "Önümüzdeki seçimlere DEVA Partisi olarak gireceğiz. DEVA Partisi oy pusulasında yeri olacak, vatandaşlarımız evet mührünü basacak. En az 41 ilde böyle olacak. Bazı illerde seçim işbirliği modalitesiyle ilgili çalışmamızı başlattık." dedi.

İmamoğlu ve Yavaş açıklaması

Babacan, olası Cumhurbaşkanı adayları arasında isimleri geçen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş hakkında, "İki belediye başkanı konusu bizi ilgilendiren bir konu değil. Mesele Cumhuriyet Halk Partisi'nin meselesidir öncelikle. İki belediye başkanının aday olup olamama meselesi her şeyden önce Cumhuriyet Halk Partisi'nin iç meselesidir. O partinin adaylarıdır. Bizim bu konuyla ilgili bir şey söylememiz başka bir partinin iç meselesine müdahale olmamızdır, bunu doğru görmem. Kendileri parti içerisinde değerlendirirler" diye konuştu.

'İtibardan tasarruf olmaz' sözü bana söylendi

Ali Babacan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın söylediği 'itibardan tasarruf olmaz' sözünü kendisi için söylediğini açıkladı. Babacan, "Öngörülebilir şekilde bu ülkenin ekonomisini yönetmezseniz bu ülkenin ekonomisi bataklığa girer, şu anda yaşadığımız gibi. Bütün bunların mücadelesini verdik. Hatırlayın 'gaz-fren' tartışmasını.

Ben diyordum ki 2010-2011'de 'israf var, tasarruf şart' diyordum. O meşhur 'itibardan tasarruf olmaz' ifadesi bana cevaptır o gün. Ne oldu? Kendisi itibardan tasarruf etmedi, bütün devlet sistemi israf israf israf..." dedi.

"Fiyatları düşürmenin 2 yolu vardır"

"Türkiye ekonomisinin zirvede olduğu yıllarda ben bu işin başındaydım. Fiyatları düşürmenin 2 yolu vardır. Kur makul gidecek, maliyetler aşağı çekilecek ve para politikası konusunda bağımsız bir Merkez Bankası ile talep tarafında doğru yöneteceksin. 

Kadronuz iyi olacak, istişare ile yöneteceksiniz başka türlü yönetemezsiniz. 2015 yılında 3 dönemi doldu, hala asılmaya çalışıyor 2015’ten sonra her şey tepe taklak gidiyor. Çünkü uzun süre güç kullanımı insanları bozuyor. Tasarruf ruhu olmadan ekonomiyi kalkındıramazsınız.

Paradan 6 sıfırın atılacağını basından öğrendi sonra bana ‘Keşke ben açıklasaydım bunu geniş kitleleri ilgilendiriyor’ dedi. Paradan 6 sıfırın atılmasının sahibi Merkez Bankası ve Hazine.  İktidarın bu seçimi kaybetme ihtimali çok yüksek. Şu anda 6’lı masa işini doğru yaptıktan sonra bugünkü iktidarın işi çok zor çünkü Sayın Erdoğan yoruldu, bu milleti de yoruyor artık.

İlk 90 dakika

İlk 90 dakikada çok kuvvetli bir açıklama. 90 dakikada yapılacak bir açıklamayla özgürlükler konusunda tablo birden değişir. Türkiye’de hiçbir basın mensubu, yorumcu, köşe yazarı yazdığından çizdiğinden dolayı işinden kovulmayacak. Hiçbir basın patronunu arayıp şunu kovun demeyeceğiz. Savcılarımıza ve hakimlerimize sizden talimat gelmeyecek diyeceğiz.

"Enflasyonun tek haneye inmesi 2 yıl"

Ekonomiyle ilgili kurumların ayağa kalkması 1 aydır. Her birimin ehli olan dürüst insanları göreve getirip, bağımsız çalışacaklar. Hedefleri fiyat istikrarını sağlamak olacak. İlk 6 ayda kriz iklimi ortadan kalkar ancak enflasyonun tek haneye inmesi 2 yıl çünkü enflasyon beklentisinin kendisi enflasyon üretebiliyor.

"Dosyasına baktığımızda tutuklu yargılanmasını gerektirecek herhangi bir husus görmüyoruz"

HDP'nin içinde olduğu ittifak apayrı. HDP’yle işleyen diyalog kanallarımız var, görüşüyoruz.. Ülkenin yarınlarıyla ilgili görüş alışverişinde bulunuyoruz.  Biz HDP’yi sadece siyasi parti tüzel kişiliğinden ibaret görmüyoruz. HDP’ye destek veren milyonlarca vatandaşımızın temsil edildiği yapı olarak görüyoruz. Demirtaş şu anda tutuklu yargılanıyor dolayısıyla böyle bir diyaloğumuz yok. Dosyasına baktığımızda tutuklu yargılanmasını gerektirecek herhangi bir husus görmüyoruz. Parlamentoda Kürtçe konuşanlar farkındalık oluşturmak için bunu yapıyor. Mesele bu ülkede en çok konuşulan ikinci dilin kayıtlara ‘bilinmeyen dil’ olarak yazılması.

"HDP’nin kapatılmasına karşıyız"

HDP’nin kapatılmasına karşıyız, AK Parti’nin kapatılması söz konusuyken Erdoğan ‘Partilerin kapatılması teklif edilemez’ diye ‘Anayasa maddesi koymalıyız’ diyordu. AK Parti kıl payı 1 oyla kapatılmadı. Partilerin tüzel kişiliğinin kapatılması yanlıştır. Genel affa karşıyız. KHK’lılarla ilgili kurunun yanında yaş yanmasın diyoruz."

"Abdullah Gül’le ilişkiniz ne düzeydedir?" sorusuna Babacan "Partimizin kuruluş esnasında bizlerle görüşünü paylaşmış bir insan ancak DEVA Partisi de ayrı bir tüzel kişilik. Evde oturup görüşmelerimiz oluyor, belli konularda görüşlerini bizimle paylaşıyor. Sayın Gül’ün tarafsız bir Cumhurbaşkanı olduktan sonra tekrar dönüp partili bir siyaset yapmak isteyeceğini zannetmiyorum." sözlerine yer verdi.