Gündem

"Azmettiricilik"ten tutuklanan Polat ailesinin avukatları böyle savunma yapmış: Çeteler, müvekkillerin mal varlığına göz koymuş olabilir

14 Kasım 2023 18:20

T24 Ankara

Dilan Polat ve Engin Polat çifti ile Engin Polat'ın babası Sezgin Polat, sevk edildikleri mahkemece “silahlı saldırıya azmettirme” suçundan tutuklandı. Ailenin avukatları suçlamaları reddederek, iftira atıldığını ve "çeteler" diye andıkları insanların Polat ailesinin mal varlığına çökmeye çalıştığını ve "'Reklamın iyisi kötüsü olmaz' diye düşünen kişilerin iftira attığını" iddia etti. Ayrıca soruşturma kapsamında ifadesine başvurulan Halil İbrahim Kalkan isimli şahsın Sezgin Polat için, "Parlak'a vurma karşılığında milyon değerindeki bayiliği bana karşılıksız verecek" dediği de öğrenildi.
 
"Kara para aklama", "vergi kaçırma", "örgüt kurma" suçlamalarıyla geçen hafta tutuklanan Dilan ve Engin Polat çifti ile Sezgin Polat, şarkıcı Banu Parlak’ın Bahçeşehir’deki güzellik merkezinin kurşunlanmasana ilişkin yürütülen soruşturma çerçevesinde "azmettirici" şüphesiyle ifade vermek için cezaevinden Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na getirilmişti.
 
Soruşturmaya, Dilan Polat'ın sosyal medya hesabı üzerinden Parlak'a yönelik tehdit içerikli ifadeler içeren video paylaşımı eklendi. Soruşturmaya ilişkin Halil İbrahim Kalkan isimli ifadesine de başvurulduğu öğrenildi. Kalkan'ın, Sezgin Polat'ın "Parlak'a vurma karşılığında milyon değerindeki bayiliği bana karşılıksız verecek" dediği ifadesi ile Polat ailesine ait video ve yazışmaların da dosyaya eklendiği öğrenildi. 
 
Soruşturma kapsamında  Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na getirilen Dilan Polat ve Engin Polat çifti ile Engin Polat'ın babası Sezgin Polat, savcılık ifadelerinin ardından sevk edildikleri Küçükçekmece 1. Sulh Ceza Hakimliğince "Birden fazla kişi tarafından birlikte silahla tehdit suçuna azmettirme" suçundan tutuklandı.
 
Polat ailesinin hakimlik sorgusunda, ifadeleri de ortaya çıktı. Polat ailesi, olaya ilişkin beyanda bulunan Halil İbrahim Kalkan isimli şahsı tanımadıklarını söyledi. Engin Polat'ın avukatı ise hakimlik sorgusunda şunları dedi:

Engin Polat'ın avukatı: Müvekkilim popüler insanlar, iftira atılıyor

"Müvekkilim niçin buraya geldiğini bilmemektedir, biz bunu adliyede öğrendik. Banu Parlak ile ilgili sorular soruldu, müvekkil daha önce Banu hanımı hiç görmemiş, Dilan Hanım'ın eski arkadaşı, müvekkiler fenomen insanlar. Belli bir kariyere gelmişlerdir, bunun için iftiraya uğrama söz konusudur. Bunun üzerinden popüler olup insanlar kendi işlerini geliştirmeye çalıştılar. Müşteki (Banu Parlak) 'Başıma bir şey gelirse, iş yerime bir şey olursa Engin ve Dilan Polat sorumludur' şeklinde dilekçe vermiştir, iftirada bulunmuştur. Müvekkilim Erzurum'a hiç gitmemiş" dedi.

Sezgin Polat'ın avukatı: "Çeteler müvekkillerin mal varlığına göz koymuş olabilir"

Polat'ın babası Sezgin Polat'ın avukatı ise, "15 gün önce müvekkiller dışarda olan normal hayat sürdüren insanlardı, biz adeta bir duman ile savaşıyoruz, kendimizi anlatabileceğimiz bir hukuki zemin bulamıyoruz. Dosyada gizlilik kararı var, isnat edilen olayı duruşmada öğreniyoruz. Atılı suça ilişkin bir emare delil gösterilmedi. Dilan Polat'ın 8 milyon takipçisi var, 'Reklamın iyisi kötüsü olmaz' diye düşünen kişiler 'Bana bir şey olursa sorumlusu bunlardır' şeklinde yaklaşımından dolayı müvekkil buradadır. Müvekkiller sabah 7.00'den beri ayakta, aç beklemektedirler. Çeteler müvekkillerin mal varlığına göz koymuş olabilir, müvekkilin derhal salıverilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Dilan Polat'ın avukatı: 8 milyon takipçiye sahip, Türkiye'de büyük bir kitleye hitap ediyor

Dilan Polat'ın avukatı da, "Savunmaya katılıyoruz, dosyada bir gizlilik kararı vardır, müvekkil ile dosyada bulunan diğer şüpheliler ile herhangi bir telefon konuşması da yoktur, ilgili telefon dökümü yoktur. Müvekkilin 8 milyon takipçiye sahip, Türkiye'de büyük bir kitleye hitap ediyor, yapmış olduğu bir fiil olsa buradan ifade etmesi zaten beklenemeyecek bir olgudur. 'Banu benim arkadaşım daha önce telefonda konuştuk' demiştir" dedi.

TIKLAYIN-"Başıma bir şey gelirse sorumlusu onlardır" diyen Banu Parlak'ın güzellik merkezine silahlı saldırı

Ne olmuştu?

İstanbul merkezli 6 ilde 1 Kasım'da düzenlenen operasyonda, Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu 17 şüpheli gözaltına alınmıştı.

Soruşturma kapsamında daha önce şirketlerinde yapılan aramalarda dijital materyal ve defterlere el konulan Polat çiftinin de yer aldığı şüphelilerle ilgili Mali Suçları Araştırma Kurulunca (MASAK) ön inceleme raporu hazırlanmış, raporda, tasfiye halindeki 3 firmadan aile bireylerine ait şirketlere sözde ticaret karşılığında sahte fatura kesilmesi yöntemiyle 200 milyon lira para girişi olduğu belirlenmişti.

Paranın yine aile bireylerine ait şirketler arasında transfer edildiği, son aşamada ise Engin Polat'ın sahibi olduğu Milda Gayrimenkul isimli firmada toplanarak gayrimenkul ve çok sayıda araç alındığının tespitinin ardından İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, şüphelilerin kimliklerini belirlemiş, İstanbul merkezli Ankara, Yalova, Ordu, Kırklareli ve Manisa'da 43 adrese eş zamanlı operasyon düzenlemişti.

Soruşturma kapsamında çalışmalarını sürdüren ekipler, Dilan ve Engin Polat'a ait bir medikal şirketin Ankara'da başka bir firmaya isim hakkını verdiğini, bu firmanın hesabındaki 1 milyon 800 bin liranın da ortakların kişisel hesaplarına aktarılmaya çalışıldığını belirlemişti.

Paraya bloke koyduran ekipler, 4 şüpheliyi gözaltına almış, genişletilen soruşturmada aranan 3 zanlı daha yakalanmıştı.

Soruşturma kapsamında Dilan Polat, Engin Polat ve Sıla Doğu'nun da aralarında bulunduğu şüphelilerden 14'ü tutuklanmış, 9'u ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

 
 
 
 
 

Şüpheli Engin Polat müdafisinden soruldu: Savunmaya katılıyoruz, biz hangi suçtan huzurunuzda olduklarını bile bilmiyoruz, müvekkilim niçin buraya geldiğini bilmemektedir, biz bunu adliyede öğrendik, Banu Parlak ile ilgili sorular soruldu, müvekkil daha önce Banu hanımı hiç görmemiş, Dilan hanımın eski arkadaşı, müvekkiler fenomen insanlar, belli bir kariyere gelmişlerdir, bunun için iftiraya uğrama söz konusu dur, bunun üzerinden popüler olup insanlar kendi işlerini geliştirmeye çalıştılar, müşteki başıma bir şey gelirse işyerime birşey olursa Engin ve Dilan Polat sorumludur şeklinde dilekçe vermiştir, İftirada bulunmuştur, müvekkilim Erzuruma hiç gitmemiş, CMK 100 Md koşulları oluşmamıştır, müvekkilim bu dosyadan serbest kalmalıdır, dosyada tüm deliller toplanmıştır, delil karatma söz konusu değildir, ilerde yapılacak yargılamada müvekkilimin beraat etmes isöz konusudur, müvekkilin suç işlediğine dair dosyada somut delil de bulunmamaktadır, tutuklamanın tedbir niteliğinde olduğu dikkate alınarak tutuksuz yargılanmak üzere salıverilmelerinin talep ediyoruz dedi.
susuz
Şüpheli Sezgin Polat müdafisinden soruldu: Savunmaya katılıyoruz, meslektaşlarımın beyanlarına katılıyoruz, 15 gün önce müvekkiller dışarda olan normal hayat sürdüren insanlardı, biz adeta bir duman ile savaşıyoruz kendimizi anlatabileceğimiz bir hukuki zemin bulamıyoruz, dosyada gizlilik kararı vardır, isnat edilen olayı duruşmada öğreniyoruz, atılı suça ilişkin bir emare delil gösterilmedi, Dilan polatı 8 milyon takipçisi var, reklamın iyisi kötüsü olmaz diye düşünen kişiler bana birşey olursa ssorumlusu bunlardır şeklinde yaklaşımından dolayı müvekkil burdadır, kurşunlama olayını yapan kişiler müvekkillerimiz ile ne zaman nerede ne şartta görüşmüşler, bu bir tehdit değil olsa olsa mala zarar verme olabilir katalog suçlardan değildir, sadece silahla tehdit suçu olsaydı gizlilik kararı alınamayacaktı, müvekkiller sabah 7 den beri ayakta, aç beklemektedirler, müvekkiller zaten hali hazırda tutukludur, tüm suçlamalar beyana dayalı, hts kaydı yoktur, Engin Sezgin polata kayıtlı birtelefondan kurşunlamayı yapan kişilerin telefonuna yapılan bir şey de yoktur, dosyada soruşturma aşamasında şüphelilerin aleyhine ve lehine delillerin toplanması gerekir, bu insanlar içerden delil karatamaz, kaçma şüphelileri yok çünkü tutuklular, tutuklamaya sevk hukuka aykırıdır, savunma hakkımız ayaklar altına alınmıştır, atılı suçlar katolog suç delil, kaçma şüpheleri yok, çeteler müvekkillerinmal varlığına göz koymuş olabilir, müvekkilin derhal salıverilmesini talep ediyoruz, tutuklamanın tedbir niteliğinde olduğu dikkate alınarak tutuksuz yargılanmak üzere salıverilmelerini aksi kanaate iseniz adli kontrol hükümlerinin uygulanmasını talep ediyoruz
dedi.
Şüpheli Dilan Polat müdafisinden soruldu: Savunmaya katılıyoruz, dosyada bir gizlilik kararı vardır, müvekkil ile dosyada bulunan diğer şüpheliler ile herhangi bir telefon konuşması da yoktur, ilgili telefon dökümü yoktur hukuki izahatı yoktur, bu şekilde bir tutuklama tedbiri neye dayanılarak veriliyor, ortada delil yoktur, kaçma şüphesi yoktur, zaten tutuklular, delil karatma şüpheleri yok, usulsüzlük ve kötü niyet vardır, müvekkil 8 milyon takipciye sahip, Türkiyede büyük bir kitleye hitap ediyor, yapmış olduğu bir fiil olsa burdan ifade etmesi zaten beklenemeyecek bir olgudur, Banu benim arkadaşım daha önce telefonda konuştuk demiştir de, Savcı bununla ilgil ibir delil de toplamamış ama tutuklamaya sevk etmiştir, CMK 100 şartları oluşmamıştır, usulüne uygun bir yargılama hiçbir aşamada ilerlemedi,müvekkil evli barklı çocuklu insanlar, ne esasa ne de usule ilişkin bir savunma içersine girmek istemiyoruz, tutuklamanın tedbir niteliğinde olduğu dikkate alınarak tutuksuz yargılanmak üzere salıverilmelerinin talep ediyoruz dedi.
2/3