Gündem

Azmanbüs krizinin yaşandığı Adalar için yeni kararlar alındı: Tescilleri 2025’e kadar uzatıldı

25 Temmuz 2024 15:03

İstanbul Büyükeşhir Belediyesi (İBB) UKOME temmuz ayı oturumunda, son günlerde azmanbüs tartışmasıyla gündemde olan Adalar ilçesiyle ilgili bir dizi karar alındı. Toplantıda, Adalar'da hizmet verecek tescilli araçlar temin edilinceye kadar tescili olmayan 60 elektrikli araç ile taşımacılık yapılmasının devam etmesi için 31 Temmuz 2025 tarihine kadar süre uzatılması kararlaştırıldı.

Oturumda “Adalar ilçesi ulaşım ve lojistik yönergesi” revize edilerek bireysel olarak kullanılan araçlara sınırlama getirildi.

Ada içinde yük taşımacılığında kullanılacak araç sınıfı değişti

Sözcü'nün aktardığına göre, daha önce yük taşımacılığında L2 sınıfı 3 tekerlekli motorlu bisikletlerin (moped) kullanılmasını düzenleyen madde değiştirildi. Artık Ada içinde yük taşımacılığında L7 sınıfı ağır dört tekerlekli motosikletler kullanılacak.

Bireysel elektrikli araç kullanmak isteyenler için yeni düzenleme

Adalar ilçesinde bireysel elektrikli araç kullanmak isteyenler için de yeni düzenlemeye gidildi. “Adalar’da ikamet etmek, 66 yaşından gün almış olmak, uygun sürücü belgesine sahip olmak” şeklinde sıralanan esaslara, dezavantajlı (engelli) kişilerin bireysel elektrikli araç kullanımı için yeni esaslar eklendi.

Yönergede  “Adalar ilçesinde ikamet ediyor olmak, yüzde 90 ve üzeri engelli veya çocuklar için Özel Gereksinim Raporlu (ÇÖZGER) veya yüzde 40 ve üstü hareket kısıtlaması olan engelli olmak. Engellinin araç kullanamayacak durumda olması  halinde yüzde 40 ve üzeri engelliler ile yüzde 90 ve üzeri engelliler için bir refakatçi, ÇÖZGER raporu olanlar için en fazla 2 refakatçi aracı uygun sürücü belgesi olması durumunda kullanılabilecek” düzenlemesi yapıldı.

Azmanbüs krizi

Adalar’da faytonların kaldırılmasının ardından kullanılmaya başlanan Adamini ve vatandaşların protestolarına neden olan adabüslerin tescili de UKOME toplantısında gündeme alındı. Alınan karar doğrultusunda 60 adet elektrikli aracın tescili 31 Temmuz 2025 tarihine kadar bir yıl süreyle uzatıldı.